Må si opp ansatte på Munchmuseet

Samtidig som Oslopolitikerne ikke kan bestemme seg om Munch-museets beliggenhet, må museet spare 12 millioner kroner i år.

Munchmuseet eksteriør oktober 2012

Man sliter med å holde Munch-museet tørt inni, de ansatte må gå «tørkevakter» for å holde fukten ute. Likevel vil byrådet i Oslo ikke pusse opp.

Foto: Tuva Gaarder Nordlie / NRK

– Om vinteren har vi problemer med taket som lekker og som skaper kuldebroer hvor det blir ising på innsiden. Da må vi være til stede og tørke opp med koster langs taket og ved veggene, sier direktør ved Munch-museet, Stein Olav Henrichsen.

Oppsigelser i mars

Munch-museet er i veldig dårlig forfatning. Synker gradestokken under 14 kalde, må de ansatte bruke kluter til å holde fukten vekk fra veggene, slik at det ikke ødelegger verkene som henger til utstilling.

Byrådet i Oslo vil heller bruke mer penger på et nytt museum enn til å pusse opp det gamle.

Fuktskader på Munchmuseet

Fuktskader i taket på Munch-museet. På sikt kan det ødelegge verkene som henger til utstilling.

– Vi har ikke ressurser til å finansiere den bemanningen vi har i dag, det er helt klart, sier Henrichsen.

Skal spare 12 millioner

Direktøren vil ikke fortelle NRK hvor mange årsverk han har i tankene, men de tillitsvalgte er varslet om mulige oppsigelser fra mars. 12 millioner kroner skal spares ved Munch-museet og Stenersenmuseet inneværende år. Men såkalte tørkevakter må Henrichsen finne penger til.

– Vi har hatt perioder hvor vi har hatt folk som kontinuerlig tørker fukten av veggene, sier han og fortsetter:

– Det renner vann og kondens utenifra. Da må vi være til stede å tørke opp med koster langs taket og i veggene, slik at det ikke renner ned på verkene.

Ingen penger til oppussing

Så lenge det nye Munch-museet er i limbo, drypper det ikke penger til oppussing av det gamle.

– Vi har større og mindre rehabiliteringsoppgaver som må gjøres i eksisterende bygg. De store rehabiliteringsoppgavene som ikke er kritiske avventer vi til beslutningen om hvor museet skal ligge er klar, forklarer kulturbyråd Hallstein Bjercke.

Denne uka kom der frem at byrådet hittil har brukt 280 millioner kroner uten å komme nærmere et nytt Munch-museum.

– Det er tidskritisk. Man kan tråkke vannet noe lenger frem. Det er risikabelt og sårbart, men det kan man gjøre hvis et nytt museumsvedtak og et nytt museumsbygg kommer relativt raskt, sier Stein Olav Henrichsen.

Kulturstrøm