Hopp til innhold

Fra søppelfylling til Oslo Konserthus

– Nå kan jeg dø i fred, sier en bestemor på søppelfyllingen. Hun meldte barnebarnet inn i «Orkesteret for resirkulerte instrumenter». Søndag spiller de i Oslo.

Orkesteret for resirkulerte instrumenter

Både barna og instrumentene kommer fra søppelfyllingen Cateura i Paraguays hovedstad Asunción. NRK traff dem der i januar

Det er Ultimafestivalen som har invitert dem til Norge. Vi traff ungdommene på Oslo Konserthus, der de øver sammen med Barratt Dues juniorensemble.

– Jeg hadde aldri forestilt meg at jeg skulle spille på en fiolin av søppel, og reise verden rundt med den, sier Nathalia Dominguez til NRK.

Instrumentet hennes er laget av en gammel stekeplate, en gaffel, linjal og en tom malingsboks.

– Og så har jeg teipet rundt kanten så jeg ikke får sår på halsen når jeg spiller, forteller den unge fiolinisten.

For Nathalia Dominguez har livet blitt snudd på hodet etter at hun ble med i «Orkesteret for resirkulerte instrumenter».

Hjertebarn

Favio Chavez

Dirigent Favio Chavez stemmer et av instrumentene.

Foto: JORGE ADORNO / Reuters

Orkesteret er dirigent Favio Chavez hjertebarn. Han så muligheter i barna som vokser opp på den enorme fyllingen Cateura i Paraguays hovedstad Asunción.

Det er også et av Sør-Amerikas aller fattigste slumstrøk.

– Ungdommene har vokst opp her. I et miljø med mye narkotika, alkohol, rusproblemer, vold og barnearbeid. Det er ikke akkurat et miljø som stimulerer, sier Chavez.

Etter at de ble med i orkesteret har de ikke bare forandret sitt eget liv, men også familiene og lokalsamfunnet.

– Det har gitt dem mulighet til å lære seg solidaritet og ansvar. Orkesteret lærer de unge andre verdier enn de ville ha lært på søppelfyllingen, og det holder dem unna rus og vold, forteller orkesterlederen.

Vi har sett rusavhengige foreldre som har latt være å ruse seg for å kunne være til stede på barnas konserter. Noen av dem har også blitt så inspirerte av barna sine at de har tatt opp igjen sin egen skolegang.

Orkesterleder og dirigent Favio Chavez

Gafler, lokk og mynter

Et galvanisert rør blir et blåseinstrument. Et oljefat en bass, og små mynter og lokk blir deler av instrumenter. De ser rare ut, men låter bra.

Ved å bygge instrumenter av søppelet, har barna fått et nytt liv gjennom musikken. 13 år gamle Ada Maribel Rios Bordados spiller fiolin.

– Folk tror det ikke før de får sett nøyere på instrumentet. Da ser de at det er laget av skrot, sier hun og peker på en ganske alminnelig gaffel.

Nicolas Gomez

Instrumentmaker Nicolas Gomez samler inn søppel som kan bli til instrumenter.

Foto: JORGE ADORNO / Reuters

Bestemoren meldte henne inn, og orkesteret har forandret livet.

– Jeg trodde aldri jeg skulle komme utenfor søppelfyllingen. Nå har jeg vært i Brasil, Panama og Colombia, sa Ada Maribel til NRK i januar.

Besøket på Ultima er et tidlig skritt mot målet om en internasjonal turné.

Blir dokumentarfilm

Historien om det spesielle orkestret har vakt oppsikt. Et amerikansk filmteam følger dem gjennom instrumentbygging, innsamling av midler, og reisen til Ultima og Oslo.

Dokumentarfilmen «Landfill Harmonic» er snart ferdig, og setter søkelys på temaer som fattigdom, forurensning og samtidens overflodssamfunn – og nødvendigheten av musikk under alle forhold.

Forfilmen har blitt en YouTube-hit og er sett av over en million.
Du kan se den her:

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor