Hopp til innhold

Forfattere kaster seg på kokebokbølgen

– De senere årene har det blitt stadig vanligere at journalister, forfattere og andre kjendiser også utgir matbøker, sier forlegger Knut Ola Ulvestad. Hans forlag, Font, er kun interessert i å gi ut kokebøker skrevet av faglærte kokker.

Vår ære og vår mat

Gert Nygårdshaug og Torgrim Eggen er to kjente forfattere som har gitt ut kokebok.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Camilla Läckberg, Erik Fosnes Hansen, Torgrim Eggen, Susanne Kaluza, Yngve Ekern, Petter Schjerven og Gert Nygårdshaug. Hva har de til felles? Alle er enten forfattere eller journalister som har gitt ut egne kokebøker.

Oppskrifter og fortellinger

– Jeg har alltid sagt at jeg aldri skal skrive kokebok, røper Gert Nygårdshaug, som til slutt ble overtalt av idéen om å dele sine egne hverdagsretter, sammen med Torgrim Eggen.

Forfatternes kokebok har fått tittelen Vår ære og vår mat. Der kan vi blant annet lese om opprinnelsen til en av Nygårdshaugs favorittlunsjer, fleskepølse à la Däniken, som han fikk av selveste Erich von Däniken etter at de stanget hode mot hode krypende i en trang tunnel i Kheopspyramiden.

– Jeg tror at jeg ble spurt om å skrive kokebok allerede da jeg debuterte for tjue år siden, sier Eggen, som understreker at han og kollega Nygårdshaug er amatører med stor respekt for dem som har kokkekunst som fag.

– Jeg har alltid sagt at jeg aldri skal skrive kokebok, sier Nygårdshaug, som likevel lot seg overtale.

De mener likevel at boken deres gir leseren noe mer enn bare gode oppskrifter.

– I kokeboken vår er det også små anekdoter og andre litterære tekster, i tillegg til oppskriftene, sier Nygårdshaug.

– Å fortelle historier er nettopp det vi kan, og personlig synes jeg ikke at jeg er så dårlig på kjøkkenet heller, fortsetter Eggen.

– Vi har tid til å eksperimentere

Gert Nygårdshaug og Torgrim Eggen

Gert Nygårdshaug og Torgrim Eggen (i bakgrunnen) etter en samtale om kokeboken «Vår ære og vår mat».

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Nygårdshaug synes forfattere har en stor fordel når de skal gi ut kokebøker.

– Fantasi er veldig viktig både for forfattere og kokker, vi har et behov for å prøve ut nye ting. Vi som er forfattere er heldige på den måten at vi ikke jobber på et storkjøkken, vi har tid til å eksperimentere, forklarer han.

Begge forfattere sier at de er storkonsumenter av kokebøker.

– Jeg har masse kokebøker hjemme, men jeg blar aldri opp i dem. Med en gang jeg får en kokebok, koser jeg meg med å lese den, men jeg går aldri tilbake og bruker oppskriftene, sier Nygårdshaug.

Men det gjør Eggen. Som kokebokanmelder i Dagens Næringsliv, har han hatt som vane å lage noen av oppskriftene fra bøkene han har anmeldt.

– Noen av disse rettene har jeg faktisk fortsatt å lage, til og med en av dem har jeg tatt med inn i boka, det er lånt av Bent Stiansen, sier han.

Utgir kun kokebøker av faglærte kokker

– Det har vært enorm vekst i antall utgivelser av matbøker og kokebøker generelt, både av faglærte og ufaglærte, sier forlegger Knut Ola Ulvestad i Font forlag.

Han forteller at forlaget velger bevisst å ikke gi ut kokebøker skrevet av kjendiser.

– Vi utgir kun kokebøker av faglærte kokker. Vi mener at det er de flinkeste kokkene som lager de beste kokebøkene, derfor holder vi oss lojalt til dem, forklarer forleggeren.

Det er Cappelen Damm som står bak boken til Gert Nygårdshaug og Torgrim Eggen, og det var forlaget som inviterte de to forfatterne til å skrive kokebok sammen.

Sverre Aurstad

Sverre Aurstad, redaktør i Cappelen Damm.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

– Jeg leste Torgrim Eggen og så at mat var et viktig element i bøkene hans. Torgrim skrev også svært lesverdige restaurantanmeldelser sammen med Gert Nygårdshaug, og i løpet av arbeidet med denne boka har jeg også blitt kjent med Nygårdshaugs forfatterskap.

– Disse to har et helt annet forhold til mat enn mange av de «skoleflinke» fagkokkene, og derfor tenkte vi at det kunne vært spennende å bringe dem sammen og se hva de kunne få til, forteller forlagsredaktør Sverre Aurstad.

Han mener at kokebøker skrevet av ikke-kokker kan være vel så gode som andre, og har ikke noe imot at flere forfattere får lyst til å dele sine oppskrifter og matminner i bokform.

– En faglært kokk har kanskje klarere oppfatninger om hvordan mat skal lages. Forfattere som Gert og Torgrim har ikke den tunge tradisjonen på skuldrene sine, og er litt mer lekne – og da finner de på ting som smaker ekstremt godt, sier Aurstad.

– Hvis vi finner flere som har kunnskap, evne til å kommunisere og er tydelige, så ser jeg ikke bort fra at det kan komme flere litterære kokebøker fra oss i fremtiden.

Skeptisk til «kjendiskokebøker»

Gunhild Gursli-Berg

Gunhild Gursli-Berg.

Foto: Privat

Gunhild Gursli-Berg er tidligere redaktør i Aschehoug og driver nå sitt eget forlag. Hun synes at det som regel ikke er problematisk at journalister og forfattere gir ut kokebøker, men ser på fenomenet med en sunn porsjon skepsis.

– Jeg har alltid tenkt at avsenderen er viktig. Han eller hun er en slags garantist for at oppskriftene i boken er gode, så jeg er litt skeptisk til at gud og hvermann skal kunne være avsendere av kokebøker, sier Gursli-Berg.

– Jeg kan gå på nett og finne tusenvis av treff hvis jeg søker på oppskrifter. Hvis en kokebok skal gis ut, må den være skrevet av noen som vet hva de driver med, det holder ikke at det er en kjent person.

Forleggeren sier at når kokker som Eyvind Hellstrøm og Lise Finckenhagen har stor suksess med sine kokebøker, er det nok mange kjendiser som har lyst til å forsøke seg som kokebokforfattere.

– Bøker om mat er én ting, men det finnes også mange rare bøker som blir gitt ut utelukkende fordi det er kjendis som står bak. Det kan være bøker om klær, trening, utendørsliv, livsstil, hva som helst. Jeg tror heller at det er det som er trenden, at kjendiser skriver bøker om alt mulig, ikke bare kokebøker.

FRa Vår ære og vår mat

Retter fra Nygårdshaugs og Eggens kokebok.

Foto: Cappelen Damm

– Språk og mat henger sammen

Forfatter Torgrim Eggen mener interessen for mat og interessen for språk henger sammen, og at det dermed ikke rart at så mange journalister og forfattere vil gi ut bøker om mat.

– Jeg kjenner veldig få som jobber med språk som ikke deler denne lidenskapen. Alle mennesker har en eller annen form for lidenskap når det gjelder mat.

Det synes forfatteren er fascinerende.

– Det er mange som ikke er interessert i litteratur og som ikke leser bøker, men mat og matkultur er alle nødt til å forholde seg til på en eller annen måte hver eneste dag. Derfor er det veldig lett å berøre folk gjennom det, forklarer Eggen.

Hvis du er interessert i mat og kokebøker, har Torgrim Eggen tre boktips til deg: Julia Childs Mastering the Art of French Cooking, det franske oppslagsverket Larousse Gastronomique og Alan Davidsons The Oxford Companion to Food.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober