NRK Meny
Normal

Ingen direktør på et halvt år

Først neste sommer kan en ny direktør ved Nasjonalmuseet være på plass.

nasjonalmuseet
Foto: NRK

Det kan gå over et halvt år før en ny direktør ved Nasjonalmuseet er på plass. Og uten direktør kan prosessen med å bygge nytt museum bli forsinket.

Vil unngå bråk

Svein Aaser

Svein Aaser har en stor oppgave foran seg.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Nasjonalmuseets nye styreleder, Svein Aaser, vil unngå mer direktørbråk. Han har den vanskelige oppgaven å finne den nye lederen til landets største kunstinstitusjon - uriasposten i norsk kulturliv.

En ny leder vil måtte skilte med en rekke faglige og personlige egenskaper, og nå vil Aaser utlyse stillingen før jul for å komme raskt i gang med den tidkrevende prosessen.

- Denne oppgaven er veldig spesiell, sier Aaser til NRK Kulturnytt.

- Vi forutsetter at vedkommende har en god kunstnerisk bakgrunn og forståelse. Vi forutsetter at vedkommende har en god administrativ evne og erfaring, og er flink med mennesker, og kan ha en tillitskapende adferd.

Kan ta et halvt år

Det kan gå minst et halvt år før ny direktør er på plass, mener Aaser.

- Ledere har oppsigelsesfrister på tre til seks måneder, så det sier seg selv at det skal mye til å ha en ny leder på plass første mars.

Det kan i følge Aaser være mer realistisk å sikte seg inn mot første juni.

- Kan forsinke det nye museet

Øyvind Storm Bjerke

- Dette forsinker det nye museet, mener Øyvind Storm Bjerke

Foto: Universitetet i Oslo

Dette kan forsinke prosessen med å bygge det nye Nasjonalmuseet på Vestbanetomten i Oslo, tror kunsthistoriker Øyvind Storm Bjerke.

- Jeg vil tro at det forsinker den byggesaken i ett år, kanskje to, sier Bjerke.

Byggesaken er blant Nasjonalmuseets viktigste oppgaver i dag, og det er nettopp en direktør som skal drive dette fremover.

Det bekrefter Ingar Pettersen, som nå er fungerende direktør for Nasjonalmuseet.

- Direktørens rolle er viktig for å påse at fremdriften følges. Det er knappe frister. Noen må holde i trådene for dette. Det gjelder oppfølging av arbeidsmiljøet, organisasjonsprosessen og byggesaken. Jeg mener at vi skal holde fristene for dette, og gjøre oss ferdig innen første mars.

- Dette haster

Anniken Thue

Direktøren må på plass snart, mener Anniken Thue.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

For første mars løper avtalen med den midlertidige direktøren ut, og Pettersen kan forsvinne til en annen ryddejobb, ved Sykehuset i Stavanger. Nasjonalmuseet risikerer å få enda en midlertidig leder til våren.

Svein Aaser jobber nå med å gjøre ferdig den spesielle jobbannonsen.

- Det jeg kan si er at vi er i gang med forberedelsene og at vi kommer til å utlyse stillingen i god tid før jul.

- Dette haster, sier Anniken Thue, direktør for Kunstmuseene i Bergen. Hun mener at Nasjonalmuseet ikke kan være uten en lederskikkelse lenger, men at det samtidig er viktig at man tar seg god nok tid til å gjennomføre ansettelsesprosessen på en ansvarlig måte.

- Disse tingene står i motsetning. Det skal både være en rask løsning, og en god prosess der ingen føler at man har hoppet over noen ledd.

Kulturstrøm

  • Bergman-bok gis ut etter ni år

    Biografien om Ingmar Bergman, skrevet av regissørens husholderske Anita Haglöf, gis ut – ni år etter at den opprinnelig planlagte utgivelsen ble stoppet. Boken, kalt «Jag var Ingmar Bergmans hushållerska», kommer i november, melder TT. Da den ble stoppet i 2009, var det fordi boken ble «for personlig» for Haglöf, som var den som valgte å stoppe utgivelsen. Men nå har husholdersken, som jobbet for filmregissøren i åtte år fra 1995, ombestemt seg og gir den ut likevel i Bergmanåret, der man feirer 100-årsjubileet for hans fødsel.

    FILES-SWEDEN-FILM-THEATRE
    Foto: BONNIERS HYLEN / AFP
  • Tons of Rock flytter

    Tons of Rock flytter fra Halden til Oslo. Det melder festivalledelsen i en pressemelding. Festivalen skal nå holdes på Ekebergsletta.