NRK Meny
Normal

Folk strømmer til Facebook-gruppen «Soldiers of Are og Odin»

– «Soldiers of Are og Odin» er det beste som kan skje, og det er en fantastisk idé, sier Klaus «Odin» Sonstad.

Are og Odin

Are (Are Sende Osen) og Odin (Klaus Sonstad)

Foto: Vilde Batzer / NRK

Facebook-gruppen «Soldiers of Are og Odin» opplever nå en sterk tilstrømming etter å ha vært i drift bare siden natt til tirsdag.

Den ble opprettet etter inspirasjon fra Radioresepsjonens Tore Sagen, som i satireprogrammet «Ukens vinner» på NRK sa at det eneste som ville være verre enn «Soldiers of Odin» er «Soldiers of Are og Odin».

Are og Odin, alias Klaus Sonstad og Are Sende Osen, var ikke med på oppstarten, men omfavner ideen. Sonstad har til og med tegnet gruppens profilbilde.

– Radioresepsjonen tok helt feil. Gruppen «Soldiers of Are og Odin» er det beste som kan skje, og det er en fantastisk idé, sier Klaus Sonstad til NRK.no.

Soldiers of Are og Odin

Illustrasjonen til facebookgruppen er utført av Klaus «Odin Jensenius» Sonstad.

Foto: Skjermdump fra Facebook

Også Are Sende Osen setter pris på initiativet.

– Jeg synes dette er veldig bra. Det samfunnet trenger nå er fokus på dialog og likhet, og ikke konfrontasjon og forskjeller.

Steile fronter

Meningene er steile rundt den omdiskuterte borgerverngruppa «Soldiers of Odin». Tirsdag sa Fremskrittspartiets justispolitiske talsperson Jan Arild Ellingsen at gruppen fortjener honnør. Kort tid senere slo statsminister Erna Solberg fast at de ikke har noen plass i arbeidet for å trygge gatene.

Jo Stein Moen sier han har sett mange har vært usikre på hvordan de skal forholde seg til borgervernsgruppa. Men navnelikheten med radioprofilene, gjorde at han opprettet Facebook-gruppa:

– Jeg har troen på samfunnsengasjement og godt humør. Jeg tror det er en måte å møte grupper som «Soldier of Odin» på, i tillegg til at det sprer positive vibber hos folk som ønsker toleranse og mangfold i Norge, sier Moen.

– For lite klemming

Klaus Sonstad håper den nye gruppen kan bidra til et varmere samfunn. Det er altfor lite klemming, sier han, som ser for seg en armada med Are og Odin-soldater som patruljerer gatelangs med boblejakker og deler ut blomster, halspastiller og klemmer.

– Er dette et forsøk på latterliggjøring av «Soldiers of Odin»?

- Nei, jeg har ikke noe tro på det. Jeg har mer tro på blokkering og å vise kontraster. Om man latterliggjør, så er det ingen som vil endre adferden, sier Sonstad.

I klassisk Are og Odin-stil, er credoet til Facebook-gruppen at «aill e individa i lag»:

Odin sier: "Svart og kvit, gul og raud, hund og katt, ku og sau! Det burde vært slagordet!" So be it. Om dette er/blir en gruppe som organiserer alternativt borgervern her eller der, vil tida vise. Inntil videre er hensikten å vise at vi er mange som deler vår Odin sin linje: «Halløy her, vi e all sammen individa i lag».

Kulturstrøm

 • Freder den amerikanske ambassaden

  Riksantikvaren besluttet onsdag å frede den trekantede bygningen i Oslo sentrum som tidligere var USAs ambassade. Den regnes for å være et sentralt verk av den verdenskjente finsk-amerikanske arkitekten Eero Saarinen, opplyser Riksantikvaren i en pressemelding.

  Den amerikanske ambassade
  Foto: norway.usembassy.gov
 • – Jobbet med Beyoncé og Jay-Z

  Den norske produsenten, artisten og låtskriveren Fredrik William Ball, bedre kjent som Fred Ball, forteller at han har bidratt til tre av låtene på det nye albumet til Beyoncé Knowles og Jay-Z. Paret slapp albummet lørdag, og fredrikstadmannen Ball melder på sin instagramkonto at han klyper seg i armen over at han har jobbet med de to. Ball ga ut soloalbummet Pleasure i 2003 og har senere jobbet både med egen musikk og produsert for blant andre Bertine Zetlitz, Brett Anderson, Jarle Bernhoft, KT Tunstall og Sophie Ellis-Bextor.

  Laster Instagram-innhold
 • Michael Jackson på Broadway

  En musikal inspirert av livet til Michael Jackson og med sanger fra hans rikholdige katalog åpner på Broadway i 2020. Musikalens handling skal føres i pennen av Lynn Nottage, kjent for å skildre marginaliserte mennesker. Nå gyver hun løs på Michael Jacksons liv, sammen med regissøren og koreografen Christopher Wheeldon. (NTB)

  Michael Jackson
  Foto: Nyhetsspiller

Flere kulturnyheter