Hopp til innhold

Norske barn er nett-eksperter

Norske barn er selvstendige og flinke internett-brukere sammenlignet med andre europeiske barn. Det viser forskningsprosjektet EUkids.

Barn og Internett (Illustrasjonsbilde)

Nytt forskningsprosjekt viser at norske barn er selvstendige og kyndige internett-brukere, sammenlignet med barn i andre land.

Foto: Bettina Brinkmann / Maxppp

Norske barn er meget selvstendige internett-brukere sammenlignet med andre Europeiske barn. Det viser nye data fra EUkids, et stort europeisk forskningsprosjekt om hvordan barn og unge bruker internett og nye medier.

- Veldig selvstendige

Elisabeth Staksrud

Elisabeth Staksrud, Universitetet i Oslo

Foto: UiO

21 land deltar i prosjektet som startet i 2006 og pågår ut 2009. Elisabeth Staksrud er en av de norske forskerne i prosjektet.

- Norske barn lærer mest på egen hånd. I forhold til andre land er foreldrene lite involvert, så norske barn er veldig selvstendige. Mange norske barn kan bruke Internett på avanserte måter mange voksne ikke behersker.

Dette er både positive og negativt, mener Staksrud

- Mangelen på foreldrekontakt i forhold til nettbruk kan være et problem om det oppstår situasjoner hvor barna trenger å snakke med en voksen eller lurer på hva de skal gjøre. Men den gode nyheten er at norske barn ser ut til å håndtere risiko godt og er flinke til å ta kontakt hvis det skjer noe ubehagelig.

Video nsps_upload_2008_11_10_16_23_48_594.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Ansvar for foreldre, skolen og bransjen

Staksrud forteller at det er kulturelle forskjeller mellom Skandinavia og Sør-Europa i forhold til hvordan vi forholder oss til barn og mediebruk. Blant annet har vi i Norge en idé om at barn har en selvstendig rett til å bruke Internett for å søke etter informasjon.

Det er viktig at foreldre er med på å sette grenser for barn nettbruk, men mediebransjen og skolen må også bidra mener Staksrud.

- I land hvor industrien har fokus på trygg internettbruk kan man vise til dette har positive effekter på barna.

- Ingen sovepute

Laila Eidsheim er fungerende leder for Barnevakten, en ideell organisasjon som gir råd om barn og medier. Hun er opptatt av at foreldre må involvere seg mer i barns nettbruk selv om norske barn er blant de flinkeste i Europa.

- Det er veldig positivt at norske barn er selvstendige brukere av Internett. Men det må ikke bli en sovepute for foreldrene, for barn trenger fortsatt veiledning om hva som er bra og hva som ikke er bra med Internett, sier Eidsheim.

Mer informasjon om europeiske barn og Internett finnes på nettstedet www.eukidsonline.net

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)