Hopp til innhold

Bestselgende erotisk bok blir film

Den erotiske trilogien «50 shades» har tatt USA med storm. Nå blir den endelig film.

Par i sengen

Trilogien 50 shades er full av saftige detaljer om det hete forholdet mellom Anastasia Steele og Christian Grey.

Foto: Colourbox

«50 shades of grey» er den første boka i en serie på tre skrevet at E.L. James, og handler om forholdet mellom college-studenten Anastasia Steele og businessmannnen Christian Grey i Seattle.

I boken beskrives dampende sexscener og Christian Greys forkjærlighet til S&M.

Boka var i utgangspunktet en såkalt «fan-fiction», og handlet om karakterene fra Twilight med Edward Cullen og Bella Swan i hovedrollene. Boka het opprinnelig «Master of the universe», og ble skrevet under pseudonymet Snowqueens Icedragons.

Etter kritikk for det seksuelle innholdet ble boka fjernet, og James bestemte seg for å skrive om boka til et eget verk med originale karakterer.

Det viste seg å være et riktig valg, for de erotiske bøkene som blir kalt «mommy-porn» i USA har vært en braksuksess for forfatteren med topplasseringer på flere bestselgerlister.

Fifty Shades of Grey Men

Trilogien skal nå bli film, med den første boka 50 shades of Grey i spissen.

Foto: NTB Scanpix

Filmavtale med Hollywood-kjempe

Nå har altså de store filmselskapene kommet på banen og vist sin interesse, og selskap som Sony, Warner Bros. og Paramount har ønsket seg rettighetene.

Det var til slutt kjempen Universal Pictures som snappet til seg avtalen foran konkurrentene i forrige måned, og har rettighetene til alle tre bøkene sammen med underselskapet Focus Features.

– Som så mange lesere verden rundt har vi falt helt for historien i «50 shades of grey». Det er en unik fortelling, og sammen med Focus skal vi klare å lage en film som underholder og gleder publikum like mye som det bøkene har, sier Adam Fogelson og Donna Langley, ledere i Universal Pictures.

Produsentene skal samarbeide med forfatteren James, som skal ha sin fulle rett til å endre manuset og være med på utvelgelsen av skuespillere.

Hun har tidligere uttalt at det var produksjonsleder i Focus Features, Jeb Brody, som overtalte henne å gå for Focus og Universal.

– Jeg liker dyktige menn som klarer å overtale meg, så da tenkte jeg at det var riktig, sier James om Brodys overbevisning.

Flere har også stilt spørsmål ved om de populære bøkene egner seg på filmlerretet, nettopp på grunn av det erotiske materialet.

– Det kommer til å være et tett samarbeid oss imellom hele veien, og Focus har god erfaring med å jobbe med litt «vanskelig» materiale, sier James.

– Fenomenal mulighet

Nå som filmavtalen er i boks er det skuespillernes tur til å krange om en lukrativ plass på rollelisten.

Ian Somerhalder fra serien «Vampire Diaries» skal være en av de aktuelle kandidatene i rollen som Steel ifølge ryktene.

– Det er jo en fenomenal mulighet, er responsen hans til ryktene.

Ingen skuespillere er bekreftet ennå, men Somerhalders navn er ønsket av flere tilhengere både fordi han passer utseendemessig og fordi han ikke er etablert som skuespiller helt i Hollywood-toppen ennå.

Filmene er ikke ventet å bli av typen som håver inn priser og nominasjoner av Oscar-type, men at den kommer til å bli en stor kassasuksess etter bøkenes oppmerksomhet er rimelig sikkert.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK