NRK er julens store seervinner

NRK har alle ti topplasseringene på listen over de mest sette tv-programmene i julen. – Ikke overraskende, siden NRK har et så tradisjonelt program, sier medieanalytiker Håkon Lund Sørensen.

Kvelden før kvelden

Ingrid Gjessing Linhave, Kåre Magnus Bergh, Tom Victor Gausdal var programledere for Kvelden før kvelden, som ble julens mest sette program.

Foto: Ole Kaland / NRK

Nordmenn generelt er tradisjonsmennesker når det kommer til tv-titting i julen, i hvert fall hvis man dømmer etter seertall. Norges største tv-kanal hadde nemlig alle de ti topplasseringene på listen over julens mest sette programmer.

– Dette er ikke spesielt for i år i det hele tatt. Det er veldig vanlig at NRK står sterkt i julen, spesielt på lille julaften og julaften. NRK kjører et veldig tradisjonelt program, som folk tydeligvis setter pris på, sier medieanalytiker i NRK, Håkon Lund Sørensen.

Man må faktisk helt ned til 24.-plass for å finne et program på topplisten som ikke ble sendt på NRK1. Det var TV 2-nyhetene 1. juledag.

– Det har sett likt ut i mange år nå. NRK har noen programmer som blir sett hver eneste jul, sier Sørensen.

Førjul, vær og Borettslaget

NRKs juleprogram «Kvelden før kvelden» ble som forventet juletidens mest sette. Ingrid Gjessing Linhave, Kåre Magnus Bergh, Tom Victor Gausdal klarte å samle over halvannen million nordmenn på lille julaften.

Nordmenns interesse for vær var også i aller høyeste grad til stede i de tusen hjem da Yr-journalist Kamilla Pedersen ledet seerne gjennom «Været som var». Programmet hadde over én million seere.

Robert Stoltenbergs «Jul i Borettslaget» ble nok en gang en suksess. Filmen som kom i 2006 er tydeligvis fortsatt populær hos befolkningen. Stoltenberg samlet 937 000 seere.

Saken fortsetter under bildet.

Narvestad og Ruth

Narvestad, Ruth og resten av gjengen i Borettslaget på Carl Berner i Oslo hadde nesten én million seere.

Foto: Pål Nissen / NRK
Super er førstevalget til mange barn

Sørensen trekker frem NRKs «samsendinger» som en suksess denne julen.
Flere programmer, som «Tre nøtter til Askepott», «Donald Duck og vennene hans» og «Reisen til julestjernen» ble sendt på både NRK1 og NRK Super.

Det viser seg av tallene at mange barn ser tradisjonelle NRK1-programmer på NRK Super.

– Dette viser at Super er førstevalget til mange barn, så dette er veldig gledelig, sier Sørensen.

Kulturstrøm

 • – Mer politisk bokmesse enn før

  Årets bokmesse i Frankfurt – verdens største bokmesse – skiller seg ut fra tidligere bokmesser, ved å være mer politisk enn noen gang tidligere, skriver den tyske avisen Deutsche Welle. – Jeg følte en mørk atmosfære i år, ytrer Sabine Peschel som er litteraturekspert i avisen. – De tyske ytre-høyre publisistene var plassert i et avsidesliggende hjørne, så vi unngikk sterke konfrontasjoner, forteller Peschel, som mener den globale trenden i år var å forsvare menneskerettigheter og frihet. Spesielt trakk hun fram situasjonen for fengslede forfattere i Tyrkia.

  Bokmessen i Frankfurt
  Foto: THORSTEN WAGNER / Reuters
 • Tysk satiriker demonstrerte

  Den tyske satirikeren, forfatteren og politikeren Martin Sonneborn kledde seg i Wehrmacht-uniform, lik uniformen til en av de sentrale figurene i nazi-Tysklands motstandsbevegelse under krigen, for å demonstrere under bokmessen i Frankfurt i helgen. Med stort politioppbud, demonstrerte Sonneborn mot at den ytre høyre-politikeren Björn Höcke fikk lese høyt under et arrangement på bokmessen, ifølge nyhetsbyrået AFP.

  Frankfurt-demonstrasjon
  Foto: ARNE DEDERT / AFP
 • Slåsskamp på klassisk konsert

  En dame som raslet med tyggegummipapir under de svakeste partiene i Mahlers 5. symfoni, forårsaket regelrett slåssing under en konsert i Malmö i helgen. En publikummer rev fra henne posen, noe som førte til at kvinnen slo til mannen. Deretter utviklet det seg til slåssing mellom flere personer, melder Helsingborgs Dagblad.

  Tyggegummi
  Foto: Colourbox