Kristian Bergheim in memoriam

For rundt 60 år siden hadde Norge, iflg Oslo Jazz Circle, fire tenorsaksofonister av internasjonalt jazzkaliber. Det var Arvid Gram Paulsen, Bjarne Nerem, Mikkel Flagstad og Kristian Bergheim.

Kristian Bergheim og Rowland Greenberg

Kristian Berghem med Rowland Greenberg

Foto: Tore Fredenlund, Norsk Jazzarkiv

Kristian Bergheim in memoriam

Med Kristian Bergheim (1926-2010) som gikk bort 30. mai, er de fire tenorene kun å finne i våre minner og i platebibliotekene. Det siste takket være Oslo Jazz Circle og Bjørn Petersens Gemini Records.

Sverige og Norge

Kristian Bergheim 1953

Kristian Bergheim 1953

Foto: Tore Fredenlund / Norsk Jazzarkiv

Kristian Bergheim var fra Stabekk og spilte i flere jazz- og danseband i Oslo, før han ble profesjonell musiker fra 1948, for øvrig samme år som Oslo Jazz Circle ble stiftet. På 1940- og 1950-tallet bodde han periodevis i Sverige og var med i en rekke svenske og norske jazzband og orkestre, her hjemme blant annet med læremesteren, Rowland Greenberg, og med Terje Kjær, Pete Brown, Per Nyhaug og Kjell Karlsen.

Avstemning og heder

I Verden Rundt og Verdensrevyens avstemninger (a la Downbeats Polls) ble han flere ganger kåret til Norges beste tenorsaksofonist, og hederen medførte også plateinnspillinger med ”All Star Bands”. Senere spilte han mye med Rowland Greenberg, Karl Otto Hoff, Appaloosa Mainstream Ensemble, Per Borthen Swing Dept. Ltd og Totti Bergh.

Kristian Bergheim 1952

Velkomstorkester for Louis Armstrong i Oslo, 1952. Fra venstre: Arne Klette, Egil 'Bop' Johansen, Pete Brown, Ivar Børsum, Rowland Greenberg og Kristian Bergheim.

Foto: Norsk Jazzarkiv

På klubb og i studio

Kristian Bergheim hadde også egne grupper, blant annet sammen pianisten Øistein Ringstad, noe som resulterte i LP’en Live at Malla i 1974. Denne er ikke gjenutgitt på CD. Det er derimot samarbeidet med Bjarne Nerem og Ola Calmeyer i Rainbow Session fra 1990. En del opptak med Kristian Bergheim fra 1960-1977 er også utgitt av Oslo Jazz Circle/Gemini Records i serien Portrait of a Norwegian Jazz Artist. Kristian Bergheim fikk norsk jazz’ høyeste utmerkelse – Buddy-statuetten – i 1978, og Gammlengprisen i 1991.

Kulturstrøm

 • Dommedagslagring av kunst

  Nasjonalmuseet deponerte i dag kunst til digital langtidslagring i Arktis verdensarkiv på Svalbard, sier museet i en pressemelding. Blant annet ble alle arbeider av maleren Harald Sohlberg, (kjent for «Vinternatt i Rondane», bildet) digitalisert og lagt på plastfilmruller med garantert levetid på 500 år. Filmrullene lagres nå 300 meter inne i et kjernefysisk trygt fjell på Svalbard.

  NOR Vinternatt i Rondane, ENG Winter Night in the Mountains
  Foto: Børre Høstland / Sohlberg, Harald
 • Samisk i digital språkbank

  I dag er det den internasjonale morsmålsdagen, og 2019 er FNs internasjonale år for urfolksspråk. I Samisk arkiv i riksarkivet finnes det flere intervjuer på samisk tilgjengelige for publikum. Språkbanken skal ta vare på samisk språk i sine ulike varianter. Anna Jacobsen er en av dem som har delt sine fortellinger på samisk, hør her.

  Samisk flagg
  Foto: Heiko Junge / NPK
 • Karpe i strupen på plateselskap

  I en låt som slippes fredag beskylder rapduoen Karpe, Chirag Patel og Magdi Ytreeide Abdelmaguid, en tidligere sjef i plateselskapet Cosmos Music for tyveri. De rapper at de vil ta «saken til retten», ifølge DN. Saken skal ha pågått i over ti år.