– Når jeg først er inne i en bok er det vanskelig å få tak i meg

I sin ungdom ble hun så oppslukt av bøker at hun leste på gata og gikk på lyktestolper. Tirsdag startet kronprinsesse Mette-Marit sin litterære togreise som skal inspirere nordmenn til å lese mer.

Kronprinsesse Mette-Marit i forbindelse med den Litterære togturen i Nordland fra tirsdag start i Bodø til Stjørdal onsdag. Ombord på Litteraturtoget finner man blant annet kronprinsessens bokhylle.

Kronprinsessen la tirsdag ut på sin to dager lange togreise gjennom Nordland og Trøndelag for å fremme litteraturen.

Bokmisjonæren selv var så spent at hun hadde mistet nattesøvnen, røpet hun da togreisen startet.

– Jeg har hatt søvnløse netter fordi dette er så viktig for meg. For meg er det livsnødvendig å lese, sier Kronprinsessen til NRK.

Kronprinsesse Mette-Marit leser dikt i Mosjøen

Kronprinsesse Mette-Marit leste i dag dikt for de oppmøtte i Mosjøen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Bøkene har formet henne

Hun forteller at selve prosessen med å lage prosjektet har vært vanskelig, men givende.

– Det blir personlig å skulle dele de bøkene som har vært viktige for en. For meg har det vært fint å ta et tilbakeblikk og se hvem jeg har blitt, også gjennom de bøkene jeg har lest. I ettertid ser en hva som har formet en, og hvor viktig noen ting har vært for en, spesielt i ungdommen, sier hun.

Mette-Marits egen bokhylle

Mette-Marits egen bokhylle var blant de mest populære attraksjonene på toget.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

I ungdommen oppdaget Kronprinsessen nye ideer, nye kvinneskikkelser og fikk utforsket oppdagelseslysten sin via boksidene. Noen ganger leste hun så mye at det kunne gå på helsa løs.

– Jeg gikk og leste mens jeg gikk. Jeg husker den følelsen av at jeg var så inn i det og gikk bortover, og så gikk jeg rett på en stolpe. Da skjønte jeg at nå må jeg bare gi opp, og sette meg ned på en benk og lese ferdig boka. Det sier litt om forholdet mitt til litteratur. Når jeg først er inne i en bok er det vanskelig å få tak i meg, sier Kronprinsessen.

Det finnes en bok for alle

Nå håper hun at andre vil bli like fanget av bøkene som hun selv.

– Det finnes veldig mye intellektuelt snobberi i forhold til litteraturen, det er ikke meningen med denne turen. Her er det viktig å oppfordre folk til å lese, uansett hva de har lyst til å lese. Det å være tydelige på at det finnes en bok for alle, er viktig.

Kulturstrøm

  • Amanda Gormans omsetjar sluttar

    Den nederlandske forfattaren Marieke Lucas Rijneveld har trekt seg frå oppdraget med å omsette den amerikanske poeten Amanda Gorman. Det skjer etter at forlaget fekk kritikk for ikkje å bruke ein svart forfattar til oppdraget.

  • Tix får trolig synge i Rotterdam

    Eurovision satser på at alle deltagerne skal få være fysisk til stede, melder de i en pressemelding. – Vi fortsetter med planene våre om å arrangere en trygg Eurovision, med alle sangerne på scenen i Rotterdam, sier sjefsprodusent Martin Österdahl.

  • Journalister pågrepet i Tigray

    Etiopiske myndigheter har pågrepet fire journalister som var på oppdrag i Tigray-regionen, blant dem en BBC-korrespondent. Ifølge BBC ble deres journalist Girmay Gebru tatt til fange av etiopiske regjeringssoldater i Mekele mandag kveld.