Hopp til innhold

Ti album du ikke visste fyller 30 år

1987 var et sterkt år for utgivelser av album. Sjekk lista her.

Kjente artiser som ga ut album i 1987

MANGE DØDE: Av artistene som på dette bildet ga ut album i 1987 er det bare U2s medlemmer som fortsatt lever.

Foto: NTB Scanpix

Et tiår preget av mye hårspray og synth nærmet seg slutten. 1987 ble et nøkkelår, der mange kjente band gikk fra å være «sære» og alternative, til noe alle likte.

CD-platen tok av og gikk forbi LP i popularitet. Noen av disse albumene bidro sterkt til det.

– 1987 var en brytningstid. Synthpopen forsvinner og en slags høysommer/tidlig høst for puddelrocken vokser frem. Band som R.E.M og U2 hadde lenge blitt sett på som alternative og fikk sine første kommersielle suksesser, forteller Kristin Winsents (50), musikksjef i NRK P13.

Kristin Winsents

Musikksjef i P13, Kristin Winsents.

Foto: Lisa Malvina Wisløff / NRK

Selv hørte hun mye på Prince og Suzanne Vega.

– Jeg husker veldig godt jeg hørte mye på «Sign o´ the times», våren og sommeren 1987, med vinduene åpne i loftleiligheten jeg hadde på Tøyen. Jeg hadde nok litt alternativ smak, så U2 ble for streite for meg da. Men jeg hørte veldig mye på Suzanne Vega. Platen hennes var nummer 1 på VG-lista lenge, mimrer hun.

Det var ikke mange norske album som solgte mye dette året, bortsett fra TNT.

– På VG-lista gjorde Jørn Hoel det skarpt, sammen med TNT. Og man hørte mye på A-ha albumet fra året før. Med Jokke og Raga Rockers begynte man å se de gryene tegnene på en norsk rockescene med livets rett, sier Winsents.

HER ER TI KJENTE ALBUM FRA 1987:

1) Prince, «Sign o´ the times»

Prince Sign o´the times
Foto: Paisley Park Records

Utgitt 30. mars 1987. Nådde 6. plass på Billboard i USA og 3. plass i Norge. Kritikerne var svært begeistret for albumet, men det solgte færre eksemplarer enn «Purple rain» fra tre år tilbake. Prince ga ut rundt 30 album etter 87 og frem til 2015. Han ble funnet død hjemme den 21. april 2016.

2) U2, «Joshua Tree»

U2s Joshua Tree
Foto: Island records

Utgitt 9. mars 1987 og var nummer én på lister over hele verden i lang tid. Er et av verdens mest solgte album, med 25 millioner solgte eksemplarer. På plata finner man hits som «Where The Streets Have No Name», «With or without you» og «I Still Haven´t Found What I´m Looking For»

3) Michael Jackson, «Bad»

Michael Jacksons Bad
Foto: Epic Records

Utgitt 25. august 1987. Satte rekord med fem nummer 1-hits fra et og samme album.Solgte over 30 millioner eksemplarer på verdensbasis. Michael Jackson døde 25. juni 2009, 51 år gammel.

4) George Michael, «Faith»

George Michael Faith
Foto: Colombia Records

Utgitt 30. oktober 1987. Solgte over 20 millioner eksemplarer verden over, og George Michael hanket inn flere Grammy-priser for albumet. George Michael døde i romjulen 2016.

5) Whitney Houston, «Whitney»

Whitney Houstons album Whitney
Foto: Arista

Utgitt 2. juni 1987. Albumet med singler som «I wanna Dance with Somebody» gjorde henne verdenskjent. Satte rekord som kvinnelig artist med antall uker (25) som nummer én på albumlistene. Houston ble funnet død på et hotell i Beverly Hills februar 2012.

6) Guns N´Roses, «Appetite for Destruction»

Guns n`roses
Foto: Geffen records

Utgitt 21. juli 1987. Inneholder hits som «Welcome to the Jungle», «Paradise City» og «Sweet Child O' Mine». Debutalbumet solgte over 30 millioner eksemplarer, og var lenge verdens mest solgte debutalbum.

7) Suzanne Vega, «Solitude Standing»

Suzanne Vegas Solitude Standing
Foto: A&M

Utgitt 1. april 1987. Inneholdt kjente sanger som «Luka» og «Tom´s Diner» som klatrer til topps på flere singellister. Er fortsatt Vegas mest kjente album.

8) R.E.M, «Document»

R.E.M. Document
Foto: I.R.S. Records

Utgitt 1. september 1987. Ikke R.E.M.s mest kjente album, men det fikk stor betydning for bandet fordi de med singelen «The One I Love» fikk sin første ti-på-topp-plassering på Billboard.

9) INXS, «Kick»

INXSs album Kick
Foto: WEA, Atlantic, Mercury/PolyGram

Utgitt 19. oktober 1987. Det australske bandets sjette og mest suksessfulle album, med fire topp ti-singler, blant annet «Never Tear Us Apart», «Need You Tonight» og «New Sensation».

10) Def Leppard, «Hysteria»

Def Leppards Hysteria
Foto: Mercury Records

Utgitt 3. august 1987. Solgte over 20 millioner eksemplarer på verdensbasis. Lå på 1. plass på Billboard-lista i USA og var også nummer 1 i Storbrittania. Lå 25 uker på VG-lista her hjemme, med topplassering i to av dem.

Noen flere album gitt ut i 1987:

 • David Bowie, «Never let me down»
 • Public Enemy, «Yo! Bum Rush the Show»
 • Bruce Springsteen, «Tunnel of Love»
 • Aerosmith, «Permanent Vacation»
 • New Order, «Substance»
 • Sting, «Nothing like the Sun»
 • Pixies, «Come On Pilgrim»
 • The Cure, «Kiss Me, Kiss Me, Kiss Me»
 • The Smiths, «Louder Than Bombs»

Kilder: Wikipedia, pastemagazine.com

Kulturstrøm

 • Gullpalmen til Sean Baker

  Filmen «Anora» regissert av Sean Baker fekk den gjevaste prisen under Cannes-festivalen laurdag kveld. «Palme d´Or» eller Gullpalmen som den blir kalla på norsk.

  Sean Baker
  Foto: LOIC VENANCE / AFP
 • Cannes-pris til norsk film

  Den norske filmen «Armand» vann prisen for beste debutfilm under filmfestivalen i Cannes. Filmen er regissert av Halfdan Ullmann Tøndel, som er sonen til Linn Ullmann og barnebarnet til Liv Ullmann. Renate Reinsve (bildet) spelar ei av hovudrollene i filmen.

  Filmen blei spelt inn i Ålesund i fjor sommar.

  Elisabeth (Renate Reinsve) iakttages av Sarah (Ellen Dorrit Petersen) i Halfdan Ullmann Tøndels «Armand».
  Foto: Eye Eye Pictures og Norsk Filmdistribusjon
 • Drapstiltale mot Alec Baldwin blir stående

  Skuespiller Alec Baldwins begjæring om å frafalle drapstiltalen mot ham ble avvist av retten i New Mexico. Tiltalen blir dermed stående.

  Filmstjernen er siktet for uaktsomt drap på filmfotograf Halyna Hutchins under innspillingen av filmen «Rust» i 2021. Hutchins døde etter å ha blitt truffet av et skudd fra et våpen Baldwin brukte som rekvisitt i filmen.

  Fredag besluttet dommer Mary Marlowe Summer at tiltalen blir stående. Hun lot seg ikke overbevise av forsvarernes påstander om at påtalemyndigheten brøt prosedyrereglene i tiltaleprosessen.

  Aktoratet avviste påstandene og mener Baldwin har gjort «skamløse» forsøk på å unndra seg å bli stilt til ansvar.

  Fredagens kjennelse fjerner en av de siste hindringene for å stille Baldwin for retten i juli. Skuespilleren har erklært seg ikke skyldig i tiltalen, som har en strafferamme på inntil halvannet års fengsel.

  (NTB)

  Alec Baldwins begjæring om å frafalle tiltalen for uaktsomt drap på et filmsett i 2021 ble ikke tatt til følge i retten i New Mexico
  Foto: Jae C. Hong / AP