NRK Meny
Normal

Hjortebestand i vill vekst

Noe skjer i norske skoger. Hjortebestanden er i vill vekst. Nå må flere bli jegere, mener professor.

Kronhjort
Foto: Ole Jakob Vorraa

For første gang ble det i fjor skutt flere hjorter enn elg under høstjakta.

Til sammen ble det felt 35 700 hjorter i løpet av jakta høsten 2008 og vinteren 2009, en økning på 3 100 dyr fra året før. Utbyttet fra elgjakta var på 35 600 dyr, noe som er omtrent det samme som året før, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Hør saken: Vill vekst i hjortebestanden

Ikke overraskende

Professor i biologi ved NTNU i Trondheim, Reidar Andersen sier at ekspertene har ventet på at dette ville skje. Han mener hjorten representerer eventyret i norsk hjorteviltforvaltning.

- I 1949 skjøt vi under 500 hjort på landsbasis og nå har vi over 35 000 så det er jo en enorm utvikling.

Hør også: Hjortejakt på Hitra i 1959

Mens elgbestanden har holdt seg stabil de siste 10 årene, har hjortebestanden vokst og tvunget hjorten til å flytte på seg til nye områder mot øst og nord.

- Elgen har tapt antallsmessig. Jeg ser ingen grunn til at elgen vil komme tilbake og bli det vanligste hjorteviltet igjen.

Klimaendringer til fordel for hjorten

Hva er forklaringen på den ville veksten?

- Bestanden har sakte men sikkert tatt seg opp siden 70-tallet. Hjorten har kommet inn i nye områder hvor jakta ikke har vært så hard og bestanden har vokst.

Andersen mener klimaendringer også er en forklaring på hjorteveksten.
Sånn som klimaprognosene er fremover nå så teller det i favør av hjorten og ikke elgen.

Flere må bli jegere

Bør flere ta jegerprøven?

- Ja, vi trenger enda flere jegere når bestanden øker. Den norske hjortebestanden er både stor og sunn, og jeg håper vi klarer å se hvor stor verdi den representerer.

Kulturstrøm

  • Han blir Hercule Poirot

    John Malkovich tar på seg rollen som den verdenskjente belgiske detektiven Poirot når BBC spiller inn en ny versjon av «Mord etter alfabetet» av Agatha Christie. Også “Harry Potter” stjernen Rupert Grint er med når innspillingene starter i juni, skriver Variety David Suchet, som spilte detektiven i 24 år, fortalte i et intervju med The Telegraph at å avslutte rollen var noe av det tyngste han hadde gjort i sitt liv.

    John Malkovitch
    Foto: ANDER GILLENEA / AFP