Hopp til innhold

Hit-nominasjonene klare

De nominerte til Spellemannprisen for årets hit er kunngjort.

 

Elvira Nikolaisen
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Marit Larsen
Foto: Sara Johannessen / Scanpix

Les også: Spellemennene klare

Dermed er nominasjonslisten til Spellemann 2006 komplett.

Kategorien kan gi nachtspielkameratene Espen Lind, Kurt Nilsen, Alejandro Fuentes og Askil Holm en liten revansj. De ble som kjent ikke nominert for sitt storselgende album «Hallelujah Live», men kan vinne for sin versjon av Leonard Cohens klassiker «Hallelujah» som er en av de fem nominerte til årets hit som kåres gjennom publikumsavstemning.

De fire øvrige er Marit Larsen – «Don't Save Me», Elvira Nikolaisen – «Love I Can't Defend», DumDum Boys – «Enhjørning» og Aleksander With – «A Little Too Perfect».

Dermed er tre profilerte Idol-deltakere – Kurt Nilsen, Alejandro Fuentes og Aleksander With – med å konkurrere om låta vi likte best i 2006.

#?-:nbsp;

Prepple Houmb
Foto: Per Ole Hagen / NRK

#?-:nbsp;

Kvinnedominans

Hyggelig er det nok også for DumDum Boys at de er tatt med her siden de ikke ble nominert for sitt solid comeback i fjor med studioalbumet «Gravitasjon».

For øvrig er Spellemannvinnerne fra 2005, Madrugada, med i 2006 også, denne gangen for albumet «Live at Tralfamadore» i kategorien rock. Skulle de vinne igjen, er det i så fall fjerde gang de vinner denne kategorien.

Nikolaisen og Larsen befester ytterligere sin stilling som artister med hver sin nominasjon. Elvira Nikolaisen har med all mulig tydelighet gjort en brakdebut. Hun er den som har flest nominasjoner til årets Spellemann med fire (årets hit, kvinnelig artist, årets nykommer og musikkvideo).

Aleksander Denstad With, Idolvinner
Foto: Promo.

Nikolaisen er tett fulgt av Marit Larsen som nå har tre (årets hit, kvinnelig artist og musikkvideo) og definitivt ikke surfer på sin M2M-fortid. Etter henne følger Mira Craig av de kvinnelige artistene med to nominasjoner (kvinnelig artist og årets nykommer).

120 Days

Ellers må 120 Days fra Kristiansund sies å ha gjort det temmelig skarpt med to nominasjoner i henholdsvis kategorien for rock og årets nykommer. I sistnevnte gruppe er de eneste haner i kurven, noe som sier sitt om kvinnenes posisjon i norsk populærmusikk.

De fire kvinnene som er nominert er Elvira Nikolaisen – «Quiet Exit», Marte Wulff- «Jacket», Mira Craig – «Mira, Mira» og Rockettothesky (Jenny Hval) – «To Sing You Apple Trees».

I gruppa mannlig artist skal Bjørn Eidsvåg og Odd Nordstoga utkjempe duell med sine album «Nåde» og «Heim the mor» mens brødrene Lars og Ola Bremnes gjør det samme i kategorien viser for sine album «Hjertekaptein» og «Gudene vet».

Chateau Neuf

Spellemannprisen 2006 deles ut i Thalia Teater på Chateau Neuf i Oslo lørdag 27. januar.

Det er 35. gang prisen blir delt ut, og showet vil også i år bli sendt direkte på TV 2. Programledere er Thomas Numme og Harald Rønneberg.

(NTB)

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.