NRK Meny
Normal

Festival forbyr tigging

Tigging er forbudt i Notoddens gater under bluesfestivalen som starter torsdag.

Tiggere

Tiggere, slik som her i Oslo, får ikke bedrive sin virksomhet i Notodden under årets bluesfestival.

Foto: Sundsdal, Svein / Svein Sundsdal/NRK

Festivalsjef Haakon Hartvedt.

– Vi er ikke annerledes enn andre byfestivaler, som er blitt invadert av rumenere, sier festivalsjef Håkon Hardtvedt.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Skilt er satt opp i hele telemarksbyen, der det tydelig opplyses om at tigging er forbudt fram til søndag.

– Vi er en festival og har leid et område – hele sentrum, og dermed kan vi styre dette, sier daglig leder Haakon Hartvedt i Notodden Bluesfestival til NTB.
Han legger ikke skjul på at det er nettopp for å stoppe tiggerne fra Øst-Europa at festivalen har gått til dette skrittet.

Spisset avtale

– Vi er ikke annerledes enn andre byfestivaler, som er blitt invadert av rumenere. Det tok overhånd i fjor, og det ble også begått mye tyverier. Siden vi er en åpen festival, i en by som ikke kan stenges, tok vi dette grepet. Vi har spisset avtalen vår med Notodden kommune, slik at vi eier de kommersielle rettighetene på gateplan og styrer det slik at alle må ha salgsbevis, sier Hartvedt.

Notodden Bluesfestival, som arrangeres torsdag til søndag denne uken, trekker til seg 30.000 besøkende. Mange bor i campingvogner eller telt. For å hindre tyverier har arrangørene nå for første gang gjerdet inn det såkalte bluescampområdet – og gjestene får armbånd de må vise for å komme inn.
– Det skal være trygt for publikum å gå fra telt og biler, så vel som å ferdes i sentrum uten å føle seg truet, sier Hartvedt.

Også musikantkontroll

Festivalen har også valgt å ta styringen over gatemusikantene i Notodden sentrum denne helgen. Ikke bare for å forhindre rumenske musikanter, men også for å rendyrke profilen:

– Vi forbeholder oss retten til å velge gatemusikantene som får prege bybildet disse dagene. Dette er en bluesfestival! sier Hartvedt.

Dermed må tilreisende gatemusikanter spille blues og legge igjen panfløyter og lignende hjemme. Men festivalledelsen gjør unntak for musikalske bysbarn:
De unge fra Notoddens blomstrende musikkmiljø får friere tøyler.

Kulturstrøm

  • Baron Cohen ute i hardt vêr igjen

    Fleire amerikanarar vuderer å saksøke komikaren Sacha Baron Cohen for å ha lurt dei i den nyaste TV-serien sin «Who is America». Ein av dei er republikanaren Jason Spencer som sa opp jobben sin i Representanenes hus etter at Cohen fekk han til å banne og blotte rompa si i serien. Juridiske ekspertar som NY Times har snakka med meiner saksøkarane har lite å stille opp med, og at Cohen har sikra seg mot søksmål gjennom kontraktene dei medverkande har skrive under på.

  • Rihanna-dokumentar kjem i haust

    Allereie i 2015 kom nyheita om at Peter Bergs dokumentar om Rihanna var på veg. No seier regissøren at filmen er like rundt hjørnet, og at han mest truleg kjem ut innan to månadar, melder Rolling Stone. Berg har tidlegare sagt at filmen kjem til å bli eit usminka portrett av Rihannas liv på same måte som dokumentaren «Don't look back» var om Bob Dylan i 1967.

    TELEVISION-MTV/VMA
    Foto: Danny Moloshok / Reuters