Hopp til innhold

Kobler Mitt Romney med Batman-skurk

Den konservative kommentatoren Rush Limbaugh er redd «hjernedøde» Batman-seere skal velge Obama fremfor Mitt Romney under valget. Årsak? En skurk ved navn Bane.

Bane og Mitt Romney

Kan skurken Bane kobles til Mitt Romney og føre til hans nederlag?

Foto: Evan Vucci/Ron Phillips / NTB Scanpix

Limbaugh Famous Missourians Rush Limbaugh

Konservative Rush Limbaugh tror at figuren Bane i den siste Batman-filmen vil svekke Mitt Romneys sjanse under presidentvalget i november.

Foto: Julie Smith / NTB Scanpix

Rush Limbaugh er mest kjent som talkshow-vert på radio, og som politisk kommentator. Han har kommet med en rekke kontroversielle utsagn, og er selverklært anti-feminist og homofob.

Nå har han trukket Cristopher Nolans siste film i Batman-trilogien, «The Dark Knight Rises», inn i valgkampen.

I sitt tre timer lange talkshow The Rush Limbaugh Show tirsdag, snakker programlederen om filmens skurk Bane, som ifølge Limbaugh er for lik navnet Bain Capital, skriver Hollywood Reporter.

Bain Capital er et investorfima som Mitt Romney var med å starte i 1984. Tiden som investor gjorde Romney til en svært velstående mann, og det anslås at han har mellom en og seks milliarder kroner i formue.

Romney har tidligere blitt kritisert for tiden i Bain Capital, og det er dette Limbaugh er redd skal bli brukt mot han.

– Tror du virkelig det er tilfeldig at navnet på den slemme, ildssprutende, fireøyde eller hva det er-skurken er Bane, spurte Limbaugh lytterne sine i under sending i går.

– Hjernedøde seere


Limbaugh vet at filmen har vært planlagt i lang tid, og at premieredatoen har vært satt for lenge siden, men han er likevel sikker på at det ligger en større plan bak navnet.

– Så, denne slemme skurken heter Bane. Det går diskusjoner der ute om dette er gjort med vilje eller ei. Uansett kommer filmen til å ha mange seere, og det er mange hjernedøde seere i den popkulturelle sjangeren, og de kommer til å assosiere Bane med Bain, sier Limbaugh.

Han tror regissør Christopher Nolan har brukt navnet Bane i «The Dark Knight Rises» for å svekke Mitt Romneys sjanser under valget i november, ved å sende dårlige assosiasjoner til velgerne.

– Når Obama og gjengen hans begynner å snakke om Romney og Bain Capital i høst, kommer flere til å tenkte: Å ja, Bain, det vet jeg jo hvem er, og tenke tilbake på Bane og Batman, sier Limbaugh.

19 år gammel tegneseriefigur

Noe Limbaugh ikke har tatt med i betraktingen da han lagde konspirasjonsteorien sin, var at figuren Bane har eksistert mye lenger enn før «The Dark Knigt Rises» i det hele tatt var tenkt på.

Bane dukket for første gang opp i tegneserien Batman, i nummeret Vengeance of Bane #1 i januar 1993.

Figuren Bane ble også filmatisert i 1997 i Batman og Robin, og spilt av Michael Reid MacKay. I «The Dark Knight Rises» er Bane igjen hovedskurk, og blir spilt av britiske Tom Hardy.

The Dark Knight Rises har premiere på norske kinoer 25. juli.

Kulturstrøm

 • Årets verk og Årets utøver

  Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

  Årets utøver og Årets verk 2023
  Foto: Kristin Kverndokk / NRK
 • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

  «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

  Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

  Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

  Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

  Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
  Foto: Forlaget Oktober