NRK Meny
Normal

– Kropp og våpen smelter sammen

Kunstner Morten Traavik vil få kropp og våpen til å smelte sammen. Han avduket i dag siste del av utstillingen «Hærwerk» på Forsvarsmuseet.

– Våpen kledd i «menneskehud» skal få krigen og det sanselige til å gå opp i en enhet, sier kunstneren.

Traavik har vært tilknyttet Forsvaret som kunstner det siste året, med støtte fra Norsk kulturråd. Han er ikke nådig mot sin arbeidsgiver og hevder at Forsvaret er i strid med seg selv.

– Forsvarets ledelse sier at det er nødvendig for demokratiet å drepe folk i Afghanistan. Jeg opplever at Forsvaret ikke bare er i strid med Taliban, men også i strid med seg selv. Dermed setter mitt kunstnerskap søkelyset på selvmotsigelsene i Forsvaret, sier Morten Traavik.

Han beskriver året som huskunstner i videoen:

Video Morten Traavik

Morten Traavik har vært huskunstner for Forsvaret i ett år.

Kunst vekker strid

Året startet turbulent for Morten Traavik. Forsvarsledelsen ville ikke ha kunstnerens atomrakett, iført et sju meter langt kondom, i Oslo. Raketten ble sendt til Bodø.

Se video av atomraketten:

Video nsps_upload_2010_3_15_19_9_39_762.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Atomrakett med kondom

– Mye av den interne motstanden som forsvarsledelsen har møtt mine prosjekter med, står i kontrast til Forsvarsmuseet, som har prøvd å være et moderne museum, sier Traavik.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Utstillingen er utfordrende. Det har tatt litt tid, men jeg forsøker å møte den med et åpent sinn. Et museum under en militærmakt, skal også kunne være kulturbærer og samfunnsaktør, sier direktør for Forsvarsmuseet, Runar Gjerald.

Se mer av intervjuet her:

Video Runar Gjerald, direktør Forsvarsmuseet

Runar Gjerald er direktør på Forsvarsmuseet.

Året med Traavik som egen forsvarskunstner har vært utrolig spennende og veldig utfordrende. Det har vært å være ute på dypt vann og å komme seg inn på grunna igjen. Det har vært kontroversielt og nytt.

Runar Gjerald

Støtte fra Norsk kulturråd

Det er et år siden Morten Traavik fikk støtte Fra Norsk kulturråd til å skape utstillingsserien «Hærwerk» på oppdrag fra Forsvaret. Traavik synes året har gått fort.

– Jeg synes det virker som om jeg akkurat har kommet i gang. Men det er nok sikkert mange som er glad for at prosjektet er over, sier kunstneren.

Museumsdirektør Gjerald utelukker ikke at ordningen med egen huskunstner kan fortsette, selv om det har vært et krevende år.

– Kanskje leter vi helt i den andre enden av skalaen. Etter noe som er vakkert, sier han med et skjevt smil.

Forsvarsledelsen har ikke vært tilgjengelig for en kommentar til siste del av Morten Traaviks utstillingsprosjekt.

– Bruk penger på andre ting

Ivar Kristiansen

Ivar Kristiansen, Høyre

Foto: NRK

Ivar Kristiansen fra Høyre mener at kunsten må komme i siste rekke når Forsvaret skal bruke penger.

– Hvis det hadde vært slik at Forsvaret hadde råd til alt mulig, så gjerne for meg, men slik er det åpenbart ikke. I dagens situasjon er det mye annet å bruke penger på, sa Kristiansen i debatt i Kulturnytt i ettermiddag.

Han tror heller ikke at Traaviks kunst høyner kvaliteten på soldatene. – Det er jeg iallefall sterkt i tvil om. Hvis Forsvaret nå faser ut ordningen med å holde seg med egen huskunstner, så forstår jeg godt det, sa Kristiansen.

Hva er din kommentar til kunsten?

Kulturstrøm

 • Becaye Aw til Global Nights

  Becaye Aw er valgt til festivalmusiker på neste Global Nights festival i overgangen mai/juni 2019 på Sentralen i Oslo. Bacaye har røtter til Fulanifolket, og vokste opp i Dakar i Senegal. Musikken hans er beskrevet som vestafrtikansk blues som kombinerer eldre tradisjoner og moderne musikk.

 • TV-spel fører til turistboom

  Traileren for TV-spelet «Fallout 76» har ført til auka interesse for den amerikanske delstaten Vest-Virginia. Turistsida WVExplorer.com melder til Kotaku at den daglege trafikken har gått frå 2000 daglege besøk til 30 000. Spelet kjem ikkje ut før i november i år, men traileren for spelet har allereie 17 millionar visningar på Youtube.

 • Se høydepunkt fra Grieg-sendingen

  I helga gjennomførte 600 musikere verdens lengste Grieg-konsert! Her er noen av høydepunktene.

  Fikk du ikke med deg det historiske musikkmaratonet? Du kan se alle de 74 opusene i NRK TV.