Hopp til innhold

Zlatan fra Rosengård

Tro det eller ei, boken om Zlatan handler om mye mer enn Zlatan, mener Knut Hoem.

Zlatan Ibrahimovic

Boken om Zlatan handler blant annet om hvordan han går fra å være en outsider til å bli en ledertype.

Foto: Manu Fernandez / Scanpix/AP

Zlatan Ibrahimovic
Foto: Font forlag

Det første bildet i boken om Zlatan er interessant nok et svarthvitt foto av to velbrukte føtter. Det er dem han kan takke for at han på et tidspunkt var verdens best betalte fotballspiller. Deretter kommer bilder av blokken han vokste opp i i den utskjelte bydelen Rosengård i Malmø, så følger et bilde av ham sammen med faren, den fordrukne bosniske muslimen Sefik som har tapetsert leiligheten med bilder av sønnen. Deretter passerer bilder av lagkameratene. Messi i Barcelona, Gattuso i AC Milan, og Patrick Viera i Inter.

Konflikt fra første setning

Zlatans skitne føtter dukker opp igjen i oppblåst versjon mot slutten av fortellingen på veggen i Zlatan og kona Helenas rosa tretti millioners slott i Malmös fineste strøk. Dette bare som et eksempel på hvor velkomponert denne boken er, og her er det på tide å bringe inn medforfatteren David Lagercrantz, sønn at den svenske redaktøren og litteraturkritikeren Olof. Med sikker sans for dramaturgi bygger han opp en fortelling der det er konflikt fra første setning - som forøvrig handler om Barcelonatreneren Pep Guardioloa som i likhet med mange før ham forsøker å vingeklippe Zlatan ved å fortelle at her i Barcelona kommer man ikke på trening i Ferrarri eller Porsche. Med andre ord: ikke tro at du er noe. Han kunne like gjerne sagt: slutt å drible. Spill ballen istedenfor. Deretter går Zlatan på en smell. En av mange.

Fra outsider til ledertype

Selvsagt har medforfatter Lagercrantz en takknemlig oppgave her, enhver fotballkamp har jo potensiale til å være en gresk tragedie, og Zlatan tar ikke med alle de kampene som vel var mer som et stillestående skuespill av Samuel Beckett.

Men mye av kraften i fortellingen ligger i at den har en muntlighet jeg ikke har sett maken til siden Miles Davis fortalte sin livshistorie til journalisten Quincey Troupe i sin tid. Mens Miles fortalte et helt liv, forteller Zlatan om barndom, ungdomstid og vei inn i voksenlivet som far til to barn. Å bli voksen i Zlatans tilfelle handler mye om å gå fra å være outsideren i enhver lagsammenheng til å bli en ledertype, og å makte å ta lederansvaret i det kollektivet som et fotballlag er.

Julegave til Fremskrittspartiet

En del bedrifter kan med fordel spandere Zlatanboken til de ansatte til jul istedenfor å sende dem på dyre motivasjonsseminarer. Denne boken er også en passende julegave til Fremskrittspartiets tillitsvalgte som da vil oppdage at det kan oppstå noe ganske annet enn elendighet i den av dem så fryktede "innvandrerbydelen" Rosengård.

Kulturstrøm

 • Tupac-mistenkt siktet for drap

  Politiet i Las Vegas har arrestert en mann mistenkt i drapssaken etter at Tupac ble skutt og drept i 1996, melder nyhetsbyrået Associated Press. Han er siktet for drapet.

  Mannen har selv innrømmet i intervjuer og i en egen selvbiografi fra 2019 at han var i bilen da skuddvekslingen skjedde, skriver NTB.

  Tupac var bare 25 år da han døde.

  Tupac Shakur var også kjent som 2Pac og etter hvert Makaveli – og solgte over 80 millioner album på den tida da folk kjøpte fysiske plater.

  Han var involvert i flere skyteepisoder og var en del av konflikten mellom rapperne på øst- og vestkysten av USA.

  Tupac
  Foto: AP / NTB