Ny runde for Roman Polanski?

Ny dokumentar kan føre til at saken mot den voldtekstdømte stjerneregissøren Roman Polanski blir gjenåpnet.

Roman Polanski

Roman Polanski bor nå i Frankrike og vil bli arrestert om han reiser til USA.

Foto: VALERY HACHE / AFP

- Jeg utelukker ingenting. Det er på høy tid å bli endelig ferdig med denne saken, skriver Polanski til The New Tork Times.

30 år gammel sak

Polanski, som kanskje er mest kjent som regissør av ”Rosemary’s Baby” og ”Chinatown”, flyktet fra USA for 30 år siden, samme dag som han ble dømt for å ha voldtatt en 13 år gammel jente.

I en e-post til The New York Times sier Roman Polanski at han ikke vil ta noen avgjørelser i forhold til saken før advokaten hans har fått gjort en grundig vurdering av Wells’ handlinger og uttalelser.

Dokumentar

Polanski og hans advokat ber nå en domstol i Los Angeles om å se nærmere på dokumentarfilmen, hvor en jurist innrømmer å ha konferert med dommeren i saken.

I filmen ”Roman Polanski: Wanted and Desired” sier juristen David Wells at han rådet dommeren i saken, den nå avdøde Laurence J. Rittenband, til å sende Polanski i fengsel for å få en psykiatrisk analyse. Dette til tross for at Wells overhodet ikke var involvert i saken. Wells skal også ha påpekt det han oppfattet som respektløs oppførsel fra Polanski ovenfor dommeren.

Vil gå gjennom saken

Polanskis advokat sier til The New York Times at David Wells’ lobbyvirksomhet ovenfor dommeren undergraver Californias rettssystem og juridiske etikk.

- Vi vil nå samle sammen informasjon om omfanget av kontakten mellom Wells og dommeren, hvem som visste om dette og annen relevant informasjon, sier Polanskis advokat.

Polanski bor nå i Frankrike og vil bli arrestert om han reiser til USA. Polanskis advokat innrømmer ovenfor The New York Times det vil være vanskelig for Polanski å presse frem en anke på egen hånd. Men en advokat eller dommer vil kunne gjøre dette for ham dersom det finnes bevis for at rettsaken var korrupt.

Benekter kritikkverdig kontakt

David Wells sier at hans kontakt med dommeren utelukkende skjedde i retten, og han benekter at det skal finnes kritikkverdige forhold.

- Jeg fortalte ham ikke hva han skulle gjøre. Jeg fortalte ham bare hvilke valg han hadde, sier Wells.

Charles Whitebread, professor i jus ved University of Southern California, sier at det vil være uvanlig om en dommer velger å åpne opp saken på nytt.

- Men det betyr ikke at det ikke vil være det rette og gjøre eller at det ikke kan skje, sier Whitebread.

Kulturstrøm

 • Phil Spector er død

  Musikkprodusenten Phil Spector er død, 81 år gammel. Det melder TMZ. Amerikaneren sonet en fengselsstraff for drap med en minstetid på 19 år for å ha drept skuespilleren Lana Clarkson i 2003.

  Phil Spector
  Foto: Pool / REUTERS
 • Statsministeren helsar kongeparet

  I dag har kong Harald og dronning Sonja vore kongepar i 30 år. Statsministeren helsar paret, og kallar dei eit fast punkt i ei verd av uro og konfliktar.

  Laster Twitter-innhold