Eyvind Solås in memoriam

Eyvind Solås døde stille langfredag etter en tids sykdom. Han ville vært 74 år den 11. mai.

Video Fra arkivet: Eyvind Solås intervjues til NRKs 75 års jubileum

Video: Komponisten, musikeren og humoristen Eyvind Solås er død.

Nekrolog over Eyvind Solås (1937-2011)

Den folkekjære radio- og TV-journalisten, musikkformidleren og pedagogen, forfatteren og skribenten, teatermannen, skuespilleren, imitatoren, den elleville komikeren og det tenksomme alvorsmennesket.

Og først og sist komponisten og musikeren, entusiasten og gledessprederen, den kjære vennen og kollegaen med det alltid strålende smilet og varme blikket.

Kunnskapsrik og engasjert

- Du, hvordan har du det?

Ingen andre stilte spørsmålet med slik genuin interesse. Man ble oppstemt og inspirert av å møte den kunnskapsrike Eyvind Solås.

Øyeblikket etter var vi alltid inne i en engasjert samtale om de viktige og store tingene: Livet, menneskene, musikken. Og straks det ble for heftig, kom den gispende latteren så tårene rant.

Akademiker og humorist

Eyvind Solås

Eyvind Solås døde langfredag, 73 år gammel.

Foto: Presse / NRK

Pianistutdannet fra Musikkonservatoriet i Oslo, komponistutdannet ved Musikkhøgskolen i Köln, og med magistergrad fra Institutt for musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo over temaet «En studie i Harald Sæveruds scenemusikk til Peer Gynt».

Den på egne vegne beskjedne gudbrandsdølen Eyvind Solås glimret aldri med sin akademiske bakgrunn, men brukte den for hva den var verdt i praktisk arbeid: Som pedagog og bygger av Musikk- og teaterlinjen ved Romerike Folkehøgskole, som film-, teater- og ballettkomponist, og fra 1969 gjennom 32 år som NRK-journalist og musikksjef i NRK Fjernsynet.

Som programleder for Fjernsynets «Musikknytt» var Solås en pioner i utviklingen av nye journalistiske former hvor humor, parodi og genreoverskridende musikkformidling spilte sammen på en folkelig og interessevekkende måte.

Skuespiller og skribent

Parallelt med dette høstet Solås også suksess som farseskuespiller ved Riksteatret og i Ole Paus-revyer, og brukte ellers sine kvelder og sommerferier til komponering av orkesterverk, kor- og kammermusikk.

Dessuten fant han tid til skriving – boka «Ensom vandrer: fantasier og refleksjoner i Edvard Griegs landskap» kom i 1993.

Komponisten

Trass i sin publikumssuksess i NRK og på scenen valgte Eyvind Solås i 2001 å trekke seg tilbake fra mediebildet og har de siste ti år vært komponist på heltid hjemme i Sandefjord.

Da Kåre Grøttum og jeg besøkte ham på Lovisenberg sykehus i påskeuka var han full av planer om å få utgitt et utvalg av sine mer enn 50 verk på CD – heriblant en strykekvartett, den lyriske suiten «Skogens øyne» for strykere, «Historien om en mor» hvor Wenche Foss resiterer med Kringkastingsorkestret, og den nettopp innspilte radiooperaen «Vinter» skrevet i samarbeid med Jon Fosse.

Vi lovet hverandre at CD-planen skulle bli virkelighet. – Jeg må bare bli fysisk frisk først, sa Eyvind med fast blikk.

Det blir kaldere i musikk-Norge uten Eyvind Solås. Men vi har alle stadig muligheten til å bli bedre kjent med ham, for hans egentlige jeg lever videre - i musikken hans.

På vegne av venner og kolleger i NRK Musikkredaksjonen
Erling Wicklund

Kulturstrøm

 • Hvem vinner Amanda?

  Lørdag kveld er det duket for norske filmpriser under Amanda-showet i Haugesund. Flest nominasjoner har Hans Petter Molands film «Ut og stjæle hester» (10). Nominert for beste kvinnelig hovedrolle er Pia Tjelta, Ine Marie Wilmann og Ines Høysæter Asserson. Herrene som kan vinne er Jon Ranes (bildet), Tobias Santelmann og Preben Hodneland.

  Jon Ranes
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Hamar Arbeiderblad hacket

  Ukjente hackere overtok forsida til Hamar Arbeiderblads nettutgave fredag kveld, skriver medier24. Et bilde og teksten «Fuck ISIS - Stop the Waar» møtte leserne. Sjefredaktør Carsten Bleness sier avisa raskt fikk fjernet plakaten, og at de nå jobber med å styrke egen sikkerhet.

 • Operaverden delt om Domingo

  De store operahusene verden rundt avventer videre gransking av påstandene mot tenorstjernen Plácido Domingo om seksuell trakassering. Ni kvinner hevder Domingo har forlangt sex i bytte for oppdrag. Flere kvinner har også uttrykt støtte til Domingo.

  Sexual Misconduct Placido Domingo
  Foto: Bernat Armangue / AP