NRK Meny
Normal

Kom til Norge på 17. mai

Norges første fargede spiller på fotballandslaget for kvinner, Nasra Abdullah, var 5 år da hun kom til Norge på selveste nasjonaldagen. - Jeg husker vi gikk rett inn i toget og skrek "horra, horra!"

Kamal Abdullah, Nasra Abdullah og Mohammed Abdullah.

Nasra Abdullah kunne sitte i timesvis og se på broren Mohammed (til høyre) trikse med tennisball. Så lærte hun seg det selv.

Foto: Brede Røsjø / NRK

Moren og storebroren til Nasra Abdullah hadde allerede bodd her i 4 år da hun og den andre broren ankom til hornmusikk og rødt, hvitt og blått.

Landslagsspilleren, som til daglig dribler for Team Strømmen, har røtter i Kenya. Men hvis hun skulle velge landslagsspill for Kenya eller Norge ville det blitt det siste.

- Norge ville ha størst sjanse til å vinne, smiler Abdullah.

Se Nasra Abdullahs finter her

LES OGSÅ: - Raske og sterke forbilder

Begynte som målvakt

Som yngste barn i søskeflokken ble hun ofte passet av brødrene Kamal og Mohammed. De plasserte henne i mål, mest for å ha kontroll på hvor hun var. Men etterhvert fikk hun spille ute også.

Nasra Abdullah

Kvinner kan ikke leve av å spille fotball i Norge. Nasra Abdullah tar sosionom-studier ved siden av.

Foto: Brede Røsjø / NRK

- Vi oppdaget tidlig at hun var bedre enn oss, sier Kamal Abdullah.

- Det er første gang jeg hører dere si, kommenterer Nasra.

Mohammed Abdullah sier de bevisst har holder igjen på skryten, fordi de vil at søsteren skal nå langt.

Fargeblind fotball

Nasra Abdullah er ikke bare en svært talentfull fotballspiller. Hun er også blitt ambassadør for Norges Fotballforbund og Integrerings- og mangfoldsdirektoratets (Imdi) integreringsprosjekt.

Det betyr at midtbanespilleren skal friste barn med innvandrerbakgrunn til å spille fotball.

Nasra Abdullah

Nasra Abdullah er i sitt ess når hun kan inspirere andre jenter med minoritetsbakgrunn. Her er hun på besøk i Furuset Forum.

Foto: Brede Røsjø / NRK

- Fotballen er en fordomsfri arena. Der blir du blir vurdert for dine prestasjoner på banen, ikke for etnisk bakgrunn, mener Nasra Abdullah.

Hun har opplevd at det samme ikke gjelder i jobbmarkedet.

Kulturstrøm

  • Sjeldent intervju med Ferrante

    I et sjeldent intervju forklarer forfatteren bak navnet Elena Ferrante tankene bak sitt forfatterskap og om den medievirkeligheten vi befinner oss i. Les hele intervjuet hos LA Times. Ferrante er mest kjent for sine fire bøker utgitt i Italia 2011–14, der en aldrende Elena Greco kronologisk beskriver sin oppvekst i Napoli med venninnen Lila.