Hopp til innhold

Fehns arkiv til Nasjonalmuseet

- En nær komplett dokumentasjon av hele hans karriere, skriver museet.

Sverre Fehn

Arkitekt Sverre Fehn, her sammen med og sønnen Guy på den offisielle åpningen av Gyldendalhuset i Oslo.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Nasjonalmuseet har kjøpt arkitekt Sverre Fehns arkiv. Sverre Fehn (84) var den fremste norske arkitekten i etterkrigstiden.

Hans endelige internasjonale gjennombrudd skjedde med tildelingen av Pritzker Architecture Prize, verdens viktigste arkitekturpris, i 1997.

34 år gammel var Fehn arkitekt for den norske paviljongen på verdensutstillingen i Brussel i 1958, en bygning som vakte internasjonal oppmerksomhet. Hans neste viktige bygning var den nordiske paviljongen i Biennaleparken i Venezia i 1962.

Fehns andre store arbeid på 1960-tallet, Hedmarksmuseet, er av mange regnet som hans hovedverk. Han har også tegnet Norsk Bremuseum (1991) i Fjærland, Aukrustsenteret (1996) i Alvdal, Ivar Aasen tunet (2000) i Ørsta og Preus Norsk fotomuseum (2001) i Horten og Nasjonalmuseet Arkitektur (2008) i Oslo.

Fehns arkiv, som Nasjonalmuseet nå overtar, er en nær komplett dokumentasjon av hele hans karriere. Materialet består av tegninger, modeller, fotografier og korrespondanse.

Arkivet utgjør en fantastisk kilde, også til de kjente Fehn-prosjektene som ikke ble oppført, som Vasamuseet eller Teateret i København, skriver pressesjef og fungerende informasjonssjef ved Nasjonalmuseet, Elise Lund, i en pressemelding.

Fehns arkiv vil være tilgjengelig for forskere og publikum på Nasjonalmuseet – Arkitekturs studiesal fra januar 2009.

Sparebankstiftelsen DnB NOR har gitt Nasjonalmuseet økonomisk støtte til å kjøpe arkivet.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.