Hopp til innhold

Medietilsynet: Fire av ti norske barn og unge har fått tilsendt nakenbilder

For første gang har Medietilsynet undersøkt deling og forespørsler om nakenbilder blant barn og unge i alderen 13–18 år.

Eksempelmelding, medietilsynet.

NAKENBILDER: Medietilsynet la i dag frem en rapport om deling og forespørsler blant barn og unge i Norge. Dette er svaret fra en av respondentene i rapporten.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

– Rapporten viser blant annet at halvparten av norske 13–18 åringen har blitt spurt om å dele nakenbilder av seg selv. Det er også mange som får slike bilder, fire av ti sier at de har mottatt nakenbilder, forteller leder for Medietilsynet, Mari Velsand.

Medietilsynet har snakket med ca. 3400 barn og unge i alderen 9–18 år, om deling og forespørsler rundt nakenbilder.

Der kommer det frem at 42 prosent av de norske 13-18-åringene som har blitt spurt i undersøkelsen, har fått tilsendt nakenbilder av andre.

– Det er klart at dette er problematisk av flere grunner. Det er for det første ikke lov å sende nakenbilder til noen som ikke har gitt samtykke til det. For dem som er under 16 år, er det ikke lov å sende slike typer bilder i det hele tatt, poengterer Velsand.

SHdhsXyxvxA

PROBLEMATISK: Mari Velsand forteller at funnene i rapporten er problematiske.

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

– Her må foreldrene våkne

Av dem som har fått tilsendt bilder, svarte 40 prosent av respondentene at de har fått bilder fra en ukjent på nett.

Samtidig er det kun fem prosent foreldre med barn og unge i aldersgruppen 13–17 år, som svarer ja på spørsmålet om deres barn har mottatt nakenbilder fra andre.

– Her må foreldrene våkne opp og forstå at dette kan skje deres barn, og de må snakke med barna om disse tingene, sier Velsand.

Medietilsynet jobber med å utarbeide konkrete råd til både foreldre og unge om hvordan de skal håndtere en slik situasjon. Og når det kommer til de voksne sin rolle, får Velsand støtte.

Helsesista

KUNNSKAP: Tale Krohn Engvik, også kjent som «Helsesista», poengterer viktigheten av å opplyse og gi de unge kunnskap om tematikken.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Tale Krohn Engvik, også kjent som «Helsesista», er godt kjent med problematikken rundt nakenbilder. Hun forteller at hun blant annet får veldig mange meldinger og historier rundt temaet, når hun tar det opp på sin Snapchat-bruker.

Engvik mener det viktigste man kan gjøre er å gi de unge kunnskap. Kunnskap om at det ikke er lov å sende nakenbilder til noen under 16 år, eller til noen som ikke har samtykket. Samtidig som hun har en klar oppfordring til de unge.

– Jeg prøver å lære dem at de skal si det til foreldrene sine hvis de opplever ting som er ekkelt eller skremmende. Jeg tenker det er veldig viktig at vi voksne både gir dem kunnskap, men også snakker med dem på en måte som ikke er moraliserende, sier Engvik til NRK.

Økt fokus fra politiet

5Zt_SNyqDNI

KRIPOS: Politioverbetjent Hanne Andreassen er klar på at politiet vil ha økt fokuset på problematikken rundt nakenbilder.

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Under tirsdagens pressekonferanse var også politioverbetjent Hanne Andreassen i Kripos til stede.

De skal øke fokuset på problematikken og har blant utviklet «Delbart», som tar for seg ulovlig bildedeling, og som blant annet inneholder et undervisningsopplegg.

– «Delbart» skal videreutvikles og blant de tingene vi legger fokus på, er det å motta nakenbilder som du ikke har bedt om, eller det å sende nakenbilder til noen under 16 år, forteller Andreassen og fortsetter:

– Det gjør vi både for at ungdom skal vite at dette må de ikke gjøre, for dette er straffbart. Men også at de skal vite mer om at de faktisk blir utsatt for noe straffbart når de får disse bildene.

Bildesvar dersom du mottar uønskede nakenbilder.

BILDESVAR: Politiet har laget et bildesvar man kan sende i retur, dersom man får et uønsket nakenbilde.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Samtidig har politiet utviklet et bildesvar man kan sende dersom man mottar et uønsket nakenbilde. Og Andreassen har en klar oppfordring, dersom det skulle skje deg.

– Vi er veldig opptatt av at de må rapportere til tjenesten de har brukt, og så er det veldig fint hvis de kan melde fra til en nettpatrulje, eller tipse politiet på politiet.no, avslutter Andreassen.

Kulturstrøm

  • Den nasjonale Ibsenprisen tildelt Monica Isakstuen

    Årets Ibsenpris tildeles Monica Isakstuen for stykket «Dette er ikke oss». Stykket hadde urpremiere på Den Nationale Scene 26. januar 2022.

    I sin begrunnelse skriver juryen: «Teksten maner fram en uvanlig familiedynamikk med overraskende dramaturgiske vendinger, som likevel oppleves gjenkjennelige og relevante.»

    Ibsenprisen går årlig ut til en dramatisk tekst som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av foregående kalenderår.

    Selve prisen er på 150.000 kroner og en statuett av Nina Sundbye. Prisen ble første gang delt ut i 1986.