Hopp til innhold

Nostalgisk grøss

I trifidenes dager er en av de mest populære seriene som er sendt i Radioteatret. Nå blir det gjenhør med historien om de uhyggelige trifidene, intelligente, vandrende og morderiske planter som truer menneskenes fremtid.

I trifidenes dager
Foto: NRK

Menneskeheten blir rammet av en verdensomspennende katastrofe. Det dukker opp spesielle lysfenomener som skader synet til alle som ser på.

Bill ligger på sykehus med bind for øynene. Han bevarer synet. Finnes det andre som kan se?

De få som kommer uskadde fra katastrofen prøver å bygge opp sivilisasjonen på ny, men blir kontinuerlig truet av de uhyggelige trifidene, som er vandrende og intelligente, men morderiske planter utviklet i laboratorier. De er utviklet av mennesker, men kan ikke lenger kontrolleres.

I trifidenes dager feirer 43 års jubileum, serien gikk på lufta første gang i 1969.

Romanen som serien er bygget på utkom allerede i 1951, men med utviklingen av genteknologien er den fortsatt skremmende aktuell. Forfatteren John Wyndham slo igjennom med denne boka, som kom på norsk med tittelen Trifidenes opprør.

Dette science fiction hørespillet som er dramatisert av Giles Cooper er utgitt på CD, men det betyr ikke at publikum ikke også vil høre det på radio. Det kommer alltid mange henvendelser fra lytterne om å få den i ønskereprise.

I hovedrollene treffer vi Espen Skjønberg, Bab Christensen og Roy Bjørnstad.

Om produksjonen:
Oversatt av: Knut Johansen
Instruktør: Knut M. Hansson
Teknisk regi: Anne Marthe Albers
Musikk: David Cain.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.