Hanna Paulsberg Concept - Song for Josia

Et levende vitnesbyrd om Jazzlinja i Trondheims betydning som miljø- og kontaktskaper.

Hanna Paulsberg
Foto: Erling Wicklund / NRK

CD-anm Hanna Paulsberg Concept - Song for Josia

Jazzens verden er både liten, svær og rar. Når den 25-årige oslosaksofonisten Hanna Paulsberg allerede nå lanserer sin CD nr 2 etter suksessdebuten for et drøyt år siden, skjer det med hilsen til en av hennes musikervenner på Madagaskar - hvor hun for øvrig nettopp har presentert sin musikk live på Madajazzkar-festivalen.

Gjennom jazzhistorien

Plateomslagets ikke mindre enn tre elefantportretter tar oss også til Afrika, og musikalsk er jazzlinjeutdannede Hanna Paulsberg en kosmopolitt som trives på langs og tvers av jazzhistorien – en historie hun åpenbart kjenner godt. Her er klanglige stemningsreferanser til Coltrane og Rollins, Garbarek og Getz, og det sier ikke lite om hennes saksofonistiske ferdigheter.

Varmt og ekstatisk

Hanna låter klokkereint og gjennomkontrollert i alle registre med en uvanlig varme i dybden og ekstatisk intensitet i høyden, og hun kombinerer sprudlende energi med dyp indre rytmisk ro som er sjelden vare hos musikere av hennes generasjon.

Hanna Paulsberg Concept på Kampenjazz
Foto: Erling Wicklund / NRK

Samspillet

Emosjonelt uttrykker hun både glede og tenksomhet, og improvisasjonene har en lyttende framdrift med plass for både initiativ og respons i forhold til medspillerne. Den svenske pianist Oscar Grönberg, bassist Trygve Waldemar Fiske fra Nordmøre og trommis Hans Hulbækmo fra Tolga er alle Hanna Paulsbergs jevnaldrende studiekamerater og et levende vitnesbyrd om jazzlinja i Trondheims betydning som miljø- og kontaktskaper.

Kvartettbesetningen utnyttes ellers smart og variert, og Hannas sju selvkomponerte låter har til dels forklarende titler som guider oss inn i musikken – enten det dreier seg om den frygiske tonaliteten i Frygia, eller den tungt rullende polyrytmikken i Elephant mist.

Utfordringer

Denne uka står altså Norge for tur, med plateslipp-konserter i Oslo, Trondheim, Hamar, Kongsberg, Gjøvik, Hadeland og Moss. Etter å ha overvært Kampenjazz-konserten i Oslo søndag konstaterer jeg at liveopplevelsen ikke nødvendigvis gjenspeiler platas velbalanserte mix – det krever selvsagt erfaring å møte jazzklubbnorges mangfoldige og problematiske akustikkutfordringer, spille med rommet og ikke mot det og forstå når less is more. Men Hanna Paulsberg Concept er jo bare så vidt i gang…

 • Song for Josia
  Foto: Heida Karine Johannesdottir Mobeck / Øra fonogram
  Song for Josia
 • Hanna Paulsberg Concept:
 • Hanna Paulsberg, tenorsax
 • Oscar Grönberg, piano
 • Trygve Waldemar Fiske, bass
 • Hans Hulbækmo, trommer
 • Øra Fonogram OF058

Kulturstrøm

 • Netflix skal lage norsk film

  Netflix offentliggjorde torsdag at de skal lage to filmer fra Norden, en norsk og en svensk. Den norske filmen skal hete «Kadaver» og skal være det selskapet kaller en grøsser. Jarand Herdal skal være manusforfatter og regissør.