Hopp til innhold

Dette H.C. Andersen-eventyret har du aldri lest før

H.C. Andersens trolig første forsøk på eventyrsjangeren er funnet i Danmark.

H.C. Andersens første eventyr.

«Talglyset» er H.C. Andersens første eventyr. Dokumentet vises frem på en pressekonferanse ved Odense Bys Museer.

Foto: Odense Bys Museer/Scanpix (fotomontasje)

I begynnelsen av oktober fant en lokalhistoriker i Odense i Danmark et falmet hefte i en gammel arkivkasse. Etter å ha blitt undersøkt av flere danske H.C. Andersen-eksperter, er det nå liten tvil:

Lokalhistorikeren fant et hittil ukjent H.C. Andersen-eventyr ved navn «Tællelyset», skriver den danske avisen Politiken.dk.

Ung eventyr-debut

– Det er et sensasjonelt funn. Dels fordi det må regnes å være Andersens første eventyr, og dels fordi det vitner om at han har beskjeftiget seg med eventyrsjangeren som ung, før han hadde et forfatterskap å by på, sier forsker Ejnar Stig Askgaard fra Odense Bys Museer.

Han regnes som et av landets ledende H.C. Andersen-eksperter, og er sikker i sin sak:

– Jeg er ikke i tvil om at det er Andersen som har skrevet det.

SE VIDEO: H.C. Andersen-ekspert forteller om funnet:

H.C. Andersen-eksperten Ejnar Stig Askgård forteller om det sensasjonelle funnet.

Første siden 1920

Diktet ble også presentert for andre eksperter i går, som deler entusiasmen for funnet.

– Det er utvilsomt litteraturhistorisk interessant, sier forskningsbibliotekar Bruno Svindborg fra Det Kgl. Bibliotek.

Forrige gang man gjorde et vesentlig funn i arkivene av en hittil ukjent tekst av H.C. Andersen, var på midten av 1920-tallet, da litteraten Hans Brix fant forfatterens verk «Levnedsbog» i Det Kgl. Bibliotek.

Trolig en ungdomstekst

Ekspertene mener at litterært sett er ikke «Tællelyset» på nivå med H.C. Andersens mer modne og elegante eventyr, skriver den danske avisen.

Trolig er teksten fra da forfatteren gikk på skolen, og språktonen minner om andre H.C. Andersens-tekster man allerede kjenner fra perioden 1822 til 1826.

Hans Christian Andersen (1805-1875) var en dansk forfatter, som skrev noen av de mest kjente eventyrene vi har. Selv om han døde for snart 150 år siden, leses han fortsatt over hele verden.
Den folkekjære skuespilleren Per Aabel (1902-1999), tolket H. C. Andersens eventyr. Disse tolkningene ble svært godt likt. Her leser han eventyret ''Piken med svovelstikkene''.

SE VIDEO: Per Aabel leser H.C. Andersens kjente novelle «Piken med svovelstikkene».

Kulturstrøm

  • «Underholdende, dog noe underveldende debut»

    – Albumets tittel og gjennomgående tematikk handler om forhold som visner bort. Selv om man som lytter ikke sitter igjen med en klar følelse av hvilke forhold det hintes til, er det ingen tvil om at Blackie ser på disse bruddene som høyst nødvendige, skriver NRK P3-kritiker Even Samir Kaushik i sin anmeldelse av debutalbumet til Blackie.