Hopp til innhold

– Kropp og våpen smelter sammen

Kunstner Morten Traavik vil få kropp og våpen til å smelte sammen. Han avduket i dag siste del av utstillingen «Hærwerk» på Forsvarsmuseet.

– Våpen kledd i «menneskehud» skal få krigen og det sanselige til å gå opp i en enhet, sier kunstneren.

Traavik har vært tilknyttet Forsvaret som kunstner det siste året, med støtte fra Norsk kulturråd. Han er ikke nådig mot sin arbeidsgiver og hevder at Forsvaret er i strid med seg selv.

– Forsvarets ledelse sier at det er nødvendig for demokratiet å drepe folk i Afghanistan. Jeg opplever at Forsvaret ikke bare er i strid med Taliban, men også i strid med seg selv. Dermed setter mitt kunstnerskap søkelyset på selvmotsigelsene i Forsvaret, sier Morten Traavik.

Han beskriver året som huskunstner i videoen:

Video Morten Traavik

Morten Traavik har vært huskunstner for Forsvaret i ett år.

Kunst vekker strid

Året startet turbulent for Morten Traavik. Forsvarsledelsen ville ikke ha kunstnerens atomrakett, iført et sju meter langt kondom, i Oslo. Raketten ble sendt til Bodø.

Se video av atomraketten:

Video nsps_upload_2010_3_15_19_9_39_762.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Atomrakett med kondom

– Mye av den interne motstanden som forsvarsledelsen har møtt mine prosjekter med, står i kontrast til Forsvarsmuseet, som har prøvd å være et moderne museum, sier Traavik.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Utstillingen er utfordrende. Det har tatt litt tid, men jeg forsøker å møte den med et åpent sinn. Et museum under en militærmakt, skal også kunne være kulturbærer og samfunnsaktør, sier direktør for Forsvarsmuseet, Runar Gjerald.

Se mer av intervjuet her:

Video Runar Gjerald, direktør Forsvarsmuseet

Runar Gjerald er direktør på Forsvarsmuseet.

Året med Traavik som egen forsvarskunstner har vært utrolig spennende og veldig utfordrende. Det har vært å være ute på dypt vann og å komme seg inn på grunna igjen. Det har vært kontroversielt og nytt.

Runar Gjerald

Støtte fra Norsk kulturråd

Det er et år siden Morten Traavik fikk støtte Fra Norsk kulturråd til å skape utstillingsserien «Hærwerk» på oppdrag fra Forsvaret. Traavik synes året har gått fort.

– Jeg synes det virker som om jeg akkurat har kommet i gang. Men det er nok sikkert mange som er glad for at prosjektet er over, sier kunstneren.

Museumsdirektør Gjerald utelukker ikke at ordningen med egen huskunstner kan fortsette, selv om det har vært et krevende år.

– Kanskje leter vi helt i den andre enden av skalaen. Etter noe som er vakkert, sier han med et skjevt smil.

Forsvarsledelsen har ikke vært tilgjengelig for en kommentar til siste del av Morten Traaviks utstillingsprosjekt.

– Bruk penger på andre ting

Ivar Kristiansen

Ivar Kristiansen, Høyre

Foto: NRK

Ivar Kristiansen fra Høyre mener at kunsten må komme i siste rekke når Forsvaret skal bruke penger.

– Hvis det hadde vært slik at Forsvaret hadde råd til alt mulig, så gjerne for meg, men slik er det åpenbart ikke. I dagens situasjon er det mye annet å bruke penger på, sa Kristiansen i debatt i Kulturnytt i ettermiddag.

Han tror heller ikke at Traaviks kunst høyner kvaliteten på soldatene. – Det er jeg iallefall sterkt i tvil om. Hvis Forsvaret nå faser ut ordningen med å holde seg med egen huskunstner, så forstår jeg godt det, sa Kristiansen.

Hva er din kommentar til kunsten?

Kulturstrøm

  • Ber USA utvise russiske journalister og ambassadør

    Avisen Wall Street Journal ber USA utvise den russiske ambassadøren og russiske journalister, som svar på pågripelsen av deres korrespondent i Russland, ifølge nyhetsbyrået AFP.

    – En utvisning av Russlands ambassadør til USA, samt alle russiske journalister som jobber her, er det minste vi forventer, skriver avisa i en lederartikkel.

    – Timingen av arrestasjonen ser ut til å være en nøye kalkulert provokasjon for å sette USA i forlegenhet og skremme utenlandsk presse som fortsatt er til stede i Russland, heter det videre.

    Det hvite hus har fordømt fengslingen av Gershkovich og advarer amerikanske statsborgere mot å reise til Russland. Amerikanere som alt befinner seg der, oppfordres til å forlate landet.

  • Vin- og spritflasker kan få advarsler

    Alkoholbruk kan gi økt risiko for en rekke sykdommer, og regjeringen vurderer å merke alkoholholdig drikke med en advarsel.

    Alkohol er det mest brukte rusmiddelet i befolkningen, og størstedelen av de helsemessige og sosiale rusproblemene i samfunnet er knyttet til alkohol, slås det fast i Folkehelsemeldingen.

    En mulig merkeordning er et av tiltakene regjeringen ser på for å redusere alkoholbruken.

    Norge har satt som mål å reduseres skadelig bruk av alkohol med 20 prosent innen 2030. Det vil være utfordrende siden Norge allerede har tatt ut en stor del av gevinsten gjennom en restriktiv alkoholpoliti. Ikke desto mindre vil myndighetene arbeidere videre for å nå målet, heter det i meldingen, som helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) la fram fredag.

    (NTB)