Fehns arkiv til Nasjonalmuseet

- En nær komplett dokumentasjon av hele hans karriere, skriver museet.

Sverre Fehn

Arkitekt Sverre Fehn, her sammen med og sønnen Guy på den offisielle åpningen av Gyldendalhuset i Oslo.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Nasjonalmuseet har kjøpt arkitekt Sverre Fehns arkiv. Sverre Fehn (84) var den fremste norske arkitekten i etterkrigstiden.

Hans endelige internasjonale gjennombrudd skjedde med tildelingen av Pritzker Architecture Prize, verdens viktigste arkitekturpris, i 1997.

34 år gammel var Fehn arkitekt for den norske paviljongen på verdensutstillingen i Brussel i 1958, en bygning som vakte internasjonal oppmerksomhet. Hans neste viktige bygning var den nordiske paviljongen i Biennaleparken i Venezia i 1962.

Fehns andre store arbeid på 1960-tallet, Hedmarksmuseet, er av mange regnet som hans hovedverk. Han har også tegnet Norsk Bremuseum (1991) i Fjærland, Aukrustsenteret (1996) i Alvdal, Ivar Aasen tunet (2000) i Ørsta og Preus Norsk fotomuseum (2001) i Horten og Nasjonalmuseet Arkitektur (2008) i Oslo.

Fehns arkiv, som Nasjonalmuseet nå overtar, er en nær komplett dokumentasjon av hele hans karriere. Materialet består av tegninger, modeller, fotografier og korrespondanse.

Arkivet utgjør en fantastisk kilde, også til de kjente Fehn-prosjektene som ikke ble oppført, som Vasamuseet eller Teateret i København, skriver pressesjef og fungerende informasjonssjef ved Nasjonalmuseet, Elise Lund, i en pressemelding.

Fehns arkiv vil være tilgjengelig for forskere og publikum på Nasjonalmuseet – Arkitekturs studiesal fra januar 2009.

Sparebankstiftelsen DnB NOR har gitt Nasjonalmuseet økonomisk støtte til å kjøpe arkivet.

Kulturstrøm

 • Kunstneren Christo er død

  Kunstneren Christo, som var mest kjent for å pakke inn store byggverk og landskaper, er død, 84 år gammel. Bulgarskfødte Christo Vladimirov Javacheff, som han egentlig het, døde av naturlige årsaker i hjemmet sitt i New York søndag.

 • Fikk inspirasjon på nachspiel

  Men hvordan starter egentlig Kjartan Fløgstads arbeide med en bok? I hans siste roman – Due og dronen – kom ideen til en av hovedkarakterer på et nachspiel i Finnmark.

  Litteraturfestivalen på Lillehammer er i år flyttet til NRKs studio i Oslo. Se og hør mer i NRK TV og NRK Radio.

  Forfatter Kjartan Fløgstad snakker på "Litteraturfestivalen rett hjem" om hvordan han får inspirasjon til roman-karakterene sine. I tilfellet Due og Drone kom inspirasjonen på et nachspiel i Finmark
 • Forhandlingsfristen går ut midnatt

  Avtalen mellom TV 2 og Telia-eide Get om distribusjon går ut ved midnatt. Dersom selskapene ikke finner enighet, mister rundt 480.000 Get-kunder TV 2s kanaler. Det melder NTB. Avtalen bestemmer hvor mye Get skal betale for TV 2s kanaler.