Hanna Paulsberg Concept - Song for Josia

Et levende vitnesbyrd om Jazzlinja i Trondheims betydning som miljø- og kontaktskaper.

Hanna Paulsberg
Foto: Erling Wicklund / NRK

CD-anm Hanna Paulsberg Concept - Song for Josia

Jazzens verden er både liten, svær og rar. Når den 25-årige oslosaksofonisten Hanna Paulsberg allerede nå lanserer sin CD nr 2 etter suksessdebuten for et drøyt år siden, skjer det med hilsen til en av hennes musikervenner på Madagaskar - hvor hun for øvrig nettopp har presentert sin musikk live på Madajazzkar-festivalen.

Gjennom jazzhistorien

Plateomslagets ikke mindre enn tre elefantportretter tar oss også til Afrika, og musikalsk er jazzlinjeutdannede Hanna Paulsberg en kosmopolitt som trives på langs og tvers av jazzhistorien – en historie hun åpenbart kjenner godt. Her er klanglige stemningsreferanser til Coltrane og Rollins, Garbarek og Getz, og det sier ikke lite om hennes saksofonistiske ferdigheter.

Varmt og ekstatisk

Hanna låter klokkereint og gjennomkontrollert i alle registre med en uvanlig varme i dybden og ekstatisk intensitet i høyden, og hun kombinerer sprudlende energi med dyp indre rytmisk ro som er sjelden vare hos musikere av hennes generasjon.

Hanna Paulsberg Concept på Kampenjazz
Foto: Erling Wicklund / NRK

Samspillet

Emosjonelt uttrykker hun både glede og tenksomhet, og improvisasjonene har en lyttende framdrift med plass for både initiativ og respons i forhold til medspillerne. Den svenske pianist Oscar Grönberg, bassist Trygve Waldemar Fiske fra Nordmøre og trommis Hans Hulbækmo fra Tolga er alle Hanna Paulsbergs jevnaldrende studiekamerater og et levende vitnesbyrd om jazzlinja i Trondheims betydning som miljø- og kontaktskaper.

Kvartettbesetningen utnyttes ellers smart og variert, og Hannas sju selvkomponerte låter har til dels forklarende titler som guider oss inn i musikken – enten det dreier seg om den frygiske tonaliteten i Frygia, eller den tungt rullende polyrytmikken i Elephant mist.

Utfordringer

Denne uka står altså Norge for tur, med plateslipp-konserter i Oslo, Trondheim, Hamar, Kongsberg, Gjøvik, Hadeland og Moss. Etter å ha overvært Kampenjazz-konserten i Oslo søndag konstaterer jeg at liveopplevelsen ikke nødvendigvis gjenspeiler platas velbalanserte mix – det krever selvsagt erfaring å møte jazzklubbnorges mangfoldige og problematiske akustikkutfordringer, spille med rommet og ikke mot det og forstå når less is more. Men Hanna Paulsberg Concept er jo bare så vidt i gang…

 • Song for Josia
  Foto: Heida Karine Johannesdottir Mobeck / Øra fonogram
  Song for Josia
 • Hanna Paulsberg Concept:
 • Hanna Paulsberg, tenorsax
 • Oscar Grönberg, piano
 • Trygve Waldemar Fiske, bass
 • Hans Hulbækmo, trommer
 • Øra Fonogram OF058

Kulturstrøm

 • Ariana Grande med Beatles-rekord

  Artisten Ariana Grande har denne uka holdt de tre øverste plassene på USAs Billboard Hot 100- liste med låtene «7 Rings» «Break Up With Your Girlfriend I’m Bored» og «Thank U, Next». Ingen annen artist siden Beatles har okkupert hele listetoppen, med tre av USAs mest populære låter – samtidig.

  Ariana Grande på minnekonsert i Manchester
  Foto: NRK
 • Silkemyk klang fra fiolinist Sonoko

  Stravinskijs «Vårofferet», Samuel Barbers «Fiolinkonsert» og Caroline Shaw «Entr’acte» sto på Oslo-Filharmoniens konsertprogram i helgen. NRKs kritiker Eystein Sandvik var tilstede. Han beskriver solist Sonoko Miriam Weldes prestasjon som uanstrengt og naturlig, og med en silkemyk klang. Hør hele anmeldelsen her i NRK P2s Spillerom:

  Sonoko Miriam Welde
 • Spillklubb for ungdom

  En spillklubb for ungdom i Kristiansand inspirerer kulturministeren.
  E-sport er en konkurranseform med videospill via datamaskiner. Nå lover kulturministeren å hjelpe frem norsk spillkultur.