Kom til Norge på 17. mai

Norges første fargede spiller på fotballandslaget for kvinner, Nasra Abdullah, var 5 år da hun kom til Norge på selveste nasjonaldagen. - Jeg husker vi gikk rett inn i toget og skrek "horra, horra!"

Kamal Abdullah, Nasra Abdullah og Mohammed Abdullah.

Nasra Abdullah kunne sitte i timesvis og se på broren Mohammed (til høyre) trikse med tennisball. Så lærte hun seg det selv.

Foto: Brede Røsjø / NRK

Moren og storebroren til Nasra Abdullah hadde allerede bodd her i 4 år da hun og den andre broren ankom til hornmusikk og rødt, hvitt og blått.

Landslagsspilleren, som til daglig dribler for Team Strømmen, har røtter i Kenya. Men hvis hun skulle velge landslagsspill for Kenya eller Norge ville det blitt det siste.

- Norge ville ha størst sjanse til å vinne, smiler Abdullah.

Se Nasra Abdullahs finter her

LES OGSÅ: - Raske og sterke forbilder

Begynte som målvakt

Som yngste barn i søskeflokken ble hun ofte passet av brødrene Kamal og Mohammed. De plasserte henne i mål, mest for å ha kontroll på hvor hun var. Men etterhvert fikk hun spille ute også.

Nasra Abdullah

Kvinner kan ikke leve av å spille fotball i Norge. Nasra Abdullah tar sosionom-studier ved siden av.

Foto: Brede Røsjø / NRK

- Vi oppdaget tidlig at hun var bedre enn oss, sier Kamal Abdullah.

- Det er første gang jeg hører dere si, kommenterer Nasra.

Mohammed Abdullah sier de bevisst har holder igjen på skryten, fordi de vil at søsteren skal nå langt.

Fargeblind fotball

Nasra Abdullah er ikke bare en svært talentfull fotballspiller. Hun er også blitt ambassadør for Norges Fotballforbund og Integrerings- og mangfoldsdirektoratets (Imdi) integreringsprosjekt.

Det betyr at midtbanespilleren skal friste barn med innvandrerbakgrunn til å spille fotball.

Nasra Abdullah

Nasra Abdullah er i sitt ess når hun kan inspirere andre jenter med minoritetsbakgrunn. Her er hun på besøk i Furuset Forum.

Foto: Brede Røsjø / NRK

- Fotballen er en fordomsfri arena. Der blir du blir vurdert for dine prestasjoner på banen, ikke for etnisk bakgrunn, mener Nasra Abdullah.

Hun har opplevd at det samme ikke gjelder i jobbmarkedet.

Kulturstrøm

 • Snøhetta på innovativ toppliste

  Det norske arkitekt og designbyrået har fått en 38. plass på lista til Fast Company over verdens mest innovative selskaper. I november åpnet det nye biblioteket i Calgary i Canada, tegnet av Snøhetta. Nærmere 300.000 har besøkt det fire etasjer høye bygget over T-banestasjonen i sentrum. Juryen mener det redefinerer konseptet bibliotek, med klatrevegg og tech-område for tenåringer blant alle sonene. Bygningen er ment å være et oppholdssted like mye som et utlånssted for bøker, for all slags folk.

  Biblioteket i Calgary tegna av Snøhetta
  Foto: Snøhetta
 • Tok hjem flest Brit Awards

  DJ-en Calvin Harris og gruppen The 1975 ble de to mest prisvinnende artistene under musikkprisutdelingen Brit Award, med to priser hver, skriver BBC. The 1975 fikk pris for beste album med «A Brief Inquiry Into Online Relationships» og beste britiske gruppe. Calvin Harris fikk prisen for beste single for låten «One Kiss» sammen med artisten Dua Lipa (bildet). Harris fikk også prisen for beste produsent.

  Dua Lipa og Calvin Harris på Brit Awards
  Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
 • Sigrid spilte på «The Late Show»

  Onsdag viste 22-åringen seg frem for millioner av amerikanske TV-seere på «The Late Show» med programleder Stephen Colbert, som er et av USAs største talkshow, melder nettmagasinet 730.no. Hun fremførte låten «Don’t Feel Like Crying», fra det kommende debutalbumet «Sucker Punch» som slippes 1. mars. I et intervju med NRK tidligere i vinter sa Sigrid at hun både gruer og gleder seg til albumet kommer ut.