Hopp til innhold

Eventyrbølge i Hollywood

Fantasy og folklore er på vei inn i det amerikanske markedet. – Det kan bli gull verdt for norsk film, tror regissør bak ny film om huldra.

Trolljegeren

Filmen Trolljegeren har banet veien for andre norske eventyrfilmer.

Foto: SF Norge AS

Aleksander Nordaas

Aleksander Nordaas

Foto: unknown
Tommy Wirkola

Regissør Tommy Wirkola

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
Folklorist Ørnulf Hodne

Folklorist Ørnulf Hodne

Foto: Næsfeldt, Linda / VG
Espen Askeladd

Askeladden som Ivo Caprino så ham.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

En eventyrbølge skyller over Hollywood. Trolljegeren av regissør André Øverdal banet vei, og om en drøy måned lanseres et nytt vesen fra den norske folketroen for kinopublikummet: Huldra.

– Heldigvis har norsk mytologi kommet på banen. Vi ser at fantasi og folklore er på tur inn i det amerikanske markedet, sier regissør Aleksander Nordaas.

Hans og Grete fra Wirkola

TV Norge har nå begynt å vise en av to nye amerikanske tv-serier basert på Brødrene Grimms eventyr. Fra Hollywood kommer det i år også to nye spillefilmer om Snøhvit. Til neste år kommer også den amerikanske debuten til Altas store filmsønn, Tommy Wirkola, ifølge bransjenettstedet Box Office Mojo.

– Alt går i bølger i Hollywood, og nå er det en eventyrbølge på gang. For meg var det Hans og Grete som var interessant. I filmen har de vokst opp og blitt nådeløse dusørjegere, sier Wirkola.

Han forteller at Grimmeventyrene er «Public Domain», og at man må ikke betale for rettighetene til å bruke dem.

– Hollywood elsker jo ting de kan selge som allerede er etablert i verden.

Ifølge Wirkola har Hollywood nettopp våknet og og begynt å spørre seg om hvorfor man ikke har laget film av brødrene Grimms eventyr tidligere.

– Dette er historier hele verden har vokst opp med og kjenner. En potensiell gullgruve for Hollywood.

Gullgruve for norsk film

Interessen fra utlandet kan også bli en gullgruve for norsk film, tror Huldra-regissør Nordaas.

– Norske skuespillere, regissører og folk bak kamera vil få vise seg utad. Samtidig kan dette påvirke til en positiv synergi, som får folk fra Hollywood til Norge og muligens blir inspirert til å lage film her, sier

I det lille hjørnekontoret sitt på Blindern blar forsker Ørnulf Hodne i en av de over 30 bøkene han har skrevet om nettopp eventyr. Han tror Nordaas har et poeng. Likevel ser han farer ved utviklingen.

– Vi som forsker på eventyr er jo redde for at de skal bli skrevet om til det ugjenkjennelige, diktet om å miste sin litterære kvalitet.

Askeladden til Hollywood?

Nordaas har stor tro på filmpotensialet til norske eventyrskikkelser og da særlig den største av dem alle.

– Jeg håper og tror vi får se en moderne versjon av Askeladden på kino etter hvert. Jeg har veldig lyst til å lage den selv, men det er bare 24 timer i døgnet, avslutter han.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)