Åsmund Bjørnstad har skrevet boka ”Vårt daglege brød” og forteller sammen med reporter Tron Soot-Ryen om hva kornet har betydd for kultur og utvikling. De gjennomgår de 6 viktigste kornartene, Hvete, ris, mais, rug, havre og bygg og ser på hvordan kornet har påvirket historien fra de eldste tider i Midtøsten fram til vår egen tid.
Midtøsten
Det var i de fruktbare områdene på grensen mellom dagens Tyrkia og Syria at flere av kornsortene vokste som villgress. Dyrkingen av dem ga grunnlaget for flere av de store rikene som vokste fram der, mest kjent faraoenes Egypt.
I Bibelen ser vi også hvor viktig brødet er, vi har det fortsatt i nattverden. I Nord-Europa var det først og fremst rug, bygg og havre som ga gode avlinger. I Norge var bygget mest brukt, mens i flere av våre naboland var kostholdet basert på rug.
Kornet i Norge
Av korn lages brød, men i Norge var grøt en del av den daglige kosten i århundrer. Korn, særlig bygg, brukes også til å brygge øl, og i tidligere tider var det et viktig næringstilskudd.
Hvitt mel har alltid hatt høyere status enn grovt mel, men vi i Norge har en spesiell tradisjon med grovbrød.
Mais
Risen har sin historie fra øst i Asia, mens mais er den eneste av de 6 kornsortene som stammer fra Amerika. Risen er verdens viktigste kornsort til menneskemat, mens det dyrkes mest mais. En god del mais brukes til dyrefôr.