Det viser en gjennomgang som forlaget Cappelen Damm har gjort av de 30 nye seriene som finnes på markedet akkurat nå.
Av dem er seks serier er lagt til Hedmark. Fem er lagt til Oppland, mens ingen har funnet det interessant å ta utgangspunkt i Østfold eller Hordaland.
Forslagssjef for underholdning i Cappelen Damm, Tomas Algard, kan bare antyde hvorfor så mange av seriene tar utgangspunkt i Hedmark og Oppland.
– Så godt som alle serieromaner handler om livet på gården eller livet ved kysten, jeg pleier å kalle det «drama i primærnæringene». Og Hedmark og Oppland har jo bra med gårder, forklarer han til NTB.
- Les også:
Klasseforskjeller
Sønnavind 1: «Gullnålen» av Frid Ingulstad.
Cappelen Damms lengstlevende serie, «Storgårdsfolk», er inne i sitt ellevte år og har handling nettopp fra Hedmark – nærmere bestemt Stange.
– Forfatteren bor på Nesodden, så det er slett ikke slik at forfatterne nødvendigvis skriver om sitt nærmiljø. Men de flest skriver om steder de har en tilknytning til, for eksempel stedet der slekta kommer fra, forklarer forlagssjefen.
Noen forfattere skriver om husmannsplassenes enkle kår, andre om det mer ekstravagante livet på storgårdene.
– Det er mye drama i klasseforskjellene som var i Norge før i tida, slik som det for eksempel er beskrevet i serien «Odelsjenta», som har handling fra Valdres, sier Algard, som også har undersøkt hvilken tid romanene er lagt til.
– Perioden fra 1800 og fram til andre verdenskrig er mest beskrevet. Årsaken er nok rett og slett at det er lett å finne kilder og bakgrunnsmateriale fra den tiden, sier han.
At handlingen ikke er lagt til nyere tid mener han skyldes at vår tid blir for kaotisk.
– Det er lettere å synliggjøre temaene hvis man går litt tilbake i tid, da kampen for tilværelsen kanskje var en større del av folks hverdag. Serieromanene handler om de grunnleggende tingene i folks liv: Kamp mot urettferdighet, individets kamp mot storsamfunnet, kjærlighet og overlevelse. Innerst inne er jo dessuten alle nordmenn bønder og fiskere, mener Algard.
- Les også:
Oslo er bestselger
Den nåværende bestselgeren er «Sønnavind» av Frid Ingulstad, som har lagt sin serieroman til en svært uvanlig del av landet – til sjangeren å være.
– «Sønnavind» foregår i Oslo, nærmere bestemt hos arbeiderne som bodde langs Akerselva. Men de var jo strengt tatt bønder de også, bønder i byen, ler Algard.
Selv om spredningen er god, finnes det også store hvite flekker på norgeskartet når det kommer til serieromaner, viser hans funn:
Østfold, Hordaland, Vest-Agder og Nord-Trøndelag er totalt fraværende, mens store områder som Sørlandet, Hardangervidda, hele fjellheimen, Sunn- og Nordfjord og Sunnmøre er svært lite beskrevet i de norske romanseriene.
- Nett-TV:
Margit Sandemo er kjent for mange som kvinnen bak «Sagaen om Isfolket».
Foto: Lisbeth David-Andersen / NRKLeser dobbelt så mye
Det som er helt klart, er at de fleste leserne befinner seg fra Trøndelag og nordover. Der kjøper innbyggerne to bøker per hode.
– Folk nord i landet leser dobbelt så mye serieromaner som folk fra Østlandet.
Årsaken vet vi ikke, men det kan være behov for trøst i mørketida og mangelen på andre fritidstilbud, foreslår Algard.
I alt følger en halv million nordmenn én eller flere av de populære romanseriene, som fortrinnsvis blir solgt gjennom dagligvarehandelen.
Siden «Sagaen om Isfolket» i 1982 er det utgitt hele 116 ulike romanserier. Ved inngangen til 2012 er det altså 30 aktive og nyskrevne, mens ytterligere åtte er gjenutgivelser av tidligere suksesser.
– Serieromaner er en svært etterspurt sjanger blant Norges lesere, sier Algard, som muntert hevder det burde være «et folkekrav» at hvert fylke har minst én serie, så lesere over hele landet kan føle seg hjemme.
– Endringer skjer raskt. I disse dager avsluttes en håndfull serier, men det nye året rekker ikke å bli gammelt før nye serier er i gang.
Fylkene med flest serier:
- Hedmark – 6
- Oppland – 5
- Nordland og Vestfold: 4 serier hver
- Oslo, Finnmark, Møre og Romsdal – 3 serier hver
- Akershus, Buskerud, Telemark, Aust-Agder, Rogaland, Sogn og fjordane, Troms, Sør-Trøndelag – 1 serie hver
- Østfold, Hordaland, Vest-Agder, Nord-Trøndelag: 0
(NTB/NRK)