Hopp til innhold

Opptur for norske krigsfilmer

Om en uke har filmen Max Manus premiere, men filmen er kun en av mange filmer som kommer om den norske okkupasjonstiden.

Skuespiller Aksel Hennie spiller Max Manus.

Skuespiller Aksel Hennie spiller Max Manus. Her under innspillingen av filmen om krigshelten.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

- Vi ser at interessen for andre verdenskrig er stor i Norge, Danmark, Nederland og en rekke andre land, sier John Jackobsen, en av produsentene bak filmen om Max Manus.

- Ambisiøs film

Fra innspillingen av "Max Manus".

Detalj fra Stortinget under innspillingen av filmen om Max Manus.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Om en drøy uke er det premiere på det som blir kalt den mest ambisiøse norske filmen noensinne. Og det kommer flere filmer om andre verdenskrig: Anders T. Andersen jobber med en film om angiveren Henry Rinnan. Harald Zwart har sikret seg rettighetene til å spille inn «Ni liv» på nytt. Og de som står bak filmen om Max Manus er allerede i gang med et nytt prosjekt: En nyinnspilling av tungtvannsabotasjen.

- Nyere forskning viser at tyskerne var kommet mye lengre med utvilklingen av atombomben enn de tidligere har sagt. De sto ikke på terskelen til å få det til, men de arbeidet aktivt med det. Hvis tyskerne hadde fått det til, hadde de vunnet krigen, sier John Jackobsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fra innspillingen av "Max Manus".

Hakekors og tyske soldater preget Oslo under innspillingen av filmen om Max Manus.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

- Dramatikk uten sidestykke

Andre verdenskrig fenger oss og forventningene til filmen om Max Manus er store.

- Det er en dramatikk som er uten sidestykke. Du kan ikke få en bedre mulighet til å skrive et filmmanus enn når personer heter Max Manus, sier historiker og leder av Norges Hjemmefrontmuseum, Arnfinn Moland.

Skjebnesvangre år

Det tyske skipet "Donau" ble senket av Oslo-gjengen i 1945. Slike dramatiske historier er med på å skape interesse for okkupasjonstiden også i dag, mener Moland.

- Det er de fem viktigste og mest skjebnesvangre årene i det forrige århundre. Det er en kamp mellom demokrati og diktatur, mellom frihet og ufrihet – fullstendig tidløst og en problemstilling som er oppe i Dagsrevyen hver eneste dag, sier han.


Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters