Hopp til innhold

Erling Lægreid er død

En radikal kulturpersonlighet, en urokråke og en stor ironiker som likte å provosere. Fritenkeren Erling Lægreid er død.

Erling Lægreid

Erling Lægreid er død.

Foto: Ole Kaland / NRK

Erling Lægreid

Erling Lægreid på kontoret.

Foto: Barbara Halden / NRK
Åsulv Edland

NRK-journalist Åsulv Edland kjente Lægreid godt, og sier han var en vestlending av det robuste slaget

Jens Bjørneboe

Jens Bjørneboe ble intervjuet av Erling Lægreid flere ganger.

Forfatter og journalist Erling Lægreid var i NRK fra 1970 til han gikk av med pensjon i 2009.

Sogning på sin hals

Erling Lægreid ble 72 år gammel. Han var fra Årdal i Sogn, og var sogning på sin hals. Ofte snakket han om bygda si i varme ordlag, men ellers var han kjent for sine skarpe kommentarer, radikale meninger og sine friske kåserier.

Sist gang vi hørte Erling Lægreid på NRK var i august 2011, da han kommenterte sin siste bok: «Nærgåande skisser».

– Han kjørte sitt eget løp og ga blaffen i om folk liker det eller ikke. Han var en vestlending av det robuste slaget, sier Åsulv Edland, som jobbet sammen med Lægreid siden 70-tallet.

En fri sjel

Erling Lægreid døde brått og uventet i morges. Kolleger omtaler ham som en kulturpersonlighet og ivrig nynorskmann, ei urokråke og en institusjon i NRK.

– Han var en urokråke på kulturfeltet i alle år. Han skrev skarpe kåserier og kommentarer og kom med krasse angrep på det han kalte kultureliten og åndssnobbene, sier Åsulv Edland til NRK.no.

Samtidig var han en fri sjel. Det var vanskelig å knytte ham til et bestemt parti.

– Han var radikal, men ville ikke settes i bås. Han var en mann med temperament og vi hadde mange heftige diskusjoner. Men, det skadet ingen, sier Edland.

Stolt av Ungdommens radioavis

Lægreid ble født 5. september 1939 og vokste opp på Årdalstangen i Sogn og Fjordane. Han jobbet blant annet i Barne- og ungdomsavdelingen og var programleder i Ungdommens radioavis, Flimra og Søndagsavisa.

Han var også med på å etablere radioprogrammene Ekko og Dagsnytt 18.

– Ungdommens radioavis var nyskapende radioarbeide. Jeg tror det var blant det han var stoltest av gjennom hele sin karriere, sier Bjørg Gaathaug, som har vært Lægreids kollega i NRK siden 90-tallet.

Hør Lægreid intervjue Jens Bjørneboe i Ungdommens radioavis:

– Minnet om de gamle grekerne

Lægreid blir omtalt som en stor ironiker med et varmt hjerte.

Bjørg Gaathaug

NRK-journalist Bjørg Gaathaug var kollega av Erling Lægreid i mange år.

Foto: NRK

– Ironien hans var enkel og skarp. Han elsket å ta dem som sitter med makta, sier Gaathaug.

Lægreid gikk alltid motstrøms. Noen prøvde å henge Vestlandsfanden-merkelappen på ham, men den ristet han behendig av seg.

– Det ble for grunt. Han var mer enn som så. Han fikk meg til å tenke på de gamle grekerne. Du lærte alltid noe av Erling, sier hun.

– Og så var han glad i damer! Men, på en fin måte. Og det er noe vi damene i redaksjonen satte pris på, fortsetter Bjørg Gaathaug.

Erling Lægreid var også opptatt av de gode møtene, og traff mange av Norges store kulturpersonligheter gjennom en lang karriere.

I august 2011 kom hans siste bok: «Nærgåande skisser». Boka innholder miniportretter av 40 personer i norsk kultur- og samfunnsliv, blant disse Jens Bjørneboe, Halldis Moren Vesaas, Inger Hagerup og Jakob Sande. Boka fikk gode kritikker.

Erling Lægreid kåserte i en årrekke i Dagsnytt 18. Se video:

Video 21dbdf1e-c2a5-474a-b4e1-50eebdadea6e.jpg

VIDEO: Norges største avissuksess må gjennom en hestekur, og mange mener at framtiden for norske tabloider på papir er svært mørk. Men er det noe å sørge over da? spør hustenker Erling Lægreid. Fra Dagsnytt 18 12. mai 2006.

Video Se Erling Lægreid i Rorbua

VIDEO: Erling Lægreid var en historieforteller av rang. Se ham i Tore Skoglunds «Du skal høre mye» fra Rorbua i Tromsø 6. april 2003.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters