Olga Konkova på direkten

En natt med vår russiskfødte mesterpianist Olga Konkova og Joni Mitchell-komposisjoner i fri dressur.

Olga Konkova i Norske Store
Foto: Ole Kaland / NRK

Moskva-fødte Olga Konkova rundet nylig 40 og befester sin posisjon i norsk jazz med et uvanlig soloalbum.

Der og da

Alene med et flygel tar hun utfordringen fra plateselskapet Caprice: Improviser natten gjennom over et knippe Joni Mitchell-låter som hun får kastet på seg der og da, dvs ved det store Steinway-flyglet i Stockholm konserthus. Resultatet er oppsiktsvekkende, kritikkene overstrømmende.

Olga var nylig gjest i Musikkredaksjonen på P2 hvor hun gjentok mesterstykket på direkten. Bård Skar fanget stunden med sitt videokamera:

Video: Olga Konkova spiller på direkten i Musikkredaksjonen

Intervju med Olga Konkova i Musikkredaksjonen

Kulturstrøm

 • DN går til søksmål mot Retriever

  Avisen Dagens Næringsliv (DN) saksøker medieovervåkingstjenesten Retriever fordi de mener selskapet driver med ulovlig medieovervåking. DN hevder at Retriever, som er eid av nyhetsbyråene TT og NTB, driver med ulovlig distribusjon av medieinnhold, mediearkiv og medieanalyse av DNs innhold, ifølge Medier24. Retriever mener på sin side at DN nekter å inngå en ny avtale med like vilkår som konkurrentene. DNs søsterselskap Mynewsdesk er også en medieovervåkingstjeneste og konkurrent med Retriever. Et forberedende rettsmøte finner sted i Oslo tingrett i starten av desember, skriver NTB.

 • – Det er veldig ubehagelig

  Det mener NRKs kunstkritiker om den norske kunstneren Vanessa Bairds utstilling på galleriet OSL i Oslo. Den tar utgangspunkt i portretter av maleren Peter Paul Rubens, med øyne påklistret. Samtidig er Bairds verk «You Are Something Else» (bildet) som i vinter hang på Kunstnernes Hus i Oslo, utstilt på kunstmuseet Kode i Bergen. Verket består av groteske pastelltegninger av selvmord, overgrep og flyktninger i vannmasser. – Jeg tror hun vil vise hvordan umenneskeliggjøring fratar oss evnen til identifikasjon, sier kritiker Mona Pahle Bjerke i sin kunstanmeldelse i NRK Nyhetsmorgen.

  Vanessa Bairds utstilling på Kunstnernes Hus i Oslo
  Foto: Hilde Bjørnskau / NRK
 • Tre norske bøker på prestisjeliste

  Maja Lundes «Bienes historie», Vigdis Hjorths «Et norsk hus» og Lars Myttings «Svøm med dem som drukner» er på langlisten til å få International Dublin Literary Award 2019, som regnes blant verdens mest prestisjetunge. Bibliotekarer fra hele verden har nominert bøker som enten er oversatt til eller skrevet på engelsk. De norske forfatterne er nominert i selskap med blant andre Paul Auster, Édouard Louis, og Joyce Carol Oates. (NTB)

  Maja Lunde
  Foto: Torstein Bøe / NTB Tema