NRK Meny
Normal

Frode Thingnæs 70

Som jazztrombonist vet jeg ikke hvem som skulle ha gjort ham rangen stridig de siste 50 årene. Han startet med å vinne første solistpris i jazz-NM i 1959...

Frode Thingnæs
Foto: Oslo Jazzforum

I forbindelse med en konsert i fjor så jeg Frode Thingnæs omtalt som: ”Mannen som er mest kjent som komponisten av musikken til Flåklypa Grand Prix”. Det er meget mulig, og at han står bak denne musikken forundrer meg ikke en tøddel, men det er mange andre sider ved Frode Thingnæs som også vil huskes. For mannen som denne uka runder 70 år har lagt bak seg et mangfoldig liv til glede for oss alle.

Korps og storband

Jeg ville ha trodd at han blant annet personifiseres med Kampen Janitsjar, både blant fotballinteresserte og janitsjarfrelste. Dessuten har han mange fans land og strand rundt. Amatørmusikere i korps og storband som han har instruert og dirigert, og som han har komponert og arrangert musikk for. Og han må være god, for jeg har aldri hørt annet enn overstrømmende tilbakemeldinger.

Buddy og Spellemann

Når vi nå markerer hans 70-årsdag må det være lov til å minne om at Frode Thingnæs også er en fremstående jazzmusiker. Som jazztrombonist vet jeg ikke hvem som skulle ha gjort ham rangen stridig de siste 50 årene. Han startet med å vinne første solistpris i jazz-NM i 1959. Senere har han fått norsk jazz fremste utmerkelse, Buddy-statuetten (1970), han har vunnet Spellemannsprisen i jazzklassen, han har mottatt kongens gull for sine 30 år i Kampen Janitsjar, og han er æresborger av New Orleans.

Funky svingende

Selv har jeg alltid vært begeistret for mange av Frode Thingnæs komposisjoner, de er så funky svingende at de klistrer seg til hjernebarken. Og arrangementer som er så utrolig feite at de burde sjekkes av Mattilsynet. Han platedebuterte allerede i 1963, på vår første jazz-LP, Metropol Jazz. Senere har han gitt ut fem album med sin kvintett, som fortsatt er aktiv. I kveld markerer jeg Frode Thingnæs med å spille Phonebone fra debuten i 1963, Soapy Crow fra Nightsounds i 1978 og tittelsporet fra hans foreløpig siste plate, Watch What Happens (1994).

Frode Thingnæs kvintett 1978

Spillelista for midnattstimen lørdag:

• Ahmad Jamal – Perfidia (In Search of Momentum) 2002
• Frode Thingnæs – Phonebone (Turning Pages, Jazz i Norge 1960-1970) 1963
• Frode Thingnæs – Soapy Crow (Nightsounds) 1978
• Frode Thingnæs – Watch What Happens (Watch What Happens) 1994
• Charles Mingus – Take the A Train (Mingus Revisited) 1960 – forrige ukes lytterkonkurranse
• Barbara Hendricks & Monty Alexander – Take the A Train (Tribute to Duke Ellington) 1995 Live
• The Swingle Singers - ?? – en sviske fra klassisk musikk, men hvem er komponisten bak?
• Ira Sullivan & Roland Kirk – Soul Station (Introducing Roland Kirk) 1960
• Dave Frishberg – Dear Bix (Lookin’ Good) 1977
• Earl Hines – Second Balcony Jump (The Ultimate Jazz Archive) 1942
• Benny Goodman – After You’ve Gone (With Joe Venuti/Eddie Lang All Stars) 1932
• Jens Wendelboe & His New York Big Band – Flumpy (Letter From New York) 1985
• Ruby Braff & Coleman Hawkins – You’re Lucky to Me (Braff!) 1956

Ukas lenke er, etter et lyttertips, et ungarsk søskenpar på violin med storband i Four Brothers Ungarsk felejazz mwed storband

Jan Ditlev Hansen
Foto: Yngve Olsen Sæbbe / Margbok

God helg fra Jan Ditlev

 • RUNDT MIDNATT
 • P2 lørdag kl. 23.03
 • NRK Jazz også søndag kl. 23.03 og onsdag kl. 9.03, 15.03 og 21.03

Kulturstrøm

 • Molderosen går til Arild Andersen

  Kontrabassisten Arild Andersen er tildelt Molderosen 2018. Det er Moldejazz sin høyeste utmerkelse og tildeles en person som har vært med å sette Molde på kartet. Arild Andersen har spilt på mange av Moldejazzfestivalene, og er landets mest kjente jazzbassist. Arild Andersen er 72 år gammel og kommer fra Lillestrøm

  Arild Andersen
  Foto: Ann Eli Nøsen / NRK
 • Flyttar Manson-film

  Quentin Tarantino sin film om sektleiaren Charles Manson skapar debatt allereie før han er ferdig. Opphavleg skulle filmen med namnet «Once Upon A Time in Hollywood» ha premiere på 50-årsdagen for drapet på skodespelarinna Sharon Tate, 9. august 2019. No har premieredatoen blitt flytta, ifølgje The Hollywood Reporter. Leonardo DiCaprio og Brad Pitt har hovudrollene i storfilmen. Filmselskapet hevdar at flyttinga av premieren ikkje har noko med 50-årsmarkeringa å gjere. Manson og hans tilhengjarar stod bak fleire brutale drap i 1969. Charles Manson døydde i 2017.

  FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES
  Foto: BORIS HORVAT / AFP