NRK Meny
Normal

Ti album du ikke visste fyller 30 år

1987 var et sterkt år for utgivelser av album. Sjekk lista her.

Kjente artiser som ga ut album i 1987

MANGE DØDE: Av artistene som på dette bildet ga ut album i 1987 er det bare U2s medlemmer som fortsatt lever.

Foto: NTB Scanpix

Et tiår preget av mye hårspray og synth nærmet seg slutten. 1987 ble et nøkkelår, der mange kjente band gikk fra å være «sære» og alternative, til noe alle likte.

CD-platen tok av og gikk forbi LP i popularitet. Noen av disse albumene bidro sterkt til det.

– 1987 var en brytningstid. Synthpopen forsvinner og en slags høysommer/tidlig høst for puddelrocken vokser frem. Band som R.E.M og U2 hadde lenge blitt sett på som alternative og fikk sine første kommersielle suksesser, forteller Kristin Winsents (50), musikksjef i NRK P13.

Kristin Winsents

Musikksjef i P13, Kristin Winsents.

Foto: Lisa Malvina Wisløff / NRK

Selv hørte hun mye på Prince og Suzanne Vega.

– Jeg husker veldig godt jeg hørte mye på «Sign o´ the times», våren og sommeren 1987, med vinduene åpne i loftleiligheten jeg hadde på Tøyen. Jeg hadde nok litt alternativ smak, så U2 ble for streite for meg da. Men jeg hørte veldig mye på Suzanne Vega. Platen hennes var nummer 1 på VG-lista lenge, mimrer hun.

Det var ikke mange norske album som solgte mye dette året, bortsett fra TNT.

– På VG-lista gjorde Jørn Hoel det skarpt, sammen med TNT. Og man hørte mye på A-ha albumet fra året før. Med Jokke og Raga Rockers begynte man å se de gryene tegnene på en norsk rockescene med livets rett, sier Winsents.

HER ER TI KJENTE ALBUM FRA 1987:

1) Prince, «Sign o´ the times»

Prince Sign o´the times
Foto: Paisley Park Records

Utgitt 30. mars 1987. Nådde 6. plass på Billboard i USA og 3. plass i Norge. Kritikerne var svært begeistret for albumet, men det solgte færre eksemplarer enn «Purple rain» fra tre år tilbake. Prince ga ut rundt 30 album etter 87 og frem til 2015. Han ble funnet død hjemme den 21. april 2016.

2) U2, «Joshua Tree»

U2s Joshua Tree
Foto: Island records

Utgitt 9. mars 1987 og var nummer én på lister over hele verden i lang tid. Er et av verdens mest solgte album, med 25 millioner solgte eksemplarer. På plata finner man hits som «Where The Streets Have No Name», «With or without you» og «I Still Haven´t Found What I´m Looking For»

3) Michael Jackson, «Bad»

Michael Jacksons Bad
Foto: Epic Records

Utgitt 25. august 1987. Satte rekord med fem nummer 1-hits fra et og samme album.Solgte over 30 millioner eksemplarer på verdensbasis. Michael Jackson døde 25. juni 2009, 51 år gammel.

4) George Michael, «Faith»

George Michael Faith
Foto: Colombia Records

Utgitt 30. oktober 1987. Solgte over 20 millioner eksemplarer verden over, og George Michael hanket inn flere Grammy-priser for albumet. George Michael døde i romjulen 2016.

5) Whitney Houston, «Whitney»

Whitney Houstons album Whitney
Foto: Arista

Utgitt 2. juni 1987. Albumet med singler som «I wanna Dance with Somebody» gjorde henne verdenskjent. Satte rekord som kvinnelig artist med antall uker (25) som nummer én på albumlistene. Houston ble funnet død på et hotell i Beverly Hills februar 2012.

6) Guns N´Roses, «Appetite for Destruction»

Guns n`roses
Foto: Geffen records

Utgitt 21. juli 1987. Inneholder hits som «Welcome to the Jungle», «Paradise City» og «Sweet Child O' Mine». Debutalbumet solgte over 30 millioner eksemplarer, og var lenge verdens mest solgte debutalbum.

7) Suzanne Vega, «Solitude Standing»

Suzanne Vegas Solitude Standing
Foto: A&M

Utgitt 1. april 1987. Inneholdt kjente sanger som «Luka» og «Tom´s Diner» som klatrer til topps på flere singellister. Er fortsatt Vegas mest kjente album.

8) R.E.M, «Document»

R.E.M. Document
Foto: I.R.S. Records

Utgitt 1. september 1987. Ikke R.E.M.s mest kjente album, men det fikk stor betydning for bandet fordi de med singelen «The One I Love» fikk sin første ti-på-topp-plassering på Billboard.

9) INXS, «Kick»

INXSs album Kick
Foto: WEA, Atlantic, Mercury/PolyGram

Utgitt 19. oktober 1987. Det australske bandets sjette og mest suksessfulle album, med fire topp ti-singler, blant annet «Never Tear Us Apart», «Need You Tonight» og «New Sensation».

10) Def Leppard, «Hysteria»

Def Leppards Hysteria
Foto: Mercury Records

Utgitt 3. august 1987. Solgte over 20 millioner eksemplarer på verdensbasis. Lå på 1. plass på Billboard-lista i USA og var også nummer 1 i Storbrittania. Lå 25 uker på VG-lista her hjemme, med topplassering i to av dem.

Noen flere album gitt ut i 1987:

 • David Bowie, «Never let me down»
 • Public Enemy, «Yo! Bum Rush the Show»
 • Bruce Springsteen, «Tunnel of Love»
 • Aerosmith, «Permanent Vacation»
 • New Order, «Substance»
 • Sting, «Nothing like the Sun»
 • Pixies, «Come On Pilgrim»
 • The Cure, «Kiss Me, Kiss Me, Kiss Me»
 • The Smiths, «Louder Than Bombs»

Kilder: Wikipedia, pastemagazine.com

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP