Merethe Lindstrøm fikk årets kritikerpris for beste voksenbok

Kritikerroste Merethe Lindstrøm har skrevet fjorårets beste voksenbok. – Det er en veldig stor ære, sier prisvinneren.

Merethe Lindstrøm

Merethe Lindstrøm har fått kritikerprisen for beste voksenbok

Foto: Berg-Rusten, Ole / Scanpix

I takketalen under Kritikerlagets prisutdeling, trakk hun fram at det føltes veldig spesielt å få denne prisen.

– Kritikernes egen pris. Dem har jeg hatt et langt forholdt til, for jeg har holdt på i mange år. Kritikere trenger forfattere. Men forfattere trenger også kritikere, sa Merethe Lindstrøm.

Karin Kinge Lindboe

Karin Kinge Lindboe fikk årets kritikerpris for beste barne- og ungdomsbok.

Foto: Aschehoug & Co

«Dager i stillhetens historie» får kritikerprisen for fjorårets beste voksenbok. Kritikerlaget valge henne fremfor Karl Ove Knausgård og Øyvind Rimbereid, som også var nominerte.

– Ei nydelig og trist bok, som handler om å ikke snakke om de vanskelige tingene og en dag oppdage at det kanskje er for sent, sier Marta Norheim, som også omtaler boka som et kammerspill der et aldrende ektepar står i sentrum.

En skjult perle

Merethe Lindstrøm (1963) er kalt en skjult perle i norsk litteratur, som alltid får gode anmeldelser. For den samme boka er hun også nominert ti Nordisk Råds litteraturpris.

– Alle de tre nominerte var gode navn, og fortjente prisen. Det er et luksusproblem å ha så sterke kandidater. Lindstrøm er veldig flink til å fortelle en historie med små språklige virkemidler, men med en veldig intensitet i teksten som kommer innenfra.

Beste barne- og ungdomsbok

Karin Kinge Lindboe fikk prisen for fjorårets beste barne- og ungdomsbok for boka «Etterpå varer så lenge», som handler om Benny som har mistet bestevenninnen sin Stella.

Lindboe ble også i 2004 nominert til kritikerprisen for boka «Stella». I fjor var det Jo Nesbø som fikk prisen for beste barne- og ungdomsbok for «Doktor Proktor og verdens undergang. Kanskje».

Beste oversettelse

Merete Alfsen fikk prisen for beste oversettelse av «Barnas bok» av A.S. Byatt.

Kaia Schjerven Mollerin fikk prisen Årets litteraturkritiker 2012, blant annet for sin innsats som kritiker i Klassekampen. Samtlige prisvinnere mottok et trykk av Arild Yttri.

Tidligere prismottakere

Kulturstrøm