Norske filmer vant priser i Tyskland

De norske filmene «Hva vil folk si» og «Thelma» stakk begge av med hver sin gjeve pris under den 59. nordiske filmfestivalen i Lübeck i Tyskland.

Eili Harboe og Iram Haq

Skuespiller Eili Harboe og regissør Iram Haq på prisutdelingen i Lübeck.

Foto: Sigurd Moe Hetland

Festivalens eldste pris, publikumsprisen, gikk i år til Iram Haqs «Hva vil folk si». Prisen er på 5.000 euro. Filmen fikk også hederlig omtale fra festivalens hovedjury (NDR).

Den baltiske juryen kåret Joachim Triers «Thelma» til årets vinner, mens «Rett vest» i regi av Henrik Martin Dahlsbakken fikk hederlig omtale fra den økumeniske juryen.

– Viktig plattform inn i det tyske markedet

Skuespiller Eili Harboe var tilstede i Lübeck og kunne motta den baltiske juryens pris på 2500 euro på vegne av «Thelma».

Den nederlandsk-norske samproduksjonen Disappearance vant prisen fra den økumeniske juryen.

– Nordiske filmdager i Lübeck er en viktig plattform inn i det tyske markedet, og prisene er et flott kvalitetsstempel når de norske filmene skal finne veien til det tyske publikummet, sier Stine Helgeland, avdelingsdirektør for kommunikasjon, innsikt og internasjonale forhold i Norsk filminstitutti en pressemelding.

Sett av 70.000

Totalt 34 norske produksjoner og syv samproduksjoner har blitt vist i løpet av den fem dager lange festivalens, inklusive de to første episodene av TV-dramaene Grenseland, Monster og Vikingene, første sesong.

De tre spillefilmene «Hva vil folk si», «Thelma» og «Rett vest» har deltatt i konkurranseprogrammet, og blitt vurdert av flere juryer.

«Hva vil folk si» hadde norsk kinopremiere 6. oktober 2017 og har blitt sett av nærmere 70 000 nordmenn. Filmen handler om 16 år gamle Nisha som blir sendt til slektninger i Pakistan mot sin vilje.

Kulturstrøm

  • – Mer politisk bokmesse enn før

    Årets bokmesse i Frankfurt – verdens største bokmesse – skiller seg ut fra tidligere bokmesser, ved å være mer politisk enn noen gang tidligere, skriver den tyske avisen Deutsche Welle. – Jeg følte en mørk atmosfære i år, ytrer Sabine Peschel som er litteraturekspert i avisen. – De tyske ytre-høyre publisistene var plassert i et avsidesliggende hjørne, så vi unngikk sterke konfrontasjoner, forteller Peschel, som mener den globale trenden i år var å forsvare menneskerettigheter og frihet. Spesielt trakk hun fram situasjonen for fengslede forfattere i Tyrkia.

    Bokmessen i Frankfurt
    Foto: THORSTEN WAGNER / Reuters