Hopp til innhold

Plate: Et stev for dagen

Det har vært jaktet på de 366 beste stevene i Setesdal. Nå foreligger vinnerne, både i bok- og plateform.

Kirsten Bråten Berg, Kari Rolfsen og Astri Rysstad.
Foto: Grappa

I boken Stev for dagen finnes ett stev for hver dag gjennom året. Og på den tilhørende CD-en framfører Kirsten Bråten Berg, i tillegg til arkivopptak med sentrale setesdalsutøvere, mer enn 100 eksempler som viser hva dette dreier seg om.

Jeg må innrømme at jeg ikke fikk helt fot for prosjektet da jeg først hørte om det. Tanken er vel at vi skal ha boken framme som en slags kalender, og sammen med morgenkaffen bla om og lese et nytt vers hver dag. Men hvorfor skal jeg bruke tid på det i en hektisk morgenstund?

Frisk start

Det begynner friskt. Det første stevet i boka, og det første musikalske eksempelet på CD-en, viser at Kirsten Bråten Berg har en sjeldent god stemme. Hun overbeviser meg med sin nærhet til teksten, som blir tydelig framført.

Det er lett å få med seg innholdet, og det må jo være noe av poenget med en sånn utgivelse.”No hev eg gjeve mi jente snåle”. Og snåle, betyr ikke det som de fleste av oss byfiser tror; ”snål”eller ”rar”, men ”grei”. For bakerst i boka står ordene du ikke forstår. Der kan du for eksempel lese at ”otti” er et ord i Setesdal som betyr ”angst”. At ”kvila” for eksempel er et mye bedre ord for ”seng”, og at du ikke må drikke for mye ”drilledropa” ettersom det er brennevin.

Gamle og nye stev

Versene i stevene er på fire linjer, gamlestev og nystev med litt forskjellige enderim.

I coverteksten til boka og CD-en Stev for dagen står det at de eldste stevene ofte har et lyrisk og alvorstungt innhold. For eksempel om han som har grånende skjegg på haka og mister draget på damene. Også har vi nystevene som er mer direkte og inderlige.

Rørende

Et av de mest rørende eksempler på CD-en er et opptak med Birgit Lund som redaktørene har funnet i Agder folkemusikkarkiv. Og det er god idé å koble nye innspillinger med Kirsten Bråten Berg sammen de litt ruskete opptakene av personer som har brukt disse stevene som en del av sin hverdag.

Og der er vi også ved kjernen av hva dette dreier seg om. For meningen er at vi skal stoppe opp noen sekunder – trekke pusten, lytte etter de små tingene, få glimt av andre liv enn vårt eget. Men fungerer det? Ja, det gjør det. Et stev hver dag er en god idé.

Kulturstrøm

  • Torkil Damhaug får Rivertonprisen 2022

    Torkil Damhaug får Rivertonprisen for 2022. Han er dermed den første forfatteren som har fått prisen tre ganger.

    Torkil Damhaug har tidligere fått Rivertonprisen for «Ildmannen» (2011) og «En femte årstid» (2016).

    Damhaug er utdannet lege med spesialisering innenfor psykiatri. Han debuterte med «Flykt, måne» i 1996, og har til sammen gitt ut elleve bøker.

    – Jeg kjenner meg lettet og glad, kanskje enda mer enn sist. Når Riverton-juryen nå gir meg en tredje revolver, velger jeg å forstå det slik at de ser en utvikling i forfatterskapet mitt, og ikke bare en gjentakelse av noe jeg har skrevet tidligere, sier Damhaug.

    «Ulike fortellinger konkurrerer i denne kriminalromanen som i kraft av personskildringer, skiftende miljøbeskrivelser, intrikate og troverdige konflikter, og en mesterlig håndtering av alle skiftende fortellemåter, utvilsomt også kan kalles en samtidsroman av uvanlig litterær kvalitet,» heter det blant annet i juryens begrunnelse.

    «Jeg hadde håpet at det skulle være mulig, i alle fall innenfor min tid i juryen for Riverton-prisen, å unngå å gi prisen til samme forfatter for tredje gang. «Hund uten grav» gjorde ethvert slikt håp til skamme», skriver juryleder Hans H. Skei i begrunnelsen.

    Rivertonprisen, «Den gylne revolver», deles ut årlig av Rivertonklubben for det beste arbeidet innen norsk kriminallitteratur. Prisen er et samarbeid mellom Rivertonklubben, Den norske Forleggerforening og Bokhandlerforeningen. Prisen ble delt ut for første gang i 1973.

    Prisvinneren ble overrakt sin tredje gylne revolver under en seremoni på Litteraturhuset i Oslo torsdag formiddag.

    (NTB)

  • Naturhistorisk museum UiO kåret til årets museum

    Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo, ble kåret til årets museum 2023, melder museumsforbundet i en pressemelding.

    I nominasjonen skriver blant annet juryen at Naturhistorisk museum er ett av landets største, eldste og best besøkte museer og museumsområder. Et velvoksent museum med ansvar for å forske på og formidle betydningen av klima, mangfold og bærekraft for livet på jorda.

    Prisen ble delt ut av statssekretær i Kultur- og likestillingsdepartementet Odin Adelsten Bohmann og sametingsråd Maja Kristine Jåma i Stavanger.