NRK Meny
Normal

Festival forbyr tigging

Tigging er forbudt i Notoddens gater under bluesfestivalen som starter torsdag.

Tiggere

Tiggere, slik som her i Oslo, får ikke bedrive sin virksomhet i Notodden under årets bluesfestival.

Foto: Sundsdal, Svein / Svein Sundsdal/NRK

Festivalsjef Haakon Hartvedt.

– Vi er ikke annerledes enn andre byfestivaler, som er blitt invadert av rumenere, sier festivalsjef Håkon Hardtvedt.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Skilt er satt opp i hele telemarksbyen, der det tydelig opplyses om at tigging er forbudt fram til søndag.

– Vi er en festival og har leid et område – hele sentrum, og dermed kan vi styre dette, sier daglig leder Haakon Hartvedt i Notodden Bluesfestival til NTB.
Han legger ikke skjul på at det er nettopp for å stoppe tiggerne fra Øst-Europa at festivalen har gått til dette skrittet.

Spisset avtale

– Vi er ikke annerledes enn andre byfestivaler, som er blitt invadert av rumenere. Det tok overhånd i fjor, og det ble også begått mye tyverier. Siden vi er en åpen festival, i en by som ikke kan stenges, tok vi dette grepet. Vi har spisset avtalen vår med Notodden kommune, slik at vi eier de kommersielle rettighetene på gateplan og styrer det slik at alle må ha salgsbevis, sier Hartvedt.

Notodden Bluesfestival, som arrangeres torsdag til søndag denne uken, trekker til seg 30.000 besøkende. Mange bor i campingvogner eller telt. For å hindre tyverier har arrangørene nå for første gang gjerdet inn det såkalte bluescampområdet – og gjestene får armbånd de må vise for å komme inn.
– Det skal være trygt for publikum å gå fra telt og biler, så vel som å ferdes i sentrum uten å føle seg truet, sier Hartvedt.

Også musikantkontroll

Festivalen har også valgt å ta styringen over gatemusikantene i Notodden sentrum denne helgen. Ikke bare for å forhindre rumenske musikanter, men også for å rendyrke profilen:

– Vi forbeholder oss retten til å velge gatemusikantene som får prege bybildet disse dagene. Dette er en bluesfestival! sier Hartvedt.

Dermed må tilreisende gatemusikanter spille blues og legge igjen panfløyter og lignende hjemme. Men festivalledelsen gjør unntak for musikalske bysbarn:
De unge fra Notoddens blomstrende musikkmiljø får friere tøyler.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK