Hopp til innhold

Plate: Et stev for dagen

Det har vært jaktet på de 366 beste stevene i Setesdal. Nå foreligger vinnerne, både i bok- og plateform.

Kirsten Bråten Berg, Kari Rolfsen og Astri Rysstad.
Foto: Grappa

I boken Stev for dagen finnes ett stev for hver dag gjennom året. Og på den tilhørende CD-en framfører Kirsten Bråten Berg, i tillegg til arkivopptak med sentrale setesdalsutøvere, mer enn 100 eksempler som viser hva dette dreier seg om.

Jeg må innrømme at jeg ikke fikk helt fot for prosjektet da jeg først hørte om det. Tanken er vel at vi skal ha boken framme som en slags kalender, og sammen med morgenkaffen bla om og lese et nytt vers hver dag. Men hvorfor skal jeg bruke tid på det i en hektisk morgenstund?

Frisk start

Det begynner friskt. Det første stevet i boka, og det første musikalske eksempelet på CD-en, viser at Kirsten Bråten Berg har en sjeldent god stemme. Hun overbeviser meg med sin nærhet til teksten, som blir tydelig framført.

Det er lett å få med seg innholdet, og det må jo være noe av poenget med en sånn utgivelse.”No hev eg gjeve mi jente snåle”. Og snåle, betyr ikke det som de fleste av oss byfiser tror; ”snål”eller ”rar”, men ”grei”. For bakerst i boka står ordene du ikke forstår. Der kan du for eksempel lese at ”otti” er et ord i Setesdal som betyr ”angst”. At ”kvila” for eksempel er et mye bedre ord for ”seng”, og at du ikke må drikke for mye ”drilledropa” ettersom det er brennevin.

Gamle og nye stev

Versene i stevene er på fire linjer, gamlestev og nystev med litt forskjellige enderim.

I coverteksten til boka og CD-en Stev for dagen står det at de eldste stevene ofte har et lyrisk og alvorstungt innhold. For eksempel om han som har grånende skjegg på haka og mister draget på damene. Også har vi nystevene som er mer direkte og inderlige.

Rørende

Et av de mest rørende eksempler på CD-en er et opptak med Birgit Lund som redaktørene har funnet i Agder folkemusikkarkiv. Og det er god idé å koble nye innspillinger med Kirsten Bråten Berg sammen de litt ruskete opptakene av personer som har brukt disse stevene som en del av sin hverdag.

Og der er vi også ved kjernen av hva dette dreier seg om. For meningen er at vi skal stoppe opp noen sekunder – trekke pusten, lytte etter de små tingene, få glimt av andre liv enn vårt eget. Men fungerer det? Ja, det gjør det. Et stev hver dag er en god idé.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.