Hopp til innhold

Ny runde for Roman Polanski?

Ny dokumentar kan føre til at saken mot den voldtekstdømte stjerneregissøren Roman Polanski blir gjenåpnet.

Roman Polanski

Roman Polanski bor nå i Frankrike og vil bli arrestert om han reiser til USA.

Foto: VALERY HACHE / AFP

- Jeg utelukker ingenting. Det er på høy tid å bli endelig ferdig med denne saken, skriver Polanski til The New Tork Times.

30 år gammel sak

Polanski, som kanskje er mest kjent som regissør av ”Rosemary’s Baby” og ”Chinatown”, flyktet fra USA for 30 år siden, samme dag som han ble dømt for å ha voldtatt en 13 år gammel jente.

I en e-post til The New York Times sier Roman Polanski at han ikke vil ta noen avgjørelser i forhold til saken før advokaten hans har fått gjort en grundig vurdering av Wells’ handlinger og uttalelser.

Dokumentar

Polanski og hans advokat ber nå en domstol i Los Angeles om å se nærmere på dokumentarfilmen, hvor en jurist innrømmer å ha konferert med dommeren i saken.

I filmen ”Roman Polanski: Wanted and Desired” sier juristen David Wells at han rådet dommeren i saken, den nå avdøde Laurence J. Rittenband, til å sende Polanski i fengsel for å få en psykiatrisk analyse. Dette til tross for at Wells overhodet ikke var involvert i saken. Wells skal også ha påpekt det han oppfattet som respektløs oppførsel fra Polanski ovenfor dommeren.

Vil gå gjennom saken

Polanskis advokat sier til The New York Times at David Wells’ lobbyvirksomhet ovenfor dommeren undergraver Californias rettssystem og juridiske etikk.

- Vi vil nå samle sammen informasjon om omfanget av kontakten mellom Wells og dommeren, hvem som visste om dette og annen relevant informasjon, sier Polanskis advokat.

Polanski bor nå i Frankrike og vil bli arrestert om han reiser til USA. Polanskis advokat innrømmer ovenfor The New York Times det vil være vanskelig for Polanski å presse frem en anke på egen hånd. Men en advokat eller dommer vil kunne gjøre dette for ham dersom det finnes bevis for at rettsaken var korrupt.

Benekter kritikkverdig kontakt

David Wells sier at hans kontakt med dommeren utelukkende skjedde i retten, og han benekter at det skal finnes kritikkverdige forhold.

- Jeg fortalte ham ikke hva han skulle gjøre. Jeg fortalte ham bare hvilke valg han hadde, sier Wells.

Charles Whitebread, professor i jus ved University of Southern California, sier at det vil være uvanlig om en dommer velger å åpne opp saken på nytt.

- Men det betyr ikke at det ikke vil være det rette og gjøre eller at det ikke kan skje, sier Whitebread.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.