Fra bensinstasjonen til stjernene

Henny Moan trekker seg tilbake fra scenen etter mer enn 50 år i rampelyset. Møt henne i kveld i Store Studio.

Henny Moan
Foto: Fotomontasje / Scanpix

Torsdag er det premiere på Moans avskjedsforestilling ”Ad Astra” ("Til Stjernene") på Det Norske Teatret.

Hun har selv plukket ut forestillingen som skal krone hennes karriere. Og når hun nå setter sine føtter på scenen på Det Norske Teatret, er sirkelen på mange måter sluttet. Det var nemlig her det startet.

Barbeint med guttesveis

Unge Henny Elisabeth Moan forlot jobben på bensinstasjonen i Nord-Norge og dro til Oslo som 17-åring tidlig på femtitallet, uten å fortelle det til noen, for å søke på Teaterhøgskolen. Hun kom inn, og den unge skuespilleren ble lagt merke til ikke bare på grunn av sine evner; hun gikk barbeint, kledte seg spesielt, og klippet seg kort.             

Henny Moan
Foto: Storløkken, Aage / Scanpix

- Det var jeg som skapte den frisyren, den ble til i 1954, forteller Henny Moan om sin karakteristiske hårsveis.

Kastet ut av Teaterkafeen

Da hun var med i Arne Skouens film "Barn av Solen" i 1955 fikk hun et lass med brev fra begeistrede unge piker som skulle ønske de hadde mot til å klippe seg like kort. 

- Jeg brukte også en Oluf-lue en gang, de syntes jeg var håpløs i Oslo. Og ja, jeg gikk helt barbeint. Jeg ble kastet ut av Teaterkafeen.

Se Henny Moan i Store Studio, i kveld kl. 23.10.

 

 

 

Kulturstrøm

 • Samisk i digital språkbank

  I dag er det den internasjonale morsmålsdagen, og 2019 er FNs internasjonale år for urfolksspråk. I Samisk arkiv i riksarkivet finnes det flere intervjuer på samisk tilgjengelige for publikum. Språkbanken skal ta vare på samisk språk i sine ulike varianter. Anna Jacobsen er en av dem som har delt sine fortellinger på samisk, hør her.

  Samisk flagg
  Foto: Heiko Junge / NPK
 • Karpe i strupen på plateselskap

  I en låt som slippes fredag beskylder rapduoen Karpe, Chirag Patel og Magdi Ytreeide Abdelmaguid, en tidligere sjef i plateselskapet Cosmos Music for tyveri. De rapper at de vil ta «saken til retten», ifølge DN. Saken skal ha pågått i over ti år.

 • Tidligere SKUP-leder tiltalt

  Statsadvokaten mener tidligere sekretariatsleder Jens Egil Heftøy (45) har begått grovt underslag for opp mot 200.000 kroner og har nå tatt ut tiltale, skriver Medier 24. Heftøy sa opp sin stilling rett etter at det ble funnet avvik i SKUPs regnskap i 2016. Saken skal opp i Oslo tingrett 6. og. 7. juni.