Carlsen: – Større enn å vinne i sjakk

Sjakkesset Magnus Carlsen hylles med egen Donald-stripe. – Magnus ville jo selv være en gris, men han ble til en slags storhaket versjon av den vanlige «Andeby-hunden», sier forfatter Knut Nærum.

Donald - knekk inn en peanøtt

SLIK BLE CARLSEN TIL: Som Norges eneste Donald-tegner, har Arild Midthun mange striper bak seg med Disney-figurer. – Han har en særpreget profil, så jeg tok utgangspunkt i en peanøtt. Og så brakk jeg peanøtten litt ekstra inn på midten, sier Midthun om «Maxpuls Klarsyn», sjakkmesterens rollefigur.

Foto: Kristian Nymoen / NRK

Verdens beste sjakkspiller Magnus Carlsen er en ihuga Donald-entusiast.

Carlsen har sammen med manusforfatter Knut Nærum og Donald-tegner Arild Midthun laget en stripe med sjakkmesteren, både som manusforfatter og rollefigur, som slippes samtidig som sjakk-VM begynner i november.

– Er det større enn å vinne i sjakk?

– Ja, absolutt! Nå har jeg oppnådd to av mine største mål her i livet. Det første var å være med en Donald-historie, og det andre var Nytt på Nytt, så nå vet jeg ikke hva mer det skal være, sier sjakkesset spøkefullt til NRK.

– Det er morsomt. Jeg har vært Donald-fan i alle år, og det er ikke alle som får være en del av sin egen tegneserieverden, sier Carlsen.

Saken fortsetter under bildet.

Donald - rundt bordet

RUNDT BORDET: – Synes du haka har blitt stor nok, eller ville du hatt litt mer hake, spør Nærum spøkefullt. Carlsen svarer at haken er akkurat passe: – Nesa er også bra, legger sjakkmesteren til, tydelig fornøyd med å være en del av en Donald-historie.

Foto: Kristian NYmoen / NRK

– Magnus ville være en antihelt

Sjakkmesterens rollefigur er basert på den anonyme «Andeby-hunden», på tross av Carlsens ønske om å være en usympatisk gris.

Donald - rundt bordet 2

STORHAKET ANDEBY-HUND: – Magnus ville jo selv være en gris, men han ble til en slags storhaket versjon av den vanlige «Andeby-hunden», som ligner noe fryktelig på verdens beste sjakkspiller, forklarer Donald-forfatter og NRK-profil Knut Nærum.

Foto: Kristian Nymoen / NRK

– Det virker som jeg er en hund, forteller Carlsen litt nølende, før han avbryter seg selv for å fortelle at han nok marginalt ville ha vært en and, før han på nytt ombestemmer seg:

– Nei, jeg går faktisk tilbake på det. Jeg ville helst være en gris. Ordføreren i Andeby er en gris, sier Carlsen.

– Stilte du noen betingelser for å stille opp?

– Jeg måtte få inn et par stikk mot konkurrentene mine, det var de eneste betingelsene jeg stilte, sier Carlsen.

Donald-tegneren Arild Midthun bekrefter over bordet at Carlsen ønsket gris som rollefigur:

– Magnus ville at vi skulle lage han utålelig og full av seg selv. Han ville være mest mulig usympatisk, men det ville ikke vi. Vi ville ha en som var veldig klarsynt. Carlsen ville være en antihelt, sier Midthun.

Og om Carlsens utseende, hadde den erfarne Donald-tegneren dette å si:

– Han har en særpreget profil, så jeg tok utgangspunkt i en peanøtt. Og så brakk jeg peanøtten litt ekstra inn på midten. Og da ble det Magnus Carlsen, eller «Makspuls Klarsyn» som han heter i Andeby, forteller Midthun.

Donald feiret 80 år i sommer

I sommer var det er hele 80 år siden Donald dukket opp i Disney-filmen «Den kloke lille høna». Nærum har en idé om hva som kan ha gjort Donald til en av verdens lengstlevende ender.

– Han er oss når vi er på vårt dummeste og mest brautende. Man kan lese historiene og glede seg over man heldigvis ikke er sånn selv. I hvert fall ikke hele tiden.

Som Norges eneste Donald-tegner, har Arild Midthun mange striper bak seg med Disney-legenden.

Donald - serien på bordet

FORNØYD: – Jeg er tross alt den som redder dagen, og det setter jeg pris på, sier Carlsen.

Foto: Kristian Nymoen / NRK

– Det perfekte med Donald, er han er så uperfekt. Han lærer aldri av sine feil, så hver gang vi begynner en historie fra Andeby, må vi tilbake til utgangspunktet, sier Midthun.

Til tross for at Donald er godt over pensjonistalder, tror illustratøren at den bukseløse anda fortsatt har mange år foran seg.

– Vi kan takke innholdet for at Donald fortsatt lever i beste velgående. Så lenge det finnes Donald-lesere, så finnes det gode Donald-historier.

Vant gjev tegneseriepris

Tidligere i år vant Donald Duck den gjeve Sproingprisen for årets beste norske tegneserie. Tegneserieprisen deles ut av Norsk Tegneserieforum, og har eksistert siden 1987.

– Det er stor stas å vinne. Norske tegneserier er mye større enn de fleste vet, så det er tøff konkurranse. Prisen henger høyt, men smaker desto søtere, sa Nærum til NRK i sommer.

Midthun tror at en av grunnene til at Donald stakk av med den gjeve tegneserieprisen, er at de stadig forteller nye historier.

– Vår motto er at den beste historien ennå ikke er fortalt, sier Midthun.

Donald dukket for første gang opp i Disney-filmen «Den kloke lille høna» fra 1934.

DONALDS DEBUT: Den hissige anda dukket for første gang opp i Disney-filmen «Den kloke lille høna» fra 1934.

Kulturstrøm

 • Carola gjør comeback

  Den svenske artisten Carola Häggkvist (53) gjør comeback i Melodifestivalen, skriver svenske Aftonbladet. Ifølge avisen planlegger stjernen å konkurrere i kvalifiseringen til Eurovision Song Contest-finalen med en sang hun har skrevet selv.

  Carola
  Foto: Sara Johannessen / NTB scanpix
 • TV-kveld med Jan Erik Vold

  I dag fyller poet, oversetter og skribent Jan Erik Vold 80 år. NRK 2 markerer dette med en egen Vold-aften. Først sendes Elsa Kvammes nye dokumentar «Sorry brødre, det ble meg», så «Tolv Blå», et konsertopptak med Vold og Kåre Virud fra Notodden bluesfestival i sommer (bildet), og til slutt det legendariske konsertopptaket «Dylan på norsk» fra Hot House i Oslo i 1981. «Dylan på norsk» er Volds gjendiktninger av Bob Dylans sanger fra 60-årene.

  Jan Erik Vold på Notodden
  Foto: Torstein Vegheim/NRK
 • La Sagrada Familia stengt

  Katedralen La Sagrada Familia i Barcelona ble fredag stengt på grunn av demonstrasjoner, opplyser en kilde til Reuters. På katedralens Twitter-konto meldes det at folk ikke lenger kan være sikre på å komme inn fordi i demonstranter sperrer inngangen.