Hopp til innhold

Ferdig med Først & sist

Fredrik Skavlan har bestemt at nok får være nok. Når kameralampene slukkes for Først & sist i slutten av april, er det slutt for det populære talkshowet.

Fredrik Skavlan
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

- Det er Fredrik selv som har kommet frem til dette. Begrunnelsen går i korthet ut på en smule redsel for gjentagelser og mangel på fornyelse innenfor programmets rammer, sier prosjektleder Charlo Halvorsen.

Skavlan selv forteller at han tidlig satte to betingelser som måtte være oppfylt når han en gang gav seg med programmet.

- For det første: Det skulle fortsatt være moro. Og ikke minst: NRK skulle være sterkt imot det. Betingelsene er oppfylt, sier Fredrik Skavlan.

Og at NRK er i mot det, er kanskje ikke så rart. Hittil har 115 av de i alt 226 sendingene passert én million seere. Seerrekorden ble satt 14. november 2003 med 1,4 millioner seere og 74 prosent i markedsandel.

Uviss fremtid

Fredrik Skavlan
Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

- Er det noen opplevelser som Først & sist-programleder du husker bedre enn andre?

- Det er totaliteten, mengden av øyeblikk. Det er så mange gode øyeblikk og jeg har så dårlig hukommelse. Men jeg håper å sitte igjen i folks bevissthet. Jobben var er jo nettopp det å skape øyeblikk, sier han. Men bare i den senere tid vil nok mange huske besøket av både Se og hør-Melnes og Lo-Valla. Se Først & sist i Nett-TV .

Skavlan forteller at nærmeste framtid består av å illustrere en bok eller to. Ellers er det få ting på planen.

- Det som er sikkert er at han blir værende i NRK, men vi har ikke klart hva han skal gjøre ennå, sier prosjektleder Halvorsen.

- Har ting i kokeren

Hva som skal fylle tomrommet etter Først & sist er heller ikke klart, men Halvorsen ser at det blir en utfordring å komme opp med noe som går like bra hjem hos publikum.

- Dette er jo det mest lukrative sendetidspunktet i TV-universet for tiden, så det blir en stor utfordring ja. Men vi har en del ting i kokeren.

- Vemodig

Prosjektlederen innrømmer at det er ganske vemodig for mange i redaksjonen at programmet nå går mot slutten.

- Vi har tross alt jobbet sammen om dette i åtte år, og plutselig får vi nå fri på fredagskveldene. Vi må jo skaffe oss et sosialt liv nå, eller så kan vi ringe hverandre hver fredag kveld, spøker Halvorsen.

Les også: Al Gore, Muhammad Yunus, Gro Harlem Brundtland og Leonard Cohen kommer i studio for å prate om miljøtrusselen

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober