NRK Meny
Normal

Mannen bak stemmen

Du har sikkert hørt han i mange forskjellige sammenhenger, og er du gammel nok husker du garantert Forviklingar. Mannen du hører med fantastiske bokstavrim på Autofil Edition er Harald Mæle.

Harald Mæle
Foto: Tor Bergebakken

Autofil Edition er serien der vi pusser opp en bil eller båt , første år var det snekka, i fjor var det bobla og i år er det love boat. Og det er klart, en serie trenger en liten snutt med hva som skjedde før og hva som skjedde etter. Da måtte man jo ha den beste.

Harald Mæle-aktig

På vei til opptak satt producer, Alexander Berg-Hansen, og postproducer, Tor Bergebakken, og diskuterte hvilken stil som hadde passet best. Etter heftige diskusjoner kom de frem til at sånn Harald-Mæle-aktig stil inspirert av den klassiske komiserien Forviklingar var perfekt.

Men, istedenfor å lete land og strand rundt etter en imitator i verdensklasse tok de kontakt med mannen selv, og han stilte gladelig opp.

Det hele ble sydd sammen med kjenningsmelodien fra serien med stjerne som Billy Krystal og Michal J.Fox, og bra er det, for resultatet har blitt linjer som: kosekarjolen til kompressorknotten med kulehuet.

Det stopper ikke der, for når Autofil Edition starter opp igjen i dag, kan du glede deg til godbiter som: "Eksoselskeren med englefjeset" og "den løgne lealausleppe fra Lier". I tillegg får du selvfølgelig også båtbyggerkunst i verdensklasse. Vi tok en prat med mannen bak stemmen.

De som har sett programmet har nok lagt merke til at du bruker mye bokstavrim. Hvor stammer kjærligheten til rim fra? - Jeg har alltid hatt lett for å rime, og alliterasjon er kjempemorsomt, lete etter rare ord og skrive på innfall. Og jeg holder mye på med det, i de fleste filmene jeg deltar i må det rimes.

Harald Mæle

Mange husker han nok som Magnus, men han heter Harald Mæle.

Foto: Halden, Tore NRK / SCANPIX

Hva tenkte du Autofil spurte deg om å være stemmen?
- Jeg ser ikke all verdens på TV, men jag hadde jo sett enkelte episoder, så jeg visste jo at det er et morsomt program. Og det er iallfall sikkert at alle som holder på med Autofil har det fryktelig gøy, selv sånne sidemedarbeidere som meg.

Har det oppstått mye forviklinger?
- Nei, av og til lurer jeg på om Jan Erik tar seg nær av vriene, det meste går jo utover han. Men jeg kjenner Jan Erik som en med en utpreget sans for humor, og han ler jo mer enn noen andre.

Anser du deg selv som Autofil?
- Jeg ser vel på bil først og fremst som et praktisk transportmiddel, men har rukket å ha rundt 15-20 biler.

Jeg husker godt den første bilen jeg hadde, en Renault 4 varevogn som jeg brukte i jobben. Den var veldig morsom å kjøre. Ellers husker med glede en gull-boble jeg hadde. En 1302 S tror jeg det var.

Du har jo spilt Langbein, ser du noen likheter mellom han og Jan Erik?
- Nei, det måtte jo være at både Langbein og Jan Erik tar alt med godt humør

Hva holder du med nå for tiden?

- Akkurat nå forbereder jeg å dubbe en film med Dustin Hoffman, ”Mr Magoruims magiske leketøysbutikk”, og to andre filmer som kommer til våren. Neste filmen i Narnia-serien, ”prins Caspian”, og den nye filmen til Pixar, ”Wall•E”.

Se Harald Mæle i aksjon i Forviklingar

Kulturstrøm

 • Freder den amerikanske ambassaden

  Riksantikvaren besluttet onsdag å frede den trekantede bygningen i Oslo sentrum som tidligere var USAs ambassade. Den regnes for å være et sentralt verk av den verdenskjente finsk-amerikanske arkitekten Eero Saarinen, opplyser Riksantikvaren i en pressemelding.

  Den amerikanske ambassade
  Foto: norway.usembassy.gov
 • – Jobbet med Beyoncé og Jay-Z

  Den norske produsenten, artisten og låtskriveren Fredrik William Ball, bedre kjent som Fred Ball, forteller at han har bidratt til tre av låtene på det nye albumet til Beyoncé Knowles og Jay-Z. Paret slapp albummet lørdag, og fredrikstadmannen Ball melder på sin instagramkonto at han klyper seg i armen over at han har jobbet med de to. Ball ga ut soloalbummet Pleasure i 2003 og har senere jobbet både med egen musikk og produsert for blant andre Bertine Zetlitz, Brett Anderson, Jarle Bernhoft, KT Tunstall og Sophie Ellis-Bextor.

  Laster Instagram-innhold
 • Michael Jackson på Broadway

  En musikal inspirert av livet til Michael Jackson og med sanger fra hans rikholdige katalog åpner på Broadway i 2020. Musikalens handling skal føres i pennen av Lynn Nottage, kjent for å skildre marginaliserte mennesker. Nå gyver hun løs på Michael Jacksons liv, sammen med regissøren og koreografen Christopher Wheeldon. (NTB)

  Michael Jackson
  Foto: Nyhetsspiller

Flere kulturnyheter