NRK Meny
Normal

Bee Gees-legenden returnerer med ny musikk

Den eneste gjenlevende fra Bee Gees, Barry Gibb, var avslutningssensasjonen på Coldplays Glastonbury-konsert i sommer. Til 70-årsfeiringen høsten 2016 gir Gibb ut ny musikk.

Barry Gibb, Bee Gees

Barry Alan Compton Gibb har fortsatt nye melodier å gi verden.

Foto: GUS RUELAS / Reuters

Albumet «In The Now» er kun Barry Gibbs tredje utgitte soloalbum. Det er første gang han presenterer et helt album siden svanesangen til Bee Gees, «This Is Where I Came In», for femten år siden.

Brødretrioen Bee Gees skrev i stor grad sangene sammen, men nå er Barry Gibb den eneste gjenlevende.

Fortsatt familiebusiness

Maurice Gibb, som spilte bass og keyboard, døde i 2003, mens Robin døde i 2012. De nye sangene har Barry (nå 69) skrevet med sine sønner Stephen og Ashley.

«Jeg vil aldri glemme mine brødre. De vil alltid være en del av alt jeg gjør. Vår drøm ble virkelig», sier Barry Gibb i en pressemelding fra Columbia Records.

Barry Gibb holdt i årevis en lav profil etter at Bee Gees ble et avsluttet kapittel, men holdt konserter med sin Mythology-turne i 2013 og 2014.

Bee Gees

Bee Gees slik vi husker dem. Fra venstre: Robin, Barry og Maurice Gibb.

Foto: LENNOX MCLENDON / AP

Suksess siden 60-tallet

Opp- og nedturene har vært mange både privat og profesjonelt for Gibb-brødrene. Den første som døde var yngstemann, Andy Gibb, i 1988. Andy var aldri medlem av Bee Gees, men hadde en kort, suksessfull solokarriere.

Musikalsk har gruppen preget mange tiår, siden den internasjonale debuten i 1967 med singlene «Spicks and Specks» og «New York Mining Disaster 1941». Bee Gees har solgt mer enn 220 millioner album og hadde på det meste seks nummer én plasseringer på rad på den amerikanske Billboard-listen.

– Høyere enn The Beatles

The Beatles-sammenligningene preget gruppen i startfasen. Brødrene Gibb la da heller ikke skjul på at de var inspirerte av Liverpool-kvartetten.

Men i motsetning til The Fab Four holdt Bee Gees det altså gående utover 70-tallet, og klarte bragden med nye «comeback» både på 80- og 90-tallet.

Den anerkjente musikkjournalisten Geir Rakvaag i Dagsavisen mener Bee Gees lenge ikke fikk den respekten de fortjener.

– Har Bee Gees vært undervurdert?

– Når en gruppe er så populære og til de graderer klarer å dominere popbransjen i mange år, er vanskelig å si at de er undervurdert. Men de har ikke fått den kredibiliteten de fortjener, selv om de har hatt publikums gunst. De har lenge vært underkjent statusmessig, men det har endret seg de senere år, mener Rakvaag.

Geir Rakvaag

Musikkjournalist Geir Rakvaag holder Bee Gees høyere enn The Beatles.

Foto: PRIVAT

Han mener nå at de fleste er enige om at Bee Gees er en av de viktigste gruppene gjennom tidene. Bee Gees har hatt større innflytelse enn The Beatles og en aktualitet som er mer relevant, hevder Rakvaag.

– Selv holder jeg de høyere enn The Beatles. De konkurrerte med The Beatles på 60-tallet med sanger som har holdt seg like godt. Ti år senere kom det enorme diskogjennombruddet. Og med årene er de samplet og andre artister har laget nye versjoner av sangene deres. Senest Dexys med «To Love Somebody».

– Hva slags forhåpninger har du til ny musikk fra ringreven Barry Gibb?

– Vi kan håpe at han har tatt vare på det beste fra fortiden og har den samme sansen for gode melodier. Det er Bee Gees’ aller største fortrinn – det melodiske.

Kulturstrøm

 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures
 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske til filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt til dei same filmane(stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).