Norske filmer vant priser i Tyskland

De norske filmene «Hva vil folk si» og «Thelma» stakk begge av med hver sin gjeve pris under den 59. nordiske filmfestivalen i Lübeck i Tyskland.

Eili Harboe og Iram Haq

Skuespiller Eili Harboe og regissør Iram Haq på prisutdelingen i Lübeck.

Foto: Sigurd Moe Hetland

Festivalens eldste pris, publikumsprisen, gikk i år til Iram Haqs «Hva vil folk si». Prisen er på 5.000 euro. Filmen fikk også hederlig omtale fra festivalens hovedjury (NDR).

Den baltiske juryen kåret Joachim Triers «Thelma» til årets vinner, mens «Rett vest» i regi av Henrik Martin Dahlsbakken fikk hederlig omtale fra den økumeniske juryen.

– Viktig plattform inn i det tyske markedet

Skuespiller Eili Harboe var tilstede i Lübeck og kunne motta den baltiske juryens pris på 2500 euro på vegne av «Thelma».

Den nederlandsk-norske samproduksjonen Disappearance vant prisen fra den økumeniske juryen.

– Nordiske filmdager i Lübeck er en viktig plattform inn i det tyske markedet, og prisene er et flott kvalitetsstempel når de norske filmene skal finne veien til det tyske publikummet, sier Stine Helgeland, avdelingsdirektør for kommunikasjon, innsikt og internasjonale forhold i Norsk filminstitutti en pressemelding.

Sett av 70.000

Totalt 34 norske produksjoner og syv samproduksjoner har blitt vist i løpet av den fem dager lange festivalens, inklusive de to første episodene av TV-dramaene Grenseland, Monster og Vikingene, første sesong.

De tre spillefilmene «Hva vil folk si», «Thelma» og «Rett vest» har deltatt i konkurranseprogrammet, og blitt vurdert av flere juryer.

«Hva vil folk si» hadde norsk kinopremiere 6. oktober 2017 og har blitt sett av nærmere 70 000 nordmenn. Filmen handler om 16 år gamle Nisha som blir sendt til slektninger i Pakistan mot sin vilje.

Kulturstrøm

 • Varsler nye bøter

  Dersom markedsføringen mot mindreårige jenter ikke endres, vil den tidligere Top Model-dommeren bli bøtelagt igjen. Etter å ha fått et overtredelsesgebyr på 150.000 kroner i desember i fjor, bryter modellagenten markedsføringsloven på nytt, ifølge Forbrukertilsynet.

 • Orgelet i Notre-Dame uskadet

  De store orgelet i Notre-Dame-katedralen ser ut til å være uskadet etter brannen, skriver orgeleksperten Pascal Quoirin på sin facebookside. Han har undersøkt instrumentet og ikke funnet skader på piper eller elektronikk. Verre har det gått utover et mindre orgel i kirkens kor, som er sterkt skadet av vann.

  Orgelet i Notre-Dame
  Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP
 • Grøsser ble Boksluker-favoritt

  Bokslukerprisen i regi av Foreningen! les ble delt ut i dag på Sentralen i Oslo. Vinneren ble Mari Moen Holsve (32) for grøsseren «Ingen sover trygt i natt». Juryen har bestått av ti juryklasser på 5. og 6. trinn som har lest de fem superfinalistene i Bokslukerprisen. Vinnerboka er sykt bra og så skummel at noen av jurymedlemmene har fått mareritt, noe som betyr ordentlig kvalitet, heter det i juryens begrunnelse.

  Mari Moen Holsve med juryelever
  Foto: Foreningen !les