Jazznestoren Erling Wicklund er død

Han formidlet jazz i NRK i nesten 50 år, og har hatt stor betydning for jazzens utvikling i Norge.

Erling Wicklund

Erling Wicklund fikk Kongens fortjenstmedalje da han sluttet i NRK.

Foto: Ann Iren �deby / NRK

Natt til torsdag døde Erling Wicklund, 75 år gammel.

Fra han begynte i NRKs musikkavdeling i 1968 til han gikk av med pensjon i 2014 laget Erling Wicklund tusenvis av radio- og TV-programmer om og med norsk jazz.

Han kom til NRK i en tid da jazz ikke hadde stor plass på sendeskjemaet, men sørget med sin utrettelig entusiasme for at jazz fikk sine egne programmer på radio og TV-sendinger fra konserter og festivaler.

Erling Wicklund

UNG OG ENTUSIASTISK: Erling Wicklkund i unge år i NRK

Foto: Gunnar Moe / NRK

Wicklund sørget både for å presentere de store internasjonale stjernene og de nye norske talentene. Alle som har satt sitt preg på norsk jazz de siste 50 årene har vært spilt og intervjuet av Erling Wicklund i programmet «Jazzklubben».

Musiker og journalist

Ved siden av jobben som jazzmedarbeider i NRK deltok han hele tiden som musiker selv i egne og andres band. Han spilte trombone, ventilbasun og etter hvert hans favorittinstrument flugabone samtidig som han både komponerte og arrangerte.

Erling Wicklund hadde stor betydning for utviklingen av journalistikk på jazzområdet. Han hadde evnen til å kombinere musikkformidling med et kritisk blikk på norsk jazzliv generelt og på enkeltaktører. Som anmelder ga han ris og ros på en måte som bidro til å forsterke hans autoritet som kvalifisert fagmedarbeider.

NRK Jazz

Wicklunds entusiasme for jazzen avtok aldri. Han brant for å få etablert en 24-timers jazzkanal i NRK. Mot mange odds så kanalen NRK Jazz dagens lys i NRK.

Erling Wicklund

FORTSATT ENTUSIASTISK: Erling Wicklund live på radio under Moldejazz.

Foto: Bård Skar/NRK

Da Erling Wicklund ble pensjonist i 2014 fikk han Kongens fortjenstmedalje for sin innsats for jazz i Norge og jazz i NRK. Under utdelingen på Nasjonal Jazzscene sa kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen at det i NRKs historie er det flere bautaer, og at Wicklund er en av disse.

Kulturstrøm

 • Komikeren Terry Jones er død

  Den britiske komikeren Terry Jones er død, 77 år gammel. Det opplyser agenten hans til nyhetsbyrået AFP. Jones var i mange år medlem av humorgruppa Monty Python, der han spesielt ble kjent for sine roller som gammel kvinne.

  Monty python live-2014
  Foto: Eagle Vision/Eagle Rock Ent. / Eagle Vision/Eagle Rock Ent.
 • 1,33 mrd for norsk spilleselskap

  Det kinesiske teknologiselskapet Tencent ønsker å kjøpe norske Funcom, og skal ha lagt inn et bud som verdsetter det norske selskapet til 1,33 milliarder kroner, melder Funcom i en pressemelding. Styret anbefaler å akseptere budet. Tencent er allerede den største aksjonæren i selskapet etter et oppkjøp i fjor.

 • Trommeslageren saksøker Aerosmith

  Aerosmith-trommeslager Joey Kramer (69) saksøker bandet han har vært medlem av siden 1970. Han hevder de øvrige medlemmene har utelukket ham fra deres kommende Grammy-opptreden, og fra en konsertrekke i Las Vegas. Bandet skal ha stemt ham ut, fordi de mente han ikke lenger «hadde nok energi», skriver Rolling Stone (NTB).

  Aerosmith
  Foto: John Shearer