Hopp til innhold

Møtt med trampeklapp i Cannes

Onsdag ble «Oslo, 31. august» vist under filmfestivalen i Cannes. Filmen er allerede solgt videre til åtte land. – Jeg er stolt, lettet og glad, sier produsent Yngve Sæther til NRK.no.

Oslo, 31. august

Anders Danielsen Lie har hovedrollen i «Oslo, 31. august». Her sammen med Hans Olav Brenner, kanskje mest kjent som programleder på NRK.

Foto: Jakob Ihre / Norsk Filminstitutt

Det er en rørt produsent som tar telefonen når NRK.no ringer rett etter visning under filmfestivalen i Cannes.

– Det var veldig sterkt, og utrolig deilig å endelig få sett den sammen med et så stort og flott publikum. Cannes er jo en fantastisk arena. Det var følelsesmessig veldig sterkt, sier produsent Yngve Sæther til NRK.no.

– Du er rett og slett veldig rørt?

– Ja, jeg er det. Jeg syns jo Anders Danielsen Lie gjør en kjempebra prestasjon, og når han da reiser seg i salen og mottar applausen - da blir det mye.

Tror Lie vinner pris

Den norske regissøren Joachim Trier

Regissør Joachim Trier har gode dager i Cannes for tiden.

Og nettopp Anders Danielsen Lies prestasjon er noe av det første programleder i NRKs «Filmbonanza», Vegard Larsen, nevner.

– Fremfor alt er dette Anders Danielsen Lie sin film. Kameraet er klistret på ham gjennom hele filmen, og han gjør en svært god rolle. Jeg tror det er en god sjanse for at han vinner pris for beste mannlige hovedrolle under festivalen, sier Larsen.

Han forteller om full sal og trampeklapp i etterkant av visningen.

– Reaksjonene fra salen tydet på at de likte den. Jeg har vært her nede en god stund nå og fikk hjemlengsel av å se filmen. Det var en god filmopplevelse, sier Larsen.

Oslo, 31. august

Anders Danielsen Lie ble sist sett i NRK-serien «Koselig med peis». Han har hovedrollen i «Oslo, 31. august».

Foto: Jakob Ihre / Norsk Filminstitutt

– En modig film

Også Aftenpostens Kjetil Lismoen er fornøyd med det han har sett.

– Det er en sterk film som Anders Danielsen Lie bærer på sine skuldre. Han gjør en flott innsats. Regissør Joachim Trier har jo også uttalt at denne filmen aldri kunne vært gjort om de ikke fikk Anders med i hovedrollen, forteller Lismoen til NRK.no.

Filmbonanza

Vegard Larsen i NRKs «Filmbonanza» fikk hjemlengsel av å se Joachim Triers «Oslo, 31. august».

Foto: Heia Espen / NRK

Han mener «Oslo, 31. august» er en mer dyster film enn Triers «Reprise», som han blant annet vant en Amanda og flere internasjonale priser for.

– Den er enklere og på mange måter mindre spektakulær film enn «Reprise». Samtidig er det en mer modig film som jeg tror befester Joachim Triers posisjon som regissør i enda større grad, sier Kjetil Lismoen.

Fikk varm mottakelse

På utsiden ventet en raus og varm mottakelse. Også fra det franske publikummet.

– Filmen rørte meg veldig. Jeg synes den fikk fram rollefigurenes psykologi på en veldig fin måte. Jeg likte dybden i filmen, sier en fransk kvinne til NRK etter visningen.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Video Trier-mottakelse i Cannes

Fikk varm mottakelse etter visning. – Jeg er stolt, lettet og glad, sier produsent Yngve Sæther.

Allerede solgt videre

«Oslo, 31. august» skal ha flere visninger i Cannes, den neste er på torsdag.

Allerede nå er filmen solgt til en rekke europeiske land, deriblant Frankrike og Storbritannia.

– Vi har også fått avtaler i Sverige, Danmark, Belgia og Nederland. De har vært veldig tidlig på, og vist sterk interesse, forteller produsent Yngve Sæther, som nå skal feire premieren på verdens største og viktigste filmfestival.

– Nå blir det et lite glass, ja.

NRKs Birger Vestmo kommer med en anmeldelse av filmen i løpet av kvelden.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters