NRK Meny
Normal

En av ti «å holde øye med»

Ole Giæver nevnes blant «ti europeere å holde øye med» i et ledende amerikansk filmmagasin. Det er hans film «Mot naturen» som har imponert. Selv har han hodet fullt av en ny film.

Mot naturen

BLIR HOLDT ØYE MED: Ole Giæver skal også til filmfestivalen i Berlin med filmen sin, der han selv spiller hovedrollen.

Foto: Mer film

Ti nye regissører har fått plass på filmmagasinet Varietys liste over europeiske talenter. Ole Giæver er blant dem, men han hviler ikke på sine laurbær.

De ti blir presentert på et eget arrangement under filmfestvalen i Berlin i begynnelsen av februar.

Filmskaper Ole Giæver

BLIR LAGT MERKE TIL: Filmskaper Ole Giæver takker ydmykt for oppmerksomheten, mens han jobber med søknaden om støtte til en ny film.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

– Jeg er veldig glad for å bli lagt merke til, sier Ole Giæver. Han gleder seg til han skal til Berlin. Men han vil videre, og NRK.no avbryter ham midt i søknaden om støtte til en ny film. Derfor har han hodet fullt av de nye planene.

– Ikke så selvsentrert

«Mot naturen» handler om Martin, spilt av Giæver selv, som drar på helgetur helt alene, i naturen rundt Mosjøen, for å samle seg. Publikum får helt usensurert følge hans indre monolog, og tankene han har om forholdet til kona, sønnen, døden og mye annet.

– Jeg holder fast i den samme tematikken i den nye filmen. Men opptakene skal foregå i løpet av et helt år, og den nye filmen kommer til å handle mer om å være menneske i verden. Den blir ikke så selvstrentrert som «Mot naturen», sier han.

Vil ut av båsen

Flere anmeldere har sammenlignet Giæver og den svenske regissøren Ruben Østlund. Både hans «Turist» og Giævers «Mot naturen» handler om den skandinaviske mannsrollen. Giæver vil gjerne ut av den båsen.

– Jeg vil jo gjerne si noe mer og gå litt dypere, sier han.

Men først blir det oppmerksomhet på filmfestivalen i Berlin. I Panorama-programmet omtales filmen som «en modig kommentar om integritet, frigjøring og identitet».

– Ingen må tro at jeg ikke er veldig glad og beæret. Jeg må bare få unna denne søknaden om filmstøtte først, sier Ole Giæver.

Til helgen er det premiere på den norske filmen Mot naturen.

Se intervju med filmskaperen Ole Giæver