Hopp til innhold

Ligger på Billboard - men spilles ikke hjemme i Norge

LONDON (NRK): Det er flere enn Adele som sier «Hello» på utenlandske hitlister. Det gjør også en nordmann, som de færreste i Norge har hørt om.

Kathrine Syran (K-Syran)

Kathrine Syran med artistnavnet 'K-Syran' gjør suksess i USA i sommer.

Foto: Lykke Stjernswärd / Lucky Studio

I et kokende varmt London er K-Syran eller snarere Kathrine Syran, fra Oslo, på arbeidsbesøk. Hun deler tiden sin mellom her, fødebyen Oslo og Genève i Sveits der hun bor sammen med mann og fire barn.

Suksess med egen «Hello»

Syran har bakgrunn som skuespiller, teaterregissør og har drevet med mange former for musikk de siste årene. Plutselig kom hun innenfor hørevidde hos en viktig mann.

– Jeg ble oppdaget av Paul Sutin som har jobbet med Phil Collins og The Jacksons, og han introduserte meg til en stor producer i London, forteller Syran.

Kathrine Syran (K-Syran)

Her i Londons Soho bor og arbeider Kathrine Syran, bedre kjent som K-Syran. I oktober skal singelen 'Hello' slippes her.

Foto: Espen Aas / NRK

Låta som nå spilles på en rekke amerikanske radiostasjoner heter "Hello", en tittel hun deler med minst én annen artist om dagen.

– Altså, jeg skrev den sangen før Adele, sier hun og ler.

– Jeg skrev den med tanke på et forhold hvor jeg følte meg veldig sviktet. Litt den følelsen som «Thelma og Louise» (film av Ridley Scott fra 1991) som tar bilen og kjører avgårde og får en ny start. Jeg håper å nå andre mennesker med tekstene mine, at de kjenner igjen seg selv.

For tiden spilles begge «Hello»-låtene på mange amerikanske radiostasjoner, men med noen timers mellomrom ifølge K-Syran.

Gikk forbi Zara Larsson

Etter å ha surfet rundt på de amerikanske radiostasjonene, dukket «Hello» i sommer også opp på Billboards topp 40.

– Jeg fikk alle chartene (listene) før du kommer til 40 og der så jeg at (den svenske popartisten) Zara Larsson kom inn på 41 og kom liksom ikke opp, men så kom jeg til 38! Det er liksom sånn... yes! forteller hun ivrig.

Kathrine Syran (K-Syran)

Mens K-Syran spilles daglig på amerikansk radio, vil du ikke finne henne på norsk radio. Det vil hun gjerne endre på.

Foto: Lykke Stjernswärd / Lucky Studio

I Storbritannia har hun tidligere blant annet hatt suksess med låta "Testify" som hun spilte inn sammen med Amelle Berrabah fra Sugarbabes.

I oktober slippes «Hello» i Storbritannia, og ellers venter albumet «Smoke In My Veins» med ti dance låter. Produsentene av platen har tidligere jobbet med One Direction, Kylie Minogue og Celine Dion.

Ukjent i Norge

Til tross for suksessen i utlandet, er hun så godt som totalt ukjent i Norge. Hun er ukjent for norske radiolyttere, og i norske aviser har hun ikke blitt skrevet om på ti år, da i forbindelse med teateroppsetninger i Genève.

- Det er litt trist synes jeg. Så jeg håper nå på Norge. Jeg føler jo at jeg er norsk, det er der jeg kommer fra og er oppvokst, så jeg håper musikken min når Norge nå, avslutter Kathrine Syran, eller K-Syran som Europa og USA kjenner henne som.

Kulturstrøm

  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.