Hopp til innhold

Frykter homobråk i Moskva

Politiet har forbudt dem - likevel ventes 5000 mennesker til demonstrasjoner mot seksuell undertrykkelse i Moskva dagen for finalen i Eurovision Song Contest.

Ruslana i homoparaden

Eurovision Song Contest-vinneren Ruslana fra Ukraina i Prideparaden i Stockholm i 2004.

Foto: Stefan Bladh / SvD / SCANPIX / SCANPIX

Moskva frykter opptøyer lørdag når homofile fra flere land benytter anledningen til å demonstrere, like før finalen i Eurovision Song Contest. Rusisske myndigheter har forbudt demonstrasjonene, men det hindrer ikke arrangørene.

- Slavisk problem

- Vi får ingen bedre sjanse enn dette til å ta opp problematikken, sier Nikolai Alekseyev, en av arrangørene bak marsjen. Arrangørene ønsker å sette søkelys på problemene til seksuelle minoriteter både i Russland og i andre slaviske land.

Samtidig med demonstrasjonstoget skal det holdes et møte i en av Moskvas parker - også det forsøkt hindret av politiet. Arrangørene venter tilsammen rundt 5000 deltakere på de to arrangementene.

I Russland var homofili forbudt helt frem til 1992. Først i 1999 sluttet man med å kategorisere homoseksualitet som en sykdom.

Mener homofile sprer HIV

Homofile og lesbiske russere har vært spesielt sinte på Moskvas borgmester Jurij Luzhkov, som ifølge AFP har kalt homoparaden "Satans verk" og uttalt at homoseksualitet er amoralsk og at homofile bidrar til å spre HIV-smitte.

Den nederlandske delegasjonen har truet med boikotte finalen dersom det kommer til voldeligheter mellom demonstranter og politi.

Den danske finalisten Niels Brinck er av en litt annen oppfatning. Til avisen Politiken sier han at det alltid finnes to sider av en sak.

- Det er litt synd når de går ut å provoserer når det er musikkfestival. Jeg er klar over at Grand Prix har en stor fanskare blant de homofile, men hver ting til sin tid, sier Brinck.

Les mer i Politiken: Niels Brinck støtter ikke homoparaden

Eurovision Song Contest er svært populært blant mange homofile og har en stor tilhengerskare i alle deltakerlandene.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober