NRK Meny
Normal

Marit

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Marit er 37 år, er kokk og kommer fra Oslo. Hun bor på Ylvingen på Helgelandskysten, sammen med barna sine, Iris (16) og Robin (10). Der driver de pensjonatet «Himmelblå».

Marit og Robin

Marit har trøstet Robin så godt som hun kan etter at Kim forsvant. Men Robin vil ikke akseptere at Kim er død.

Foto: Liv Ask / NRK

Da Marit og ungene kom til øya var også bestevennen Kim sammen med dem. Marit var Kims store kjærlighet og hans høyeste ønske var at de skulle bli et par. Marit delte ikke Kims følelser, og det ble vanskelig for Kim å bo sammen med dem.

En stund leide han hybel hos fergemann Roy, men forsvant på havet da Marit arrangerte konsert med Halvdan Sivertsen.

Marits sjark

Ingen har funnet Kim. Og Marit har forsonet seg med tanken på at han er død og at hun aldri får se ham igjen. Hun konsentrerer seg om driften av pensjonatet, som går riktig så bra.

Turistene strømmer til som aldri før, og Marit har til og med blitt nødt til å anskaffe seg en liten sjark, for å kunne ta dem med på fisketurer.

Barna blir store

Det er mye jobb med pensjonatet, og Marit er avhengig av at Iris hjelper til. Nå nærmer sommeren seg, og hun setter opp vaktplaner både i kjøkkenet og restauranten der Iris' navn står oppført.

Marit og Iris

Iris hjelper Marit i restauranten, men når vaktplanene for sommeren skal settes opp viser det seg at Iris har andre planer enn å jobbe i kaféen.

Foto: Liv Ask / NRK

Men når Iris kommer og forteller om helt andre planer for sommeren, planer som innebærer at hun må flytte til fastlandet og bo på hybel, skjønner Marit at tiden med Iris hjemme snart er over.

Marit synes ikke det er lett å slippe tak. Hun har vært alene med barna hele livet og de er tett sammensveiset. Enda tettere har det blitt etter at Kim forsvant.

Hun har heller ikke greid å skape et forhold som varer. Marits forhold til menn er preget av deres feil og mangler, og det er ikke lett for Marit å se at hun kanske også har noen utfordringer i forhold til å la noen slippe henne inn på livet.

Line Verndal

Kommer fra: Oslo
Verndal (1972) er utdannet ved Statens teaterhøgskole, der hun ble uteksaminert i 1995. Hun har siden jobbet ved Oslo Nye, Teatret Vårt i Molde, Rogaland teater, Riksteatret, Det norske teatret og Den nasjonale scene (i Bergen). Hun spilte i NRK Drama-seriene ”Ved kongens bord” (2005) og ”Brigaden” (2002), ”Seks som oss (TV2, 2004) og ”Nissene på låven” (TV Norge, 2001). Hun har også spilt i filmene ”Kvinnen i mitt liv” (2003), Ulvesommer (2003), og ”Jeg er Dina” (2002). I vinter er hun aktuell i rollen som Embla i «Sangen om den røde rubin» med Riksteatret, og hun spilte nylig inn filmen «Limbo» (Maria Sødahl) sammen med Lena Endre.

Lines beste Himmelblå-minne:

- Båtturen! Vi reiste hver dag frem og tilbake mellom Brønnøysund og Ylvingen. En båttur som tok en drøy halv time. Etter å ha fått på meg kostyme og sminke, lagt fra meg Line og fått på meg Marit (teamet kalte meg allikevel stort sett Marit - de glemte hva jeg egentlig het, noe som for meg var like greit) og vinket farvel til datteren min, nøt jeg denne båtturen. Den kunne inneholde alt fra vind i håret, sol og blikk stille vann, til høye bølger, regn eller snø. Uansett er skjærgården på Helgelandskysten til å ta pusten fra en. Jeg brukte turen til å pugge tekst, vi hadde leseprøver, jeg skravlet med kolleger, tok på meg ipoden og lukket øynene, eller satt bare og så på naturen. Uansett var det et slags fristed. Et sted mellom privatlivet som mamma - og kravet om prestasjon på jobb.

båtturen!

Lines beste Himmelblå-minne er båtturen mellom Brønnøysund og Ylvingen.

Foto: Audun Gjelsvik Magnæs

Line om Marit:

- Marit er en av dem som ikke har tid til den luksusen det er å sette seg ned å tenke over det livet hun lever. Hun må holde hjulene i gang. Hun har en tenåringsdatter og en åtte år gammel sønn som trenger henne, en leid leilighet og en dårlig betalt og samtidig krevende jobb som kokk. Barnefaren har forlengst sviktet henne og det finnes ikke plass til noen ny mann i hennes liv. Men hun er ikke en som gir opp. Hun er ikke en som sutrer. Hun vet at hun gjør feil, at hun tidvis svikter - og hun hater det, men hun gjør så godt hun kan. Hun ble mor tidlig og ble dermed revet ut av ungdomstiden. Det å få ansvar så ung gjorde henne til en som handler før hun tenker, noe som kan såre andre. Men hun kan kunsten å si unnskyld.

Se i Nett-tv Line om Marit

Se i Nett-tv Line Verndal gjest hos "I KVELD"

Marits beste venn heter Kim. Hun er forferdelig glad i ham og helt avhengig av ham. Marit drømmer om en ny start og akkurat i det alt synes fastlåst øyner hun en mulig løsning.

Se i Nett-tv

Skuespillerne om å spille rollen over lang tid

Skuespillerne om Ylvingen

Skuespillerne om Himmelblå

Biltur

Line Verndal lørdagsgjest i Lørdagsrevyen Lørdagsrevyen: Line Verndal lørdagsgjest

Kulturstrøm

  • – Kulturpolitikken må styrke folk

    – Politikken bør fremme den demokratiske samtalen ved å styrke evne og vilje hos befolkningen til å finne og fortolke informasjon og forstå ytringer, slår en studie av kulturens rolle i Norge fast. Studien er gjort for Kulturdepartementet, og skal gi innspill til mulige endringer i kulturpolitikken.Det vises til flere trender som man venter kommer til å påvirke hvordan kulturen påvirker samfunnet i årene som kommer. Les hele rapporten her.

  • – Kulturutbytte, men ikke i penger

    Norges utbytte av programmet som har kostet Norge nærmere 167 millioner kroner de siste tre årene er vanskelig å måle i kroner og øre, men programmet er likevel verdifullt, skriver Kulturdepartementet. De har fått evaluert Norges deltakelse i EU-programmet «Kreativt Europa». Programmet gir norske aktører innen TV, film, kunst og kultur muligheter til å samarbeide internasjonalt og til å nå ut til et større europeisk publikum. Les hele rapporten her.