Norske filmer vant priser i Tyskland

De norske filmene «Hva vil folk si» og «Thelma» stakk begge av med hver sin gjeve pris under den 59. nordiske filmfestivalen i Lübeck i Tyskland.

Eili Harboe og Iram Haq

Skuespiller Eili Harboe og regissør Iram Haq på prisutdelingen i Lübeck.

Foto: Sigurd Moe Hetland

Festivalens eldste pris, publikumsprisen, gikk i år til Iram Haqs «Hva vil folk si». Prisen er på 5.000 euro. Filmen fikk også hederlig omtale fra festivalens hovedjury (NDR).

Den baltiske juryen kåret Joachim Triers «Thelma» til årets vinner, mens «Rett vest» i regi av Henrik Martin Dahlsbakken fikk hederlig omtale fra den økumeniske juryen.

– Viktig plattform inn i det tyske markedet

Skuespiller Eili Harboe var tilstede i Lübeck og kunne motta den baltiske juryens pris på 2500 euro på vegne av «Thelma».

Den nederlandsk-norske samproduksjonen Disappearance vant prisen fra den økumeniske juryen.

– Nordiske filmdager i Lübeck er en viktig plattform inn i det tyske markedet, og prisene er et flott kvalitetsstempel når de norske filmene skal finne veien til det tyske publikummet, sier Stine Helgeland, avdelingsdirektør for kommunikasjon, innsikt og internasjonale forhold i Norsk filminstitutti en pressemelding.

Sett av 70.000

Totalt 34 norske produksjoner og syv samproduksjoner har blitt vist i løpet av den fem dager lange festivalens, inklusive de to første episodene av TV-dramaene Grenseland, Monster og Vikingene, første sesong.

De tre spillefilmene «Hva vil folk si», «Thelma» og «Rett vest» har deltatt i konkurranseprogrammet, og blitt vurdert av flere juryer.

«Hva vil folk si» hadde norsk kinopremiere 6. oktober 2017 og har blitt sett av nærmere 70 000 nordmenn. Filmen handler om 16 år gamle Nisha som blir sendt til slektninger i Pakistan mot sin vilje.

Kulturstrøm

  • Putin vil kontrollere rappmusikk

    President Vladimir Putin meiner rapp er basert på «sex, dop og protestar» og vil kontrollere bruken av rappmusikk blant russarar. Han ytra ønskjet på eit møte med kulturelle leiarar i St. Petersburg denne veka. Eit forbod er ikkje aktuelt.

  • Nordmann Europas beste filmfotograf

    Martin Otterbeck blei laurdag kveld hedra som Europas beste filmfotograf under European Film Awards (EFA) i Sevilla i Spania. Fotoprisen fikk han for Erik Poppes film «Utøya 22. juli». Det er 31. gang at European Film Awards går av stabelen.