Knut Kristiansen + Bergen Big Band

Komponisten og pianisten Knut Kristiansen (66) virkeliggjør en gammel drøm: Han planter sine musikalske erindringsbilder fra Afrika i moderne vestnorsk jazzvirkelighet hos Bergen Big Band.

Knut Kristiansen
Foto: Erling Wicklund / NRK

Musikken ble han kjent med for over 20 år siden under et NORAD-opphold i grenselandet mellom Kenya og Tanzania, hvor det i dag utrydningstruede Kuria-folket lever.

Tøff musikk

En utfordring av de sjeldne, for Kuria-musikken er ikke noe som spiller seg selv, og skrevet ned på noter blir den mildt sagt tøff å lese – selv for våre mest garvede proffer. Desto morsommere ble det å oppleve storbandkonserten på årets Vossajazz etter to harde øvedager.

Lars Storck
Foto: Erling Wicklund / NRK

Bergen Big Band stilte med spesiell gjest fra Danmark, perkusjonisten Lars Storck som kjenner Kuria-tradisjonen etter flere år i Tanzania. Og fra plassen bak tangentinstrumenter og laptop trigget Knut Kristiansen opptakene som han selv har gjort av Kuria-folkets sangere og musikere i Afrika.

Bergen Big Band, saxegruppa
Foto: Erling Wicklund / NRK

Sterke solister

I Kuria-suiten utfordres også flere av Vestlandets ledende jazzsolister, bl.a. saksofonistene Zoltan Vincze, Jan Kåre Hystad, Olav Dale, Ole Jacob Hystad, og Michael Barnes, samt trompetist Are Ovesen og trombonist Sindre Dalhaug. Gitarist Ole Thomsen og marimbaspiller Ivar Kolve har også store solistiske oppgaver.

Ole Thomsen
Foto: Erling Wicklund / NRK

Store prosjekter

Det er ikke første gang Knut Kristiansen lager og leder musikk i det store format. Han er Norges svar på Thelonious Monk, og har ledet store konsertserier på både Kongsberg Jazzfestival og på Nattjazz hjemme i Bergen til minne om pianojazzens store rabulist. Knut Kristiansen har også vært drivkraften bak latinjazzgruppa Son Mu som i sin tid utfordret den kubanske saksofonmester Paquito D’Rivera og likeså den brasilianske trompetmester Claudio Roditi. Og i 1988 ble Kristiansens Rekviem for jazzgruppe, kor og solister framført i Kongsberg kirke.

 • Kuria-suite av Knut Kristiansen
 • Bergen Big Band
 • Fra Vossajazz 2012

Jazzklubben P2 tirsdag 19/6 kl 19.30.

På NRK Jazz DAB og nett også torsdag 9.03 og 21.03, fredag 15.03, søndag 9.03

Knut Kristiansen, Lars Storck, Bergen Big Band
Foto: Erling Wicklund / NRK

Kulturstrøm

 • Annie til topps i USA

  Den bergenske artisten Anna Lilia Berge Strand, bedre kjent som Annie, har en låt som er samplet på produsenten Metro Boomin sin nye plate. Det dreier seg om «Anthonio» fra 2009. I Metro Boomin sin versjon har den fått tittelen «Overdue» med rap av Travis Scott, skriver VG. Metro Boomin topper denne uken Billboard 200 i USA med den nye platen.

  Annie, alias Anne Lilia Berge Strand 2004
  Foto: Aas, Erlend / SCANPIX
 • Zombieskryt fra Stephen King

  «Akkurat når du trodde at zombiegenren var gått tørr, kommer en fantastisk film av Dominique Rocher kalt «The Night Eats the World».» (eng. tittel)

  Det skriver grøsserkongen Stephen King i en twittermelding. Det er Anders Danielsen Lie som har hovedrollen i filmen, som er franskspråklig. Den norske skuespilleren var raskt ute med å kvittere med en twitter-takk.

  Twittermelding fra Stephen King