Hopp til innhold

Himmelske toner fra Anne Marie

- Jeg fikk en tittel, en historie og noen flotte bilder av hav og himmel fra Helgelandskysten, sier Anne Marie Almedal, når hun skal oppsummere hva som inspirerte henne til å skrive Himmelblås kjenningslåt ”Blue Sky Blue”.

Anne Marie Almdal
Foto: Julie Pike

Det vil si, helt alene tar ikke Almedal æren for den vakre og melankolske låten, som garantert vil få deg til å nynne med i begynnelsen av alle Himmelblå-episodene. Hun skrev nemlig sangen sammen med ektemann Nicholas Sillitoe, som er film- og TV-komponist.

Fra Velvet Belly til solokarriere

Almedal sang tidligere i det norske bandet Velvet Belly, men har de senere årene fokusert på sin egen solokarriere. ”Blue Sky Blue” beskriver hun som resultatet av noe helt annet enn det hun vanligvis gjør, som sanger og låtskriver.

- Det er utrolig spennende å skrive en tittellåt, og lage musikk til film generelt. Det er en annen prosess enn å skrive egne låter, sier Anne Marie.

- Hvordan jobber du?

- Det første jeg gjør er å sette meg inn i historien og det som måtte foreligge av tematikk. Deretter prøver jeg å gripe fatt i, og notere alle idéer som kommer fortløpende. Tankene får flyte fritt en stund rundt assosiasjonene grunnmaterialet gir meg. Når jeg har en del sentrale tekstlinjer klare, jobber jeg parallelt på piano med melodi og tekst. Også denne gangen jobbet jeg ut den ferdige låten sammen med Nicholas. Vi finpusser og repeterer til alt henger sammen og låten er akkurat slik den skal være. Det er en flott prosess!

Om å ønske seg til et annet sted

- Hvordan vil du karakterisere resultatet, altså ”Blue Sky Blue”?

- Sangen handler om å ønske seg til et annet sted, og det å tørre å ta sjansen. Vi ville gjøre lydbildet vakkert, lyst og en smule drømmende. Jeg er veldig glad i fiolinen som er med og bærer hovedtemaet. Den gir et optimistisk løft, og det er veldig riktig og fint fordi Himmelblå handler mye om å prøve lykken et annet sted, og hoppe i det. Jeg synes temaet passer perfekt til stemningene I Himmelblå, og både til omgivelsene og menneskene.

Både Anne Marie og Nicholas lyttet til en god del låter og musikalske referanser da de jobbet med Himmelblå.

- Det er viktig å hente inspirasjon og idéer underveis, noe vi gjør i enhver skriveprosess Jeg hadde nettopp gjort ferdig albumet “The Siren And The Sage”, og tok nok med en del av klangbildet jeg brukte i min egen plateproduksjon inn i Himmelblå. Allikevel tror jeg de sterkeste referansene denne gangen var tittelen, historien og bildene NRK sendte oss på mail til å begynne med. Vi brukte dette gjennomgående. Det er også et resultat av at idéen til serien var såpass solid og inspirerende at det var enkelt å jobbe med, sier Anne Marie.

HØR ”Blue Sky Blue”

Kulturstrøm

  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm
  • Israel skjerper reiserådet til Malmö

    Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision.

    Det skriver Israel National News.

    Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig.

    Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen.

    (NTB)

  • Ingen palestinske flagg under Eurovision

    Publikum får ikke lov til å ta med palestinske flagg eller skilt med politiske budskap.

    Kun mindre flagg tilhørende deltakende land tillates, samt Pride-flagget.

    – Disse reglene er som året før. Det er ingen forandring, sier den svenske EBU-sjefen Martin Österdahl.

    Det ventes mange demonstrasjoner mot Israels deltakelse i Eurovision Song Contest (ESC) på grunn av landets krigføring i Gaza.

    Sikkerhetsoppbudet rundt arrangementet 7.–11. mai er svært omfattende.

    Vekterne som skal slippe inn publikum, har fått instrukser om å stanse folk med palestinske flagg samt skilter med politiske budskap.

    -
    Foto: AFP