Hopp til innhold

Knut Kristiansen + Bergen Big Band

Komponisten og pianisten Knut Kristiansen (66) virkeliggjør en gammel drøm: Han planter sine musikalske erindringsbilder fra Afrika i moderne vestnorsk jazzvirkelighet hos Bergen Big Band.

Knut Kristiansen
Foto: Erling Wicklund / NRK

Musikken ble han kjent med for over 20 år siden under et NORAD-opphold i grenselandet mellom Kenya og Tanzania, hvor det i dag utrydningstruede Kuria-folket lever.

Tøff musikk

En utfordring av de sjeldne, for Kuria-musikken er ikke noe som spiller seg selv, og skrevet ned på noter blir den mildt sagt tøff å lese – selv for våre mest garvede proffer. Desto morsommere ble det å oppleve storbandkonserten på årets Vossajazz etter to harde øvedager.

Lars Storck
Foto: Erling Wicklund / NRK

Bergen Big Band stilte med spesiell gjest fra Danmark, perkusjonisten Lars Storck som kjenner Kuria-tradisjonen etter flere år i Tanzania. Og fra plassen bak tangentinstrumenter og laptop trigget Knut Kristiansen opptakene som han selv har gjort av Kuria-folkets sangere og musikere i Afrika.

Bergen Big Band, saxegruppa
Foto: Erling Wicklund / NRK

Sterke solister

I Kuria-suiten utfordres også flere av Vestlandets ledende jazzsolister, bl.a. saksofonistene Zoltan Vincze, Jan Kåre Hystad, Olav Dale, Ole Jacob Hystad, og Michael Barnes, samt trompetist Are Ovesen og trombonist Sindre Dalhaug. Gitarist Ole Thomsen og marimbaspiller Ivar Kolve har også store solistiske oppgaver.

Ole Thomsen
Foto: Erling Wicklund / NRK

Store prosjekter

Det er ikke første gang Knut Kristiansen lager og leder musikk i det store format. Han er Norges svar på Thelonious Monk, og har ledet store konsertserier på både Kongsberg Jazzfestival og på Nattjazz hjemme i Bergen til minne om pianojazzens store rabulist. Knut Kristiansen har også vært drivkraften bak latinjazzgruppa Son Mu som i sin tid utfordret den kubanske saksofonmester Paquito D’Rivera og likeså den brasilianske trompetmester Claudio Roditi. Og i 1988 ble Kristiansens Rekviem for jazzgruppe, kor og solister framført i Kongsberg kirke.

  • Kuria-suite av Knut Kristiansen
  • Bergen Big Band
  • Fra Vossajazz 2012

Jazzklubben P2 tirsdag 19/6 kl 19.30.

På NRK Jazz DAB og nett også torsdag 9.03 og 21.03, fredag 15.03, søndag 9.03

Knut Kristiansen, Lars Storck, Bergen Big Band
Foto: Erling Wicklund / NRK

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.