Guri Schanke

Guri Schanke var gjest i Stjerneklart, mandag 14. mars.

Guri Schanke
Foto: Geir Evensen / NRK

Guri Annika Schanke ble født 14. desember i 1961 og er datter av skuespiller Liv Borg Thorsen og Hans Schanke som jobbet innen shipping. Guri er eldst av fire søsken og vokste opp på Røa i Oslo.

Guri Schanke har gått møbelsnekkerlinja på Elvebakken yrkesskole og interiørlinja på Statens kunst- og håndverkskole. Hun har jobbet i butikk, sentralbord, barnehage, på arkitektkontor, som servitør og som hjemmehjelp.

Teaterdebuten
Schanke debuterte som skuespiller på Oslo Nye Teater i 1982 og har siden den gang spilt i stykker som blant andre; Little shop of Horror, Annie Get your gun, Les Miserable, Den spanske flue, Miss Saigon og Chess.

Guri spilte også Gudrun i Spelet om Heiag Olav på Stiklestad i Nord-Trøndelag fra 1990 til 1995.

Schanke turnerte sammen med blant andre Toralv Maurstad, Tor Endresen og Bettan med julekonserten Stille Natt, Hellige Natt fra 1995 til 2000. I tillegg har hun dubbet flere tegnefilmer, som Pocahontas, 101 Dalmatinere og Den lille Havfruen.

MGP og kongebursdag
I 2006 tok hun seg til finalen i TV2programmet Skal Vi danse og året etter representerte hun Norge i semifinalen under Eurovision Song Contest. I 2007 sang hun også for Hans Majestet Kong Harald på hans 70-årsdag.

Guri har også deltatt i flere tv-produksjoner, som Tv2s Hotel Cæsar, og hun holder også et musikalsk foredrag kalt, Slapp av, det ordner seg.

I 2007/2008 turnerte hun med Showgirls sammen med Elisabeth Andreassen, Hilde Lyrån og Marian Aas Hansen.

I 2008 satt Guri i juryen i TvNorgeproduksjonen Grease, hvor unge talenter kjempet om en rolle i oppsetningen med samme navn, som gikk på Oslo Spektrum.

Siden september 2009 har hun turnert sammen med svenske Tommy Nilsson.

Guri Schanke er skilt fra skuespiller Øyvind Blunck som hun har sønnene Edvart på 18 og Ludvik på 13 sammen med.

Guri bor på Bestum i Oslo sammen med kjæresten Dag Hvaring.

Kulturstrøm

 • Sivert Aarflot-bygget åpnet

  I dag ble det nye mediebygget ved Høgskulen i Volda åpnet. «Sivert Aarflot-bygget» er nesten 4000 kvadratmeter og inneholder en rekke studio, redaksjonslokaler og kontorer og skal for det meste brukes av de 600 mediestudentene. Medieutdanninga i Volda er i år 50 år.

  Sivert Aarflot
  Foto: Høgskulen i Volda / NRK
 • Norsk barnebok vant tysk pris

  Marianne Kaurins bok om hvor problematisk det kan være å ikke ha noen sommerferie å fortelle om har vunnet Deutscher Jugendliteraturpreis.

  Da romanen «Syden» ble lansert i Tyskland i fjor sommer, trakk flere anmeldere den fram som spesielt aktuell i den krisen vi står i.

  Andre anmeldere trakk fram at Kaurin skriver lett tilgjengelig om den vanskelige barnefattigdommen. Kaurin vant prisen sammen med oversetteren Franziska Hüther.

  – At en norsk barnebok vinner en av verdens mest prestisjefulle litteraturpriser, Deutscher Jugendliteraturpreis, er rett og slett stort, sier Evy Tillman, litterær agent i Oslo Literary Agency, via en pressemelding.

  Deutscher Jugendliteraturpreis ble delt ut for første gang i 1956. De nominerte bøkene får ekstra oppmerksomhet i det store tyske bokmarkedet fram til prisen deles ut under Bokmessen i Frankfurt i oktober (NTB).

  Marianne Kaurin
  Foto: Aschehoug forlag