Hopp til innhold

Sexy feministparodi ble fjernet fra Youtube

I Robin Thickes musikkvideo til hit-låten «Blurred Lines» danser toppløse kvinner rundt fullt påkledde menn. Da en parodi på videoen ble lagt ut med omvendte roller, ble klippet fjernet på grunn av «upassende innhold».

Robin Thicke og Miley Cyrus har vært musikkverdens store «snakkis» siden deres svært kontroversielle opptreden under MTV Video Music Awards forrige helg.

Cyrus’ seksuelle dans i hudfarget undertøy var hakket drøyere enn damene i Thickes opprinnelige musikkvideo, men heller ikke den har sluppet unna kritiske røster.

Forsterker voldtektsmyter

I videoen som kom i mars opptrer nemlig Robin Thicke, Pharrell Williams og T.I. fullt påkledd mens toppløse modeller i hudfarget stringtruse danser rundt dem.

Både innholdet i videoen og enkeltstrofer i låten «Blurred Lines» har fått organisasjoner som jobber med å øke oppmerksomheten rundt voldtekt og seksuell vold til å rase, skriver The Independent.

– Både teksten og videoen degraderer kvinner og gjør dem til objekter. Mye av teksten bidrar til å forsterke voldtektsmyter, som at «nei betyr ja» og «det er kvinnens skyld hvis hun kler seg utfordrende», mener talskvinne Katie Russell i organisasjonen Rape Crisis.

Se videoen her: (Artikkelen fortsetter)

Parodi var «upassende»

Tre kvinnelige juss-studenter fra New Zealand la i helgen ut sin egen versjon av Thickes video på Youtube. Der er tittelen endret til «Defined Lines», og de avkledde damene byttet ut med menn. På bare tre dager er musikkvideoen sett nesten 500 000 ganger.

Klippet ble også fjernet fra Youtube i en periode med begrunnelsen om at videoen hadde «upassende innhold», men ble lagt ut igjen i dag etter at studentene kontaktet videodelingstjenesten og forklarte at innholdet var sarkastisk ment.

– Den ble rapportert på grunn av seksuelt innhold, men det faktumet at videoen ble fjernet viser jo bare en enorm dobbeltmoral hos Youtube, sier student Olivia Lubbock til The Independent.

"Listen mankind! If you wanna get nasty, Just don't harass me: You can't just grab me. That's a sex crime! Yeah we don't want it - It's chauvinistic. You're such a bigot!"

Fra parodien "Defined Lines"

Negative tilbakemeldinger

Også originalversjonen «Blurred Lines» ble i utgangspunktet fjernet fra Youtube da den kom i mars, men ble senere lagt ut igjen med en advarsel om at videoen er «upassende». Den er per i dag sett over 17 millioner ganger på Youtube.

– Folk liker ikke det vi prøver å formidle med parodien. I utgangspunktet var dette ment som en sketsj, men det er samtidig en kommentar til objektgjøringen av kvinner i musikkvideoer. Vi mener at kvinner og menn bør behandles likt, forklarer Lubbock.

Hun synes det er oppsiktsvekkende å se hvor mange negative kommentarer de har fått ved å bytte om på rollene og i stedet objektgjøre menn.

Hovedpersonen selv har hardnakket nektet for at låten og videoen er sjåvinistisk og nedverdiger kvinner. Robin Thicke uttalte blant annet til GQ Magazine at videoen ikke degraderer kvinner «siden vi alle tre (artistene, journ. anm.) er lykkelig gift og har barn».

Låten «Blurred Lines» har toppet salgslistene over hele verden, og har ligget som nummer én i USA i over ti uker på rad.

Parodi på "Blurred Lines" av Robin Thicke

Olivia Lubbock, Zoe Ellwood og Adelaide Dunn kaller seg selv 'the Law Revue girls', og laget opprinnelig parodien til et show på skolen.

Foto: Skjermdump Youtube

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters