Møtt med trampeklapp i Cannes

Onsdag ble «Oslo, 31. august» vist under filmfestivalen i Cannes. Filmen er allerede solgt videre til åtte land. – Jeg er stolt, lettet og glad, sier produsent Yngve Sæther til NRK.no.

Oslo, 31. august

Anders Danielsen Lie har hovedrollen i «Oslo, 31. august». Her sammen med Hans Olav Brenner, kanskje mest kjent som programleder på NRK.

Foto: Jakob Ihre / Norsk Filminstitutt

Det er en rørt produsent som tar telefonen når NRK.no ringer rett etter visning under filmfestivalen i Cannes.

– Det var veldig sterkt, og utrolig deilig å endelig få sett den sammen med et så stort og flott publikum. Cannes er jo en fantastisk arena. Det var følelsesmessig veldig sterkt, sier produsent Yngve Sæther til NRK.no.

– Du er rett og slett veldig rørt?

– Ja, jeg er det. Jeg syns jo Anders Danielsen Lie gjør en kjempebra prestasjon, og når han da reiser seg i salen og mottar applausen - da blir det mye.

Tror Lie vinner pris

Den norske regissøren Joachim Trier

Regissør Joachim Trier har gode dager i Cannes for tiden.

Og nettopp Anders Danielsen Lies prestasjon er noe av det første programleder i NRKs «Filmbonanza», Vegard Larsen, nevner.

– Fremfor alt er dette Anders Danielsen Lie sin film. Kameraet er klistret på ham gjennom hele filmen, og han gjør en svært god rolle. Jeg tror det er en god sjanse for at han vinner pris for beste mannlige hovedrolle under festivalen, sier Larsen.

Han forteller om full sal og trampeklapp i etterkant av visningen.

– Reaksjonene fra salen tydet på at de likte den. Jeg har vært her nede en god stund nå og fikk hjemlengsel av å se filmen. Det var en god filmopplevelse, sier Larsen.

Oslo, 31. august

Anders Danielsen Lie ble sist sett i NRK-serien «Koselig med peis». Han har hovedrollen i «Oslo, 31. august».

Foto: Jakob Ihre / Norsk Filminstitutt

– En modig film

Også Aftenpostens Kjetil Lismoen er fornøyd med det han har sett.

– Det er en sterk film som Anders Danielsen Lie bærer på sine skuldre. Han gjør en flott innsats. Regissør Joachim Trier har jo også uttalt at denne filmen aldri kunne vært gjort om de ikke fikk Anders med i hovedrollen, forteller Lismoen til NRK.no.

Filmbonanza

Vegard Larsen i NRKs «Filmbonanza» fikk hjemlengsel av å se Joachim Triers «Oslo, 31. august».

Foto: Heia Espen / NRK

Han mener «Oslo, 31. august» er en mer dyster film enn Triers «Reprise», som han blant annet vant en Amanda og flere internasjonale priser for.

– Den er enklere og på mange måter mindre spektakulær film enn «Reprise». Samtidig er det en mer modig film som jeg tror befester Joachim Triers posisjon som regissør i enda større grad, sier Kjetil Lismoen.

Fikk varm mottakelse

På utsiden ventet en raus og varm mottakelse. Også fra det franske publikummet.

– Filmen rørte meg veldig. Jeg synes den fikk fram rollefigurenes psykologi på en veldig fin måte. Jeg likte dybden i filmen, sier en fransk kvinne til NRK etter visningen.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Video Trier-mottakelse i Cannes

Fikk varm mottakelse etter visning. – Jeg er stolt, lettet og glad, sier produsent Yngve Sæther.

Allerede solgt videre

«Oslo, 31. august» skal ha flere visninger i Cannes, den neste er på torsdag.

Allerede nå er filmen solgt til en rekke europeiske land, deriblant Frankrike og Storbritannia.

– Vi har også fått avtaler i Sverige, Danmark, Belgia og Nederland. De har vært veldig tidlig på, og vist sterk interesse, forteller produsent Yngve Sæther, som nå skal feire premieren på verdens største og viktigste filmfestival.

– Nå blir det et lite glass, ja.

NRKs Birger Vestmo kommer med en anmeldelse av filmen i løpet av kvelden.

Kulturstrøm

  • Lill Lindfors (79) ut på turné

    Den finsk-svenske jazz- og folkartisten fyller 80 år i 2020 og feirer med jubileumsturné oppkalt etter en av sine mest kjente sanger. «Musik ska byggas utav glädje»-turnéen starter allerede 1. desember i Stockholm. Lindfors har vært artist i 58 år.

  • Dette kostar dei nye ordførerkjeda

    Ved årsskiftet skal 109 kommunar bli til 43 og 13 fylke blir til seks. Det betyr eit gullår for alle gull- og sylvsmedane som får jobb med å laga dei nye ordførarkjeda. Investeringane varierer frå 60.000 til 300.000

  • Forsøkte å stjele Rembrandt-maleri

    En innbruddstyv forsøkte å stjele to Rembrandt-malerier på Dulwich Picture Gallery i London, ifølge Independent. Da politiet ankom, sprayet mannen en offiser med et ukjent stoff. Mannen slapp unna, men fikk ikke med seg maleriene.